Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening 153 euro omhoog door belastingplan

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening van een gemiddeld huishouden gaat in 2019 met maar liefst € 153 omhoog. Dat heeft Gaslicht.com berekend aan de hand van het Belastingplan dat op Prinsjesdag is gepresenteerd. Hoe zit het precies met de verschuivingen binnen de energiebelasting? En kun je nog besparen op je energierekening?

energiebelastingin2019zondercijfersgaslicht-0.png

Energiebelasting op gas omhoog, op stroom omlaag

De energiebelasting op gas gaat per 1 januari met 4 cent per kuub omhoog en de belasting op elektriciteit met 0,87 cent per kilowattuur omlaag. De verhoging op gas komt bij een gemiddeld jaarverbruik van 1500 m³ neer op ruim 50 euro (€ 54,45 om precies te zijn). De prijsverlaging op stroom bij een verbruik van 3500 kWh bespaart een gemiddeld huishouden drie tientjes (€ 30,49). Door het hoger belasten van aardgas wil het kabinet alternatieve warmteopties aantrekkelijker maken. Denk hierbij aan elektrische waterpompen of duurzame aardwarmte. Onder de streep gaan we er dus een paar tientjes op achteruit, maar... dan zijn we er nog niet.

Belastingvermindering een stuk lager...

Het kabinet wil de belastingvermindering in de energiebelasting (heffingskorting) met ruim 60 euro verlagen (€ 61,71). Dat betekent dat huishoudens per vaste elektriciteitsaansluiting volgend jaar geen € 373,33 terugkrijgen maar € 311,62. Dit betekent dus een hogere energierekening, maar we zijn er nog niet.

Opslag duurzame energie fors hoger

Over de stijging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) is het Belastingplan allesbehalve helder. We hebben dan ook heel wat speurwerk moeten verrichten om de exacte tarieven boven tafel te krijgen. Als het wetsvoorstel goedgekeurd wordt - minister Wiebes verzoekt in een brief aan de Tweede Kamer om een spoedige behandeling- betalen huishoudens volgend jaar gemiddeld bijna 70 euro meer voor Opslag Duurzame Energie € 67,52). Bekijk hier de huidige tarieven ODE.

energiebelasting-2019.jpg

Bron: Rijksoverheid (klik op infographic voor een vergroting)

Al met al gaat een gemiddeld gezin volgend jaar € 153 meer energiebelasting betalen:


Stijging energiebelasting 2019 t.o.v. 2018
Energiebelasting gas  + € 54,45
Energiebelasting stroom  - € 30,49
Opslag Duurzame Energie gas  + € 43,38
Opslag Duurzame Energie stroom   + € 24,14
Belastingvermindering (heffingskorting)      + € 61,71
Totale stijging gemiddelde energierekening  +  € 153,19

In bovenstaande infographic heeft de overheid dat in beeld gebracht met bedragen exclusief btw. Gaslicht.com toont de gevolgen voor de energierekening met afgeronde bedragen inclusief btw:

energiebelastingin2019cijfersgaslicht.png

Klik op infographic voor een vergroting

Toch een lagere energierekening?

Toch is er ook goed nieuws: u kunt nog steeds besparen op uw energierekening. Via onze energievergelijker checkt u eenvoudig de beste energiepakketten. En stapt u via Gaslicht.com over naar een andere energieleverancier dan profiteert u van scherpe actietarieven en welkomstkortingen tot wel € 310.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: de heer jw hagen ()

dit kunnen de laag betalde helemaal niet betallen AOW lopen al 10 jaar achter de mensen komen in de schulden of gas en licht af sluiting en een zwaar protest de straat op de mensen gaan anders stemmen de mensen worden totaal voor de gek gehouden goedeavond de heer jw hagen graag bericht trug

Geplaatst door: Henk van der Struik ()

ik heb nog een bestaand contract tot sept 2019. Tarief is 0,52M3 gas via budgetenergie. Als ik de huidige tarieven zie van 0ngeveer 0,66 ga ik sowieso meer betalen. Maar is het nou verstading te wachten tot sept 2019 want dan bespaar ik nog 0,66- 0,52 x 2200m3= € 300 of moet ik ( gezien de ontwikkelingen ( fors verwachte stijging) nu toch maar overstappen naar een andere aanbieder met bv 3 of 5 jaar vast ?

Opmerking van de redactie op 10-10-2018
Wij raden aan om het contract wel netjes uit te dienen. Als u nu overstapt, zal uw huidige leverancier een overstapboete in rekening brengen. Per 1 januari 2019 wijzigt de energiebelasting. Het maakt dan niet uit welk contract u heeft, iedereen moet deze verhoging betalen.
Geplaatst door: Hendintt ()

Ben nog niet zolang geleden van leverancier verandert, kan dit nu weer zonder een boete te krijgen.
Vriendelijke groet Hendrik

Opmerking van de redactie op 04-10-2018
Als u een contract heeft voor een bepaalde tijd, dan is het niet mogelijk om kosteloos tussentijds over te stappen. Neem gerust even contact met ons op dan kunnen wij u adviseren wat het beste is om te doen. U kunt ons bereiken op 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie