Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening gaat omlaag

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Na de fikse verhoging van de energiebelasting voor gas eerder dit jaar, lijkt de energierekening per 1 juli weer omlaag te gaan. Opnieuw dalen de variabele energietarieven, maar wat betekent dit voor u?

Delta maakt als eerste de tarieven bekend

Traditiegetrouw heeft Delta gisteren als eerste haar variabele gas- en stroomtarieven voor het aankomende halfjaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 kuub gas 145 euro minder gaat betalen. Die verlaging is vooral merkbaar in het gastarief dat met 11,1% daalt, het stroomtarief gaat 1,6% omlaag. De kosten voor gas vormen doorgaans de grootste kostenpost op de energierekening van een huishouden.

Gaslicht.com zoekt contact met woordvoerders

Naar aanleiding van die bekendmaking heeft Gaslicht.com contact gezocht met woordvoerders van de drie grootste energieleveranciers  Essent, Nuon en Eneco. Alleen Eneco doet uitspraken over de verwachte tarieven per 1 juli. Deze energieleverancier verwacht net als Delta een verlaging: ongeveer 123 euro op jaarbasis. Essent en Nuon bevestigen enkel het vermoeden dat de gastarieven wederom zullen dalen, maar doen verder geen uitspraken.

Wat betekent dit voor uw energierekening?

Wat het effect op uw energierekening is, hangt niet alleen af van hoeveel energie u verbruikt, maar ook van het soort contract. De verlagingen hebben namelijk alleen invloed op contracten met variabele tarieven die voor onbepaalde tijd zijn afgesloten. Heeft u dus een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, dan zult u geen verschil merken.

Vast tarief blijft voordeliger

Energiecontracten met variabele tarieven zijn op dit moment gemiddeld circa 486 euro duurder dan een aantrekkelijke aanbieding met vaste tarieven voor de duur van 1 jaar. Voor een contract voor onbepaalde tijd betaalt een gemiddeld huishouden 1974 euro per jaar. Voor het voordeligste contract via Gaslicht.com betaalt u 1488 euro per jaar. Met de verwachte verlaging van gemiddeld 134 euro bent u dus met een 1- of 3-jarig contract nog altijd een stuk voordeliger uit.

Wachten met overstappen?

Met overstappen hoeft u niet te wachten tot 1 juli. Houd wel rekening met de einddatum van uw huidige contract. Nog nooit veranderd van energieleverancier? Dan kunt u op ieder moment overstappen

Meer weten over vaste of variabele tarieven?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.