Energierekening gaat omlaag
Leestijd: 2 minutenNa de fikse verhoging van de energiebelasting voor gas eerder dit jaar, lijkt de energierekening per 1 juli weer omlaag te gaan. Opnieuw dalen de variabele energietarieven, maar wat betekent dit voor u?
Delta maakt als eerste de tarieven bekend
Traditiegetrouw heeft Delta gisteren als eerste haar variabele gas- en stroomtarieven voor het aankomende halfjaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 kuub gas 145 euro minder gaat betalen. Die verlaging is vooral merkbaar in het gastarief dat met 11,1% daalt, het stroomtarief gaat 1,6% omlaag. De kosten voor gas vormen doorgaans de grootste kostenpost op de energierekening van een huishouden.
Gaslicht.com zoekt contact met woordvoerders
Naar aanleiding van die bekendmaking heeft Gaslicht.com contact gezocht met woordvoerders van de drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco. Alleen Eneco doet uitspraken over de verwachte tarieven per 1 juli. Deze energieleverancier verwacht net als Delta een verlaging: ongeveer 123 euro op jaarbasis. Essent en Nuon bevestigen enkel het vermoeden dat de gastarieven wederom zullen dalen, maar doen verder geen uitspraken.
Wat betekent dit voor uw energierekening?
Wat het effect op uw energierekening is, hangt niet alleen af van hoeveel energie u verbruikt, maar ook van het soort contract. De verlagingen hebben namelijk alleen invloed op contracten met variabele tarieven die voor onbepaalde tijd zijn afgesloten. Heeft u dus een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, dan zult u geen verschil merken.
Vast tarief blijft voordeliger
Energiecontracten met variabele tarieven zijn op dit moment gemiddeld circa 486 euro duurder dan een aantrekkelijke aanbieding met vaste tarieven voor de duur van 1 jaar. Voor een contract voor onbepaalde tijd betaalt een gemiddeld huishouden 1974 euro per jaar. Voor het voordeligste contract via Gaslicht.com betaalt u 1488 euro per jaar. Met de verwachte verlaging van gemiddeld 134 euro bent u dus met een 1- of 3-jarig contract nog altijd een stuk voordeliger uit.
Wachten met overstappen?
Met overstappen hoeft u niet te wachten tot 1 juli. Houd wel rekening met de einddatum van uw huidige contract. Nog nooit veranderd van energieleverancier? Dan kunt u op ieder moment overstappen.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...