Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energierekening gaat telkens 50 euro omhoog

1 reactie Leestijd: 2 minuten

Een gemiddeld huishouden betaalt vanaf 2013 minimaal 50 euro meer voor gas en elektriciteit. De stijging kan oplopen tot 200 euro per jaar na 2015. Dat blijkt volgens BNDeStem.nl uit de plannen van het nieuwe kabinet.

De stijging is een gevolg van de aanpassing van de subsidieregeling voor duurzame energie.Tot en met 2012 is er echter nog 90 miljoen euro per jaar aan subsidiegeld beschikbaar, vandaar dat de nieuwe regeling pas vanaf 2013 geldt.

Nieuw subsidiestelsel
Bij het nieuwe subsidiestelsel, SDE+ genaamd, zullen de lasten voor de helft door burgers en voor de helft door bedrijven moeten worden betaald, en evenredig verdeeld over gas en elektriciteitsverbruik. Mogelijk zal een deel van het subsidiegeld ook worden gehaald uit een 'kolen- en gasbelasting voor grote stroomproducenten', want 'de vervuiler betaalt'. 

De huidige subsidieregeling wordt betaald uit algemene middelen en bestaat sinds 2008. Groot nadeel hiervan is, dat het subsidiepotje op de eerste dag van de aanvraagperiode al leeg is.

Duits systeem
De nieuwe manier van subsidiëren lijkt iets op het Duitse systeem, waarbij stroomverbruikers een toeslag per kWh betalen over de door hen verbruikte elektriciteit. Het geld dat die toeslag oplevert, wordt gebruikt om duurzame energieprojecten te subsidiëren. Mede door dit stelsel hebben zonnepanelen en windenergie in Duitsland een grote vlucht genomen. De stroomopwekking bij onze Oosterburen komt nu voor zo'n 16 procent uit groene bronnen.

Greenpeace heeft kritiek op de nieuwe regeling. De  milieuorganisatie vindt het jammer dat er nog steeds een limiet is van 1,4 miljard euro. Het nadeel daarvan is dat veel producenten van duurzame energie niet weten of ze voor steun in aanmerking komen, aldus Greenpeace.

Vergunningen vereenvoudigd
Voor initiatiefnemers van kleinschalige lokale warmte- en energieprojecten is er ook goed nieuws: de verlening van vergunningen wordt vereenvoudigd. Verder zal het nieuwe kabinet toepassing van nieuwe energiebronnen bevorderen.
 
Duurzaamheid
Bovenstaande lijkt in tegenspraak met de berichten in de media dat het nieuwe kabinet weinig gaat doen aan duurzaamheid. De regeringsleiders laten zich leiden door de EU-doelen voor een duurzame energievoorziening, dat betekent 20 procent  CO2-reductie en 14 procent duurzame energie in 2020.

Duurzame energie vergelijken? Klik op de Energievergelijker om alle duurzame energieleveranciers te vergelijken!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Reacties (1)

Geplaatst door: sandra pijper ()

Beste Energiewereld,



Klopt het dat de energieprijzen per 01-01-2011 een paar % gaan dalen om vervolgens vanaf 01-07-2011 heel erg te gaan stijgen? Is het verstandig om per 01-01-2011 de energietarieven voor 3 jaar vast te zetten? Kunt u mij ook vertellen wat er met de tarieven van gas gaat gebeuren?

Ik weet gewoon niet wat het verstandigst is.

Graag uw advies hierover.



Vriendelijke groeten,



Sandra Pijper uit Assen

Opmerking van de redactie op 13-11-2010
wat de energieprijzen over een half jaar gaan doen, is koffiedik kijken. Ervaringen uit het recente verleden hebben geleerd dat u het voordeligst uit bent door ieder jaar uw energietarieven te vergelijken en over te stappen. Met drie jaar vastzetten bent u minder voordelig uit, tenzij de tarieven gigantisch gaan stijgen maar dat kan niemand voorspellen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.