De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energierekening kan lager, ondanks extra belasting

door Jeanet Woldring 4 reacties

Overstappen naar een andere energieleverancier blijft ook in 2016 lonend. Dat zegt energievergelijker Gaslicht.com naar aanleiding van de sterk gestegen energiebelasting.

De leveringstarieven voor stroom en gas zijn per 1 januari 2016 verlaagd. Voor milieubewuste klanten hebben enkele energieleveranciers ook de toeslag voor groene stroom verlaagd. Daarnaast hebben bijna alle netbeheerders hun tarieven goedkoper gemaakt. Daar tegenover staat dat de energiebelasting fors is gestegen. Dit is het gevolg van het nieuwe belastingakkoord dat eind 2015 aangenomen is. Daarin staat dat de belasting op gas aanzienlijk stijgt en dat de belasting op stroom tegelijk omlaag gaat. Voor gemiddelde huishoudens zijn die twee zaken enigszins tegen elkaar weg te strepen.

Totale jaarkosten veranderen bijna niet

Op het eerste gezicht niet lijkt er niet zo veel veranderd op de gemiddelde energierekening.. Toch is de opbouw is wel degelijk anders. Dit komt omdat de verhoging van de energiebelasting, de verlaging van de leveringstarieven en de verlaging van de netbeheerders elkaar nagenoeg opheffen. De gemiddelde totale jaarkosten veranderen dus nauwelijks. Huishoudens met oudere en grotere woningen zijn door de verhoogde belastingen wel slechter uit. Zij zullen dit wel degelijk merken in hun portemonnee.

Overstappen loont: energierekening 400 euro lager

Toch maakt overstappen nog altijd een enorm verschil, ondanks de groeiende lasten vanuit de overheid. Een gemiddeld huishouden kan nog altijd ruim 400 euro besparen door te kiezen voor een jaarcontract met scherpe tarieven en/of een hoge welkomstpremie.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 25 maart 2016
Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Ton ()

Als je ca. 2 maanden van te voren overstapt kan het voorkomen dat de nieuwe leverancier te snel begint met leveren waardoor de overstappremie van de vorige leverancier komt te vervallen omdat het contract niet precies een jaar geduurd heeft. Dus goed opletten.

Opmerking van de redactie op 07-06-2016
Energieleveranciers houden een vast gestelde periode rekening met de einddatum van uw oude contract, het zogenaamde switchtermijn. Iedere leverancier hanteert een ander termijn. De kortste termijn voor consumenten is momenteel 75 dagen. Vandaar dat wij standaard adviseren circa twee maanden voor het aflopen van het contract over te stappen.
Geplaatst door: Hans Akkerman ()

Nog een opmerking over het tijdstip van aanvragen van een overstap. U stelt voor om dat ongeveer 2 maanden, dus 61 dagen, voor de afloopdatum van het huidige contract te doen.
EnergieDirect (via GasLicht.com) zegt echter het huidige contact voortijdig op als de aanmelding meer dan 75 dagen voor de contractafloopdatum binnenkomt. De eventuele boetes worden niet vergoed. Dus niet te vroeg aanvragen !

Opmerking van de redactie op 11-04-2016
Het klopt dat wij 2 maanden aanraden. Daardoor bent u nooit te vroeg (kortste termijn is inderdaad 75 dagen), maar stapt u ook niet te laat over. Een gemiddelde overstapt duurt namelijk 6 tot 8 weken. Het is ook zonde als u onnodig tijdelijk een duurder tarief gaat betalen terwijl dat niet nodig is.
Geplaatst door: J vd Lei ()

Hallo
Ben via Gaslicht.com in Sept.15 overgestapt naar Green Choice voor een vast jaarcontract en hoef toch nog niks te ondernemen
Blijf graag op de hoogte
Met vr.gr. Jan

Opmerking van de redactie op 04-04-2016
Wij raden altijd aan circa twee maanden voor het aflopen van het huidige contract weer over te stappen naar een nieuw energiecontract. Daarmee voorkomt u dat u te vroeg overstapt maar voorkomt u ook dat u nog tijdelijk duurdere tarieven ontvangt. Dus u kunt het beste nog even wachten totdat uw contract met twee maanden afloopt.
Geplaatst door: M. Bekker ()

Volgens mij zijn de grafiekbladen van ontwikkeling gas en stroomtarieven verwisseld. Een kWh van € 0,55 lijkt mij iets teveel van het goede.

Opmerking van de redactie op 05-04-2016
Het is wellicht wat klein weergegeven. Het stroomtarief ligt gemiddeld rond € 0,055 (5,5 cent). Een tarief van 55 cent is zelfs voor een kaal gastarief wel heel veel. Het gemiddelde kale gastarief ligt namelijk rond € 0,27 (27 cent).
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie