De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energierekening omhoog ondanks belastenverlaging

Een gemiddeld huishouden betaalde in januari maar liefst 18,5 procent meer voor de stroomlevering  dan een maand daarvoor. En voor de levering van aardgas 10,6 procent meer. Ten opzichte van december 2006 zijn vooral de leveringskosten fors gestegen; de transportkosten zijn nauwelijks toegenomen. Deze cijfers bracht  het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten.

Die cijfers komen niet als een verrassing. Al eerder was duidelijk  met welke percentages de energiebedrijven hun tarieven zouden laten stijgen. De drie groten Essent, Nuon en Eneco verdedigen de stijging als zijnde het gevolg van gemiddeld hogere prijzen op de inkoopmarkt van energie in 2006. 

Volgens het CBS bestaat ongeveer de helft van de energierekening uit leveringskosten voor aardgas en elektriciteit. Eenderde gaat op aan belastingen en de rest is voor het transport van energie.

Volgens het CBS betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik -3657 kWh stroom en 1664 m3 aardgas- dit jaar 1865 euro voor de energierekening. Dat is met 4,8%  ruim 85 euro meer dan op basis van de decembertarieven. 

Die 4,8% is een bescheiden stijging in vergelijking met de 7,5% van vorig jaar, dankzij de afschaffing de zogeheten MEP-heffing (een heffing ten behoeve van de milieukwaliteit). Eigenlijk is dat niet correct volgens nieuwsbureau Energeia: in november van 2006 heeft elk huishouden namelijk een tegemoetkoming ontvangen van 52 euro, welk bedrag gelijk stond aan de MEP-heffing over 2006. 'Feitelijk is de MEP dus al een jaar afgeschaft.'

Aardgas sinds 2000 ruim twee keer zo duur
De energierekening is sinds 2000 ruim 75 procent omhoog gegaan. Voor aardgas wordt ruim twee keer zoveel betaald en voor elektriciteit bijna 50 procent meer. Daarmee stijgt de energierekening veel meer dan de consumentenprijsindex, een cijfer aan de hand waarvan het CBS berekent wat de uitgaven van een doorsnee Nederlands gezin zijn. Onder meer huishoudelijke apparaten, auto's, huur en belastingen spelen hier naast energie een rol in. Sinds 2000 is de consumentenprijsindex met 14,7% gestegen.

Wie de Energiewijzer raadpleegt en zijn verbruik invoert, komt tot de conclusie dat de energierekening lager kan door te switchen (overstappen) van energieleverancier. Naar aanleiding van het artikel 'Overstap kan honderden euro's schelen'  is de concurrentie pas echt goed op gang gekomen. De Top 5  goedkoopste energiepakketten is in de eerste twee maanden van dit jaar al diverse keren gewijzigd! Zo staan Oxxio en Nuon nu op de derde en vierde plaats in de ranglijst. Beide aanbieders garanderen dat er één, twee of drie jaar lang geen prijsverhoging plaatsvindt! 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 19 februari 2007
Geactualiseerd: donderdag 29 maart 2018

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie