Energierekening omhoog ondanks belastenverlaging
Leestijd: 3 minutenEen gemiddeld huishouden betaalde in januari maar liefst 18,5 procent meer voor de stroomlevering dan een maand daarvoor. En voor de levering van aardgas 10,6 procent meer. Ten opzichte van december 2006 zijn vooral de leveringskosten fors gestegen; de transportkosten zijn nauwelijks toegenomen. Deze cijfers bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten.
Die cijfers komen niet als een verrassing. Al eerder was duidelijk met welke percentages de energiebedrijven hun tarieven zouden laten stijgen. De drie groten Essent, Nuon en Eneco verdedigen de stijging als zijnde het gevolg van gemiddeld hogere prijzen op de inkoopmarkt van energie in 2006.
Volgens het CBS bestaat ongeveer de helft van de energierekening uit leveringskosten voor aardgas en elektriciteit. Eenderde gaat op aan belastingen en de rest is voor het transport van energie.
Volgens het CBS betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik -3657 kWh stroom en 1664 m3 aardgas- dit jaar 1865 euro voor de energierekening. Dat is met 4,8% ruim 85 euro meer dan op basis van de decembertarieven.
Die 4,8% is een bescheiden stijging in vergelijking met de 7,5% van vorig jaar, dankzij de afschaffing de zogeheten MEP-heffing (een heffing ten behoeve van de milieukwaliteit). Eigenlijk is dat niet correct volgens nieuwsbureau Energeia: in november van 2006 heeft elk huishouden namelijk een tegemoetkoming ontvangen van 52 euro, welk bedrag gelijk stond aan de MEP-heffing over 2006. 'Feitelijk is de MEP dus al een jaar afgeschaft.'
Aardgas sinds 2000 ruim twee keer zo duur
De energierekening is sinds 2000 ruim 75 procent omhoog gegaan. Voor aardgas wordt ruim twee keer zoveel betaald en voor elektriciteit bijna 50 procent meer. Daarmee stijgt de energierekening veel meer dan de consumentenprijsindex, een cijfer aan de hand waarvan het CBS berekent wat de uitgaven van een doorsnee Nederlands gezin zijn. Onder meer huishoudelijke apparaten, auto's, huur en belastingen spelen hier naast energie een rol in. Sinds 2000 is de consumentenprijsindex met 14,7% gestegen.
Wie de Energiewijzer raadpleegt en zijn verbruik invoert, komt tot de conclusie dat de energierekening lager kan door te switchen (overstappen) van energieleverancier. Naar aanleiding van het artikel 'Overstap kan honderden euro's schelen' is de concurrentie pas echt goed op gang gekomen. De Top 5 goedkoopste energiepakketten is in de eerste twee maanden van dit jaar al diverse keren gewijzigd! Zo staan Oxxio en Nuon nu op de derde en vierde plaats in de ranglijst. Beide aanbieders garanderen dat er één, twee of drie jaar lang geen prijsverhoging plaatsvindt!
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...