Energierekeningen soms dubieus
Leestijd: 2 minutenEen groot deel van de energierekeningen, die Nederlandse electriciteitsafnemers ontvangen, is op de een of andere wijze onjuist, zowel voor zakelijke afnemers als consumenten. In een aantal gevallen leidt dit tot te hoge of te lage kosten.
Gaslicht.com kan uit ervaring hierover het volgende meedelen: In het algemeen is het zo, dat rekenfouten nauwelijks voorkomen. Wat dat betreft heeft de Nederlandse energiewereld een goede naam. Ook de meet-installaties zijn in het algemeen van goede kwaliteit en worden regelmatig gecontroleerd.
Echter, de volgende fouten komen veel voor:
- Voorschotbedragen zijn te hoog of te laag. Dit wordt echter achteraf altijd gecorrigeerd.
- Verkeerd overgeschreven meterstanden, zodat de energierekening op verkeerde getallen wordt gebaseerd. Dit kan leiden tot jarenlang te veel of te weinig betalen. Echter, op het moment, dat de meterstanden wel goed worden opgenomen wordt alles recht gezet. Dit kan leiden tot vervelende of verheugende verrassingen achteraf.
- Foutieve meting van verbruikscijfers. Ook hier geldt, dat de factuur op de verkeerde cijfers wordt genoteerd. Vaak leidt dit tot vervelende discussies. Wie heeft er gelijk?? Er rest dan geen andere mogelijkheid dan een compromis te bereiken. De factuur wordt dan wel goed gemaakt, maar wat resteert is toch een vervelend gevoel.
- Administratieve fouten bij de energieleverancier leiden tot vertraagde voorschotnota's of facturen, die bovendien vaak onjuist zijn. De vertraging kan oplopen tot tot een half jaar, maar de correctie achteraf klopt in het algemeen wel. Dit probleem doet zich steeds minder voor.
- Bij verhuizing worden soms de meterstand niet goed genoteerd en gaat de nieuwe bewoner voor de vorige bewoner betalen.
- Bij de overgang van een leveranier naar een andere leverancier wordt soms de REB (regulerende energiebelasting) in eerste instantie dubbel betaald. Dit is nauwelijks te voorkomen en wordt altijd aan het eind van het jaar gecorrigeerd.
Gaslicht.com is van mening, dat over deze zaken de consumenten slecht worden geïnformeerd. De indruk wordt bij afnemers gewekt en niet weggenomen, dat ze te veel of dubbel betalen en dat ze niet serieus worden genomen.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...