Energieveilingen vaak duurder dan prijsvergelijkers
Leestijd: 2 minutenOverstappen via een prijsvergelijker is voor veel huishoudens goedkoper dan overstappen via een energieveiling, blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com. Vooral huishoudens met een gemiddeld energieverbruik houden geld in hun zak. Gaslicht.com onderzocht van vier energieveilingen de cijfers over het eerste kwartaal.
De onderzochte energieveilingen, SloopdeCrisis, Groepsveiling, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, zijn populair. Reclamekreten als 'Vind jij ook dat je teveel betaalt aan energie? Daar kun je wat aan doen' verleiden veel mensen om zich te schrijven op een energieveiling. De consumenten denken niet alleen goedkoper uit te zijn, maar verwachten ook dat overstappen 'minder gedoe' oplevert.
Wisselende uitslagen
Dat is niet waar, zegt een woordvoerder van Gaslicht.com. " Ook nu zijn er weer wisselende uitslagen rondom energieveilingen. Toch zijn huishoudens met een gemiddeld energieverbruik in de meeste gevallen goedkoper uit via een prijsvergelijker. Bij eenjarige contracten waren Groepsveiling, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond duurder. Alleen bij de contracten met een looptijd van drie jaar scheelde het enkele tientjes. Maar het zijn wel vaak dezelfde energieleveranciers die een energieveiling winnen, waardoor het aanbod beperkt is en consumenten vaak enkel kunt kiezen voor de laagste kosten." Ook het argument dat overstappen via een prijsvergelijker veel gedoe oplevert, veegt Gaslicht.com van tafel." Lees de ervaringen maar eens op Ekomi, waar ruim 12 duizend mensen hun mening hebben gegeven over overstappen via een prijsvergelijker."
Winnend bod vergelijken via Energievergelijker
Gaslicht.com raadt mensen aan een aanbod van een energieveiling goed te vergelijken, liefst kort voordat het energiecontract wordt getekend."De aanbiedingen kunnen nog dagelijks wijzigen. Dat is eenvoudig te controleren via een energievergelijker. Hier worden hier alle kosten meegenomen. Kijk goed naar de leveringstarieven per kWh stroom en per m³ gas, de vaste leveringskosten (vastrecht) en een eventuele welkomstpremie/korting."
Jeanet Woldring is 25 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Welke tabel?
Onze excuses voor het ongemak. Wij zullen er voor zorgen dat deze zo spoedig mogelijk wordt toegevoegd.
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...