De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Enkeltarief of dubbeltarief, wat is voordeliger?

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 5 minuten

Dubbeltarief_of_enkeltarief.jpgMet een slimme meter kunt u zelf kiezen of u tegen dubbel- of enkeltarief afgerekend wilt worden. Wat is slim in zo'n geval? Oftewel wanneer loont dubbeltarief? Wij zochten het uit.

Dubbeltariefmeter

Momenteel wordt heel Nederland voorzien van een slimme meter. In 2020, is de verwachting, zullen alle energiemeters hierdoor vervangen zijn. Deze meters worden standaard geïnstalleerd als dubbeltariefmeter. Door deze ontwikkeling is het natuurlijk belangrijk om te weten of het dubbeltarief eigenlijk nog wel zo voordelig is.

Wat is dubbeltarief oftewel normaaltarief en daltarief?

Het dubbeltarief bestaat uit een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. De term daltarief dateert uit de jaren zestig. Toen zijn elektriciteitsbedrijven begonnen om op werkdagen overdag een ander tarief te hanteren dan 's nachts en in het weekend. Het daltarief geldt tussen 23:00 uur en 07:00 uur. In grote delen van Limburg en Brabant en enkele uitzonderingsgebieden beginnen de daluren al om 21:00 uur. Vroeger noemden we daltarief meestal nachttarief. En wat vroeger dagtarief of piektarief heette, wordt nu normaaltarief genoemd. 

Is daltarief altijd het voordeligst?

U bent niet verplicht om dag- en nachtstroom apart te laten meten. U kunt ook kiezen voor enkeltarief. Dat is hoger dan het daltarief, maar meestal lager dan het normaaltarief. Het enkeltarief is gunstig als u voornamelijk op werkdagen overdag stroom verbruikt. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, bent u voordeliger uit met dubbeltarief. Maar is het haalbaar om tijdens daluren meer stroom te verbruiken dan overdag? De vaatwasser en wasmachine alleen 's nachts en in het weekend laten draaien lukt nog wel, maar wat te denken van grote energieslurpers als een elektrische boiler, tropisch aquarium of een Amerikaanse koelkast? Die kun je niet best uitzetten overdag!

Omslagpunt

Onderzoek_verschil_dubbeltarief-enkeltarief.jpgWij hebben bij de drie grootste energieleveranciers - Essent, Eneco en Nuon - uitgezocht wat het effect is van de keuze voor enkel- of dubbeltarief (peildatum 16-3-2017). Hierbij namen we de goedkoopste 1-jarige energiepakketten en keken we naar 1- 3- en 5-persoons huishoudens met een jaarverbruik van respectievelijk 1800 kWh, 3500 kWh en 5000 kWh stroom. We hebben aangehouden dat een huishouden 60% van zijn stroomverbruik verbruikt tijdens normaaluren en dus 40% tijdens daluren. 

Bij ons onderzoek kwam naar voren dat huishoudens bij minder dan de helft van het stroomverbruik tijdens de daluren gemiddeld duurder uit zijn dan bij een enkeltarief. Is de verhouding net andersom -en wordt er 's nachts meer stroom verbruikt dan overdag- dan levert dat een gemiddeld voordeel op van zo'n 6 euro per jaar ten opzichte van het enkeltarief. Rijk word je er dus niet van! En bovendien: je mag je afvragen of het lukt om meer dan de helft van de stroom tijdens de goedkope uren te verbruiken. 

Zelf uw voordeel berekenen met de Energievergelijker

Natuurlijk is de manier waarop stroom wordt verbruikt (en opgewekt) heel persoonlijk. Wie een dubbele meter heeft doet er goed aan na te gaan hoeveel goedkoper -of juist duurder- de stroom is in vergelijking met enkeltarief. Wat in uw situatie voordeliger is, kunt u simpel en snel laten uitrekenen door onze Energievergelijker

Energievergelijker_2017.jpg

1. Vul uw stroomverbruik in op basis van uw dubbele meter, dus met uw normaal- en dalverbruik. Bekijk wat de jaarkosten van het voordeligste contract op dit moment zijn.

In ons voorbeeld met een gemiddeld jaarverbruik van 2100 kWh normaaltarief en 1400 kWh daltarief is Nuon het voordeligst: € 1500,92 per jaar per jaar (stroom + gas).

Energievergelijker_enkelemeter.jpg2. Verander vervolgens de gegevens naar enkele meter en tel uw normaal- en dalverbruik bij elkaar op. Dan weet u precies het verschil tussen de kosten met enkeltarief en dubbeltarief.

In ons voorbeeld met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh enkeltarief is Nuon eveneens het voordeligst: € 1502,78 per jaar.

Uit de berekening blijkt dat de besparing met dubbeltarief slechts een paar euro per jaar bedraagt. Maar misschien is het resultaat bij uw verbruik heel anders. Het kan zelfs zijn dat u er op toelegt. Op deze manier kunt u eenvoudig aan het verschil in het indicatieve jaarbedrag zien of het voor u zinvol is om afgerekend te worden tegen dubbeltarief.

Wanneer loont dubbeltarief?

Klik op de tabel voor vergroting

Tabel_dubbeltarief_27-3-2017.jpg
Jaarbedragen vaste tarieven bij een 1 jarig contact Essent, Eneco en Nuon. Rood: duurder; groen: goedkoper.
Dubbel: 1e getal vermeldt het verbruik in de normaaluren; 2e getal vermeldt het verbruik in de daluren. Peildatum 16-03-2017 

Liever enkeltarief?

Wilt u na deze berekening toch liever enkeltarief, dan kunt u dat aangeven bij uw energieleverancier (m.u.v. Budget Energie en EnergieFlex). Een leverancier is niet verplicht om enkeltarief af te rekenen als u een dubbele meter heeft. Hij kan eisen dat u zich houdt aan het contract. Is het voor u onvoordelig om tegen het geldende tarief te worden afgerekend en wil uw energieleverancier geen wijziging doorvoeren? Dan kunt u overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier die wel het tarief aanbiedt van uw voorkeur.

Lees meer over enkeltarief, daltarief en normaaltarief en lees de blog: Enkeltarief of dubbeltarief, wat past bij mij?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 17 juli 2018


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Irma Meijs ()

Ik zit nu bij Green Choice en heb zonnepanelen en zou ook graag willen weten in hoeverre zonnepanelen de vergelijking beiïnvloeden ?

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
Wij raden aan om uw eigen gegevens in te vullen in onze vergelijker. De teruglevering van uw zonnepanelen heeft namelijk invloed op de uitkomst van uw vergelijking. Zodra u uw gegevens in vult, rekent onze vergelijker uit welke aanbieding voor u het voordeligste is. Dit gebaseerd op uw postcode, verbruik en teruglevering. Energieleveranciers hanteren verschillende terugleververgoedingen en saldeerwijzen. Heeft u nog vragen hierover? Onze servicedesk is telefonisch bereikbaar via 0342-411350.
Geplaatst door: Frank Beijen ()

@Math Hendriks: Zonnepanelen werken tijdens het piek/normaaltarief, wel is de teruglevering meestal minder dan wat er gerekend wordt voor levering. Als U dan ook nog de elektrische auto 's nachts weer laad, dan is dat voordeliger. Zo wordt er overdag waarschijnlijk 0 verbruikt, en alles 's nachts. Maar alles is afhankelijk van uw verbruik en de keuze voor de leverancier.

Geplaatst door: Math Hendriks ()

In hoeverre beïnvloed het gebruik van zonnepanelen (dus teruglevering) een evt. vergelijking ?

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
De teruglevering van uw zonnepanelen hebben invloed op de uitkomst van uw vergelijking. Als u uw volledige gegevens invult, zal onze vergelijker een berekening maken met uw verbruik en teruglevering. Indien u meer opwekt dan dat u verbruikt, dan speelt een terugleververgoeding een rol. Mocht u een dubbele meter hebben en meer verbruiken dan dat u teruglevert dan wordt er gekeken naar de passende saldeerwijze. Ook hierin hanteren leveranciers verschillende wijzen. Mocht u hier meer vragen over hebben, bel onze servicedesk gerust even op 0342-411350.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie