De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Essent en Nuon gaan fuseren

Essent en Nuon gaan fuseren. Dat lieten beide energiebedrijven donderdag laten weten. De aandeelhouders, provincies en gemeenten en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moeten formeel nog instemmen met het samengaan van de twee grootste Nederlandse energiebedrijven.

EssentNuon stelt een bijdrage te leveren aan het veiligstellen van de energievoorziening. De bedrijven verwachten dat een gezamenlijke inkoop van energie en grondstoffen en het delen van kosten een gunstig effect heeft op de energieprijzen.

Nuon en Essent voegen hun netwerkbedrijven, die nu nog onderdeel zijn van beide concerns, samen in een onafhankelijk bedrijf onder een eigen naam. Het in Amsterdam gevestigde fusiebedrijf zal worden geleid door Essent-topman Michiel Boersma. De financieel directeur van Essent, Rinse de Jong, zet die functie voort in het fusiebedrijf. President-commissaris Wim Meijer van Nuon wordt voorzitter van de commissarissen van het EssentNuon. De huidige topman van Nuon, Ludo van Halderen, vertrekt.

De fusie levert jaarlijks 300 miljoen tot 335 miljoen euro aan schaalvoordelen op. De gezamenlijke omzet van EssentNuon komt uit op 12 miljard euro. Het bedrijf zal 20.000 werknemers krijgen in Nederland, België en Duitsland.

Nuon en marktleider Essent hebben samen vijf miljoen klanten. Beide ondernemingen spreken achter de schermen al bijna een jaar over een fusie. Met het samengaan hopen de nutsbedrijven sterker te staan in de Europese energiemarkt.

De fusie mag niet leiden tot "monopoliemacht'' en stijgende prijzen voor de afnemers, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone. Hij vindt bovendien dat de fusie niet aanleiding moet zijn tot grootscheepse buitenlandse avonturen. Dat kan nadelig uitpakken voor de klanten van de energiebedrijven, die daaraan meebetalen doordat ze aangewezen zijn op de netwerken van de energiebedrijven, aldus Crone.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 2 februari 2007
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie