Fors minder groene energie bij Essent
Leestijd: 2 minutenEssent is gestopt met de opwekking van groene stroom uit biomassa nadat de subsidie in 2015 afliep. De energieleverancier, tot voor kort de grootste duurzame opwekker van Nederland, produceert daardoor fors minder groene energie. Reden voor Stichting HIER klimaatbureau om de samenwerking met Essent op een laag pitje te zetten.
“We kunnen niet andere bedrijven bekritiseren omdat ze geen geloofwaardige producten aanbieden, terwijl Essent, onze belangrijkste sponsor, hetzelfde doet”, zegt HIER‐ programmadirecteur Sible Schöne tegenover het AD. De stichting zet zich in voor 'eerlijke' groene stroom. De afgelopen jaren kwam ongeveer 20 procent van de in Nederland opgewekte duurzame elektriciteit van Essent. Hier zou ongeveer de helft vanaf gaan.
Subsidie
Essent probeerde vorig jaar nog in te tekenen op de subsidie die over was om biomassa bij te stoken in de kolencentrale in Geertruidenberg. Dit bleek niet toereikend genoeg om het rendabel te maken. Het energiebedrijf gaat 22 maart opnieuw inschrijven voor nieuwe subsidie, schrijft de Groene Courant. Met een subsidiepot die bijna drie keer hoger ligt dan vorig jaar is de verwachting dat er voldoende steun vrijkomt om opnieuw biomassa mee te stoken.
'Sjoemelstroom'
Voor het Essent‐product Groene Stroom werd tot voor kort voornamelijk stroom uit Nederlandse windmolens en biomassa gebruikt. Groene Stroom van Essent wordt voortaan opgewekt door waterkrachtcentrales in het buitenland, door diverse milieugroepen 'sjoemelstroom' genoemd. Wie weer Nederlandse groene stroom wil, moet een ander product kiezen, WindStroom bijvoorbeeld. Daarvoor moet wél een meerprijs betaald worden.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...