De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Fors minder groene energie bij Essent

door Jeanet Woldring

Essent is gestopt met de opwekking van groene stroom uit biomassa nadat de subsidie in 2015 afliep. De energieleverancier, tot voor kort de grootste duurzame opwekker van Nederland, produceert daardoor fors minder groene energie. Reden voor Stichting HIER klimaatbureau om de samenwerking met Essent op een laag pitje te zetten.

“We kunnen niet andere bedrijven bekritiseren omdat ze geen geloofwaardige producten aanbieden, terwijl Essent, onze belangrijkste sponsor, hetzelfde doet”, zegt HIER‐ programmadirecteur Sible Schöne tegenover het AD. De stichting zet zich in voor 'eerlijke' groene stroom. De afgelopen jaren kwam ongeveer 20 procent van de in Nederland opgewekte duurzame elektriciteit van Essent. Hier zou ongeveer de helft vanaf gaan.

Subsidie

Essent probeerde vorig jaar nog in te tekenen op de subsidie die over was om biomassa bij te stoken in de kolencentrale in Geertruidenberg. Dit bleek niet toereikend genoeg om het rendabel te maken. Het energiebedrijf gaat 22 maart opnieuw inschrijven voor nieuwe subsidie, schrijft de Groene Courant. Met een subsidiepot die bijna drie keer hoger ligt dan vorig jaar is de verwachting dat er voldoende steun vrijkomt om opnieuw biomassa mee te stoken.

'Sjoemelstroom'

Voor het Essent‐product Groene Stroom werd tot voor kort voornamelijk stroom uit Nederlandse windmolens en biomassa gebruikt. Groene Stroom van Essent wordt voortaan opgewekt door waterkrachtcentrales in het buitenland, door diverse milieugroepen 'sjoemelstroom' genoemd. Wie weer Nederlandse groene stroom wil, moet een ander product kiezen, WindStroom bijvoorbeeld. Daarvoor moet wél een meerprijs betaald worden.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 2 maart 2016
Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie