Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Tarieven stijgen, hogere energierekening

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Uw energierekening zal het komende jaar fors hoger uitvallen. Uit de berekening van Gaslicht.com blijkt dat een huishouden gemiddeld 160 euro meer kwijt zal zijn. Oorzaken zijn de stijgende gasprijs en de nieuwe bezuinigingsplannen. Toch is torenhoge energienota te voorkomen.

Gas fors duurder
De energietarieven zullen het komende jaar vrijwel zeker fors gaan stijgen. Er wordt voor 1 juli aanstaande al een stijging van zo'n 11 procent verwacht op de variabele gasprijzen. Op jaarbasis zal dat een toename van ongeveer 65 euro op de energierekening zijn.  De stroomtarieven zullen naar verwachting per 1 juli niet veel wijzigen, al is een geringe verhoging niet uit te sluiten.

Naast de stijging van de leveringsprijs van gas zal de energierekening volgend jaar vooral flink hoger uitvallen door de nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet. 

Wat zijn de gevolgen van de bezuinigingsplannen?

  1. De btw-verhoging van 19% naar 21% zorgt voor een huishouden met gemiddeld verbruik voor een stijging van bijna 35 euro per jaar. 
  2. De energiebelasting op aardgas gaat omhoog. In de plannen is nog niet duidelijk met hoeveel. Die belasting is nu 19,8 cent per m3 aardgas (incl. btw). Zelfs bij een stijging van slechts 1 cent per m3 betekent al een kostenverhoging van 18 euro per jaar. 
  3. Daarbij komt tenslotte nog de zogenaamde kolenbelasting, die is goed voor nog eens 35 euro per jaar.

Al deze overheidsmaatregelen bij elkaar zorgen voor een stijging van circa 100 euro op jaarbasis. De gassprijsstijging per 1 juli aanstaande daar bovenop geteld betekent voor volgend jaar dus een kostenverhoging van zo'n 165 euro voor een huishouden met gemiddeld verbruik. Dat is ruim 8% van de huidige kosten. En dan is nog geen rekening gehouden met een mogelijke verdere stijging van de olieprijzen.

Stijging voorkomen?

Het nu nog vastzetten van de prijs zorgt er in ieder geval voor dat de komende prijsverhogingen voor gas en een eventuele lichte verhoging van de stroomprijs niet doorwerkt in de portemonnee van de consument. Met overstappen kan een consument al snel 250 tot 300 euro besparen. We raden dan ook iedereen aan om niet te wachten tot de prijzen oplopen, maar tijdig een weloverwogen keuze te maken. 

Ben Woldring: ‘Door tijdig goed te vergelijken en een juiste keuze te maken kan de consument zich mooi wapenen tegen de voorziene verhoging van de belastingen op energie en nog geld overhouden ook.'

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: debbie ()

De koopkracht was al naar naar beneden, nu komt de energienota, die fors verhoogd wordt, er nog eens overheen, een nog lagere koopkracht. Metelkaar helpen we ons Nederland op deze manier de afgrond in,want er kan niets meer worden gekocht.Veel mensen kunnen de enrgierekening niet meer opbrengen. Gaan we straks metelkaar een tv in de slaapkamer kopen.(Hopelijk is daar nog geld voor over) 7 uur lekker onder het dekbed, desnoods nog een kruik mee. Heerlijk in bed tv kijken.Potje koffie/thee naast het bed.Termostaat kan dan naar een graad of 5.Overdag kun je desnoods 2 truien aan, een thermobroek, 2 paar sokken. Ach, dan overleven we het op deze manier wel.En wat gebeurt er dan meer in bed, Ja ja, Nederland wordt na 9 maanden overbevolkt.Zitten we met al die baby boomers.
Nederland gaat echt de afgrond in. Arme, arme mensen die nu al elke euro moeten omkeren, voordat ze het uitgeven.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.