Gasunie gesplitst in twee bedrijven
Leestijd: 1 minuutOp 1 juli 2005 is de N.V. Nederlandse Gasunie gesplitst in een transportbedrijf en een handelsonderneming. Het transportbedrijf heeft als naam B.V. Nederlandse Gasunie. De handelsonderneming draagt de naam Gasunie Trade & Supply B.V.
Deze splitsing is het gevolg van de liberalisering van de energiemarkt. De Staat heeft het aandeel in de transporttak van Shell en Esso overgenomen, waardoor het netwerkbedrijf, inclusief de onafhankelijk netbeheerder Gas Transport Services (GTS) 100% staatseigendom is.
De handelsactiviteiten worden voortgezet door Gasunie Trade & Supply B.V. De aandeelhouders hiervan zijn dezelfde als van de vroegere Gasunie. De Staat der Nederlanden 50% (10% direct, 40% indirect via Energie Beheer Nederland), Shell 25% en ExxonMobil 25%.
In het kader van de splitsing betaalt de Staat per 1 januari 2005 ruim 2,7 miljard euro. De aandelen van de staat worden beheerd door de minister van Financiën.
Het transportbedrijf B.V. Nederlandse Gasunie wordt binnenkort weer een N.V. en heeft als roepnaam Gasunie.
Nederlandse Gasunie blijft gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van Gasunie in Groningen. Gasunie Trade & Supply is gevestigd in kantoor Kranenburg, eveneens in Groningen.
Laatste nieuws
-
ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
13 maart 2025 De terugleverkosten zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in f...
-
Gasbelasting in 10 jaar meer dan verdrievoudigd – impact op huishoudens groeit
4 maart 2025 Sinds 2015 steeg de gasbelasting van 23 cent naar 70 cent per m³, een stijging van ruim 200%. Meer d...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van maart 2025
3 maart 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Insiders Den Haag: 195 miljard euro nodig voor oplossingen overvol stroomnet
28 februari 2025 Om de problemen op het overvolle stroomnet op te lossen, zijn er naar verluidt de komende 15 jaar ma...
-
ACM: energietarieven stijgen, gasvoorraden dalen
14 februari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont een stijging van vaste tarieven, fors duurdere dynamische tarieve...