De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gasunie gesplitst in twee bedrijven

Op 1 juli 2005 is de N.V. Nederlandse Gasunie gesplitst in een transportbedrijf en een handelsonderneming. Het transportbedrijf heeft als naam B.V. Nederlandse Gasunie. De handelsonderneming draagt de naam Gasunie Trade & Supply B.V.

Deze splitsing is het gevolg van de liberalisering van de energiemarkt.  De Staat heeft het aandeel in de transporttak van Shell en Esso overgenomen, waardoor het netwerkbedrijf, inclusief de onafhankelijk netbeheerder Gas Transport Services (GTS) 100% staatseigendom is.

De handelsactiviteiten worden voortgezet door Gasunie Trade & Supply B.V. De aandeelhouders hiervan zijn dezelfde als van de vroegere Gasunie. De Staat der Nederlanden 50% (10% direct, 40% indirect via Energie Beheer Nederland), Shell 25% en ExxonMobil 25%.

In het kader van de splitsing betaalt de Staat per 1 januari 2005 ruim 2,7 miljard euro. De aandelen van de staat worden beheerd door de minister van Financiën.

Het transportbedrijf B.V. Nederlandse Gasunie wordt binnenkort weer een N.V.  en heeft als roepnaam Gasunie.

Nederlandse Gasunie blijft gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van Gasunie in Groningen. Gasunie Trade & Supply is gevestigd in kantoor Kranenburg,  eveneens in Groningen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 4 juli 2005
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie