De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gelderland en Brabant gaan voor duurzame energie

De provincies Gelderland en Brabant hebben afgelopen week hun plannen gepresenteerd voor groene energie. De provincie Gelderland wil meer gebruik maken van hout voor de eigen energievoorziening. Brabant pompt miljoenen in de energie voorziening, te beginnen met 50 miljoen van Essent voor zonne-energie.

Bio-energie
De provincie Gelderland wilt door eigen houtafval te verstoken energie gaan opwekken. De provincie stelt dat zon en wind onvoldoende energie opwekken om de nationale doelstelling van 20 procent duurzame energie te halen. In 2020 moet er jaarlijks 300.000 ton hout worden verstookt om die doelstelling te halen. Daarnaast is hout verstoken ook veiliger dan bijvoorbeeld energie opwekken met aardgas, omdat het minder explosiegevaarlijk is, aldus Gelderland.

Gelderland denkt dat de doelstelling goed haalbaar is, aangezien er nu al veel installaties in gebruik zijn die energie opwekken op basis van hout. Het is overigens niet de bedoeling om bossen te kappen voor de houtvoorziening. Er is in de provincie voldoende afval- en snoeihout aanwezig dat de installaties draaiende moet gaan houden.

Zonne-energie
Brabant wil zich gaan richten op zonne-energie en heeft daar al een project voor lopen. Er is gekozen voor forse investeringen om dit verder uit te breiden. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van groene grondstoffen, elektrisch rijden en accu’s als buffer voor de energie opslag.

Ook wil Brabant van de aandelen in een kerncentrale af. Zij vinden deze wijze van energieopwekking niet passen bij hun doelstellingen. De aandelen mogen ze echter niet zomaar verkopen: daarvoor moeten zij eerst in overleg met het Rijk.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie