Gelderland en Brabant gaan voor duurzame energie
Leestijd: 2 minuten
De provincies Gelderland en Brabant hebben afgelopen week hun plannen gepresenteerd voor groene energie. De provincie Gelderland wil meer gebruik maken van hout voor de eigen energievoorziening. Brabant pompt miljoenen in de energie voorziening, te beginnen met 50 miljoen van Essent voor zonne-energie.
Bio-energie
De provincie Gelderland wilt door eigen houtafval te verstoken energie gaan opwekken. De provincie stelt dat zon en wind onvoldoende energie opwekken om de nationale doelstelling van 20 procent duurzame energie te halen. In 2020 moet er jaarlijks 300.000 ton hout worden verstookt om die doelstelling te halen. Daarnaast is hout verstoken ook veiliger dan bijvoorbeeld energie opwekken met aardgas, omdat het minder explosiegevaarlijk is, aldus Gelderland.
Gelderland denkt dat de doelstelling goed haalbaar is, aangezien er nu al veel installaties in gebruik zijn die energie opwekken op basis van hout. Het is overigens niet de bedoeling om bossen te kappen voor de houtvoorziening. Er is in de provincie voldoende afval- en snoeihout aanwezig dat de installaties draaiende moet gaan houden.
Zonne-energie
Brabant wil zich gaan richten op zonne-energie en heeft daar al een project voor lopen. Er is gekozen voor forse investeringen om dit verder uit te breiden. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van groene grondstoffen, elektrisch rijden en accu’s als buffer voor de energie opslag.
Ook wil Brabant van de aandelen in een kerncentrale af. Zij vinden deze wijze van energieopwekking niet passen bij hun doelstellingen. De aandelen mogen ze echter niet zomaar verkopen: daarvoor moeten zij eerst in overleg met het Rijk.
Laatste nieuws
-
Energiespreekuur 2023: prijsplafond
7 januari 2023
-
Meer dan een miljoen huishoudens duurder uit, ondanks prijsplafond
16 december 2022 Zit u met uw verbruik boven het prijsplafond, dan bestaat de kans dat u juist meer gaat betalen dan ...
-
ACM: energieleveranciers geven tariefwijzigingen nu op tijd door
15 december 2022 Energieleveranciers geven tariefwijzigingen nu 30 dagen van te voren door. ACM wil dat consumenten h...
-
Energieprijzen vergelijken in december: lees de tips
13 december 2022 Weten wat het prijsplafond betekent voor uw energiekosten? Gaslicht.com toont als eerste vergelijker...
-
Gaslicht.com uitgeroepen tot Website van het Jaar 2022!
24 november 2022