De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nieuwe tarieven 2016 pas laat bekend

door Jeanet Woldring 1 reactie

De drie grootste energieleveranciers, Essent, Nuon en Eneco, verlagen per 1 januari 2016 de variabele leveringstarieven voor elektriciteit en gas. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden dit jaar circa 1970 euro kwijt is aan de energierekening. Enkele leveranciers zijn rijkelijk laat met de bekendmaking van de tarieven, constateert energievergelijker Gaslicht.com.

Essent en Eneco laat met bekendmaking

Essent maakte de tarieven pas op 31 december bekend. Klanten van de grootste energieleverancier die nooit zijn overgestapt, gaan gemiddeld zo'n 16 euro minder betalen. Eneco maakt het nog bonter. Op de website staan nog altijd 'actuele energieprijzen 2015'. Herberekening wijst uit dat de variabele tarieven circa 5 euro op jaarbasis omlaag gaan.

Tarieven Nuon meest gedaald

Nuon's energietarieven zijn het meest gedaald. Het afgelopen halfjaar betaalden klanten met een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven nog zo'n 2009 euro op jaarbasis, nu zal dat 1989 euro worden. Deze energieleverancier maakte zijn nieuwe tarieven al in de eerste helft van december bekend.

Variabele tarieven wijzigen per 1 januari en 1 juli

De reguliere variabele stroom- en gastarieven van leveranciers wijzigen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Nuon was net als vorig jaar de eerste van de drie grote energieleveranciers die de tarieven voor het nieuwe jaar bekendmaakte. Op grond van de wet moeten consumenten tijdig en persoonlijk over prijsverhogingen geïnformeerd worden. Onder tijdig verstaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 2 tot 4 weken van te voren.

Slapers betalen teveel

Consumenten merken overigens maar weinig van de vrije val waarin de energieprijzen zich al een paar jaar bevinden. Dat heeft te maken met de opbouw van de energierekening. Een groot deel bestaat uit kosten waarop consumenten zelf geen invloed hebben, zoals belastingen en netbeheerkosten. Daarnaast betalen zogeheten ‘slapers’ nog altijd te veel. Ieder jaar overstappen levert nog steeds het meeste voordeel op, zegt de energievergelijker. Sommige leveranciers maken het verlengingsaanbod steeds aantrekkelijker, waardoor een switch naar een verlengcontract daardoor soms evenveel oplevert als overstappen op een andere energieleverancier.

Met overstappen ruim 350 euro besparen

Ook met deze aangekondigde daling betalen klanten voor een standaardcontract met variabele tarieven gemiddeld nog 1970 euro. Bij een overstap naar een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar, is het jaarbedrag gemiddeld 1614 euro. Wie over zou stappen naar zo'n actiecontract, bespaart ruim 350 euro. De wijzigingen voor 2016 in de belastingen zijn hier ook al in meegenomen. Deze kosten zijn bij hetzelfde verbruik bij elke energieleverancier gelijk.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 4 januari 2016
Geactualiseerd: donderdag 10 maart 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Johan ()

We zijn al zo ver dat je al meer belasting betaald dan voor de levering zelf!
Als de prijzen vergelijk t.o.v. vorige jaar zijn de gasprijzen met 9 cent voor een M3 gedaald maar de belasting voor een M3 9 cent bijgesteld. Waar heeft de consument dan voordeel met de lage olieprijzen vraag ik me dan af.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie