Nieuwe tarieven 2016 pas laat bekend
Leestijd: 3 minutenDe drie grootste energieleveranciers, Essent, Nuon en Eneco, verlagen per 1 januari 2016 de variabele leveringstarieven voor elektriciteit en gas. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden dit jaar circa 1970 euro kwijt is aan de energierekening. Enkele leveranciers zijn rijkelijk laat met de bekendmaking van de tarieven, constateert energievergelijker Gaslicht.com.
Essent en Eneco laat met bekendmaking
Essent maakte de tarieven pas op 31 december bekend. Klanten van de grootste energieleverancier die nooit zijn overgestapt, gaan gemiddeld zo'n 16 euro minder betalen. Eneco maakt het nog bonter. Op de website staan nog altijd 'actuele energieprijzen 2015'. Herberekening wijst uit dat de variabele tarieven circa 5 euro op jaarbasis omlaag gaan.
Tarieven Nuon meest gedaald
Nuon's energietarieven zijn het meest gedaald. Het afgelopen halfjaar betaalden klanten met een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven nog zo'n 2009 euro op jaarbasis, nu zal dat 1989 euro worden. Deze energieleverancier maakte zijn nieuwe tarieven al in de eerste helft van december bekend.
Variabele tarieven wijzigen per 1 januari en 1 juli
De reguliere variabele stroom- en gastarieven van leveranciers wijzigen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Nuon was net als vorig jaar de eerste van de drie grote energieleveranciers die de tarieven voor het nieuwe jaar bekendmaakte. Op grond van de wet moeten consumenten tijdig en persoonlijk over prijsverhogingen geïnformeerd worden. Onder tijdig verstaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 2 tot 4 weken van te voren.
Slapers betalen teveel
Consumenten merken overigens maar weinig van de vrije val waarin de energieprijzen zich al een paar jaar bevinden. Dat heeft te maken met de opbouw van de energierekening. Een groot deel bestaat uit kosten waarop consumenten zelf geen invloed hebben, zoals belastingen en netbeheerkosten. Daarnaast betalen zogeheten ‘slapers’ nog altijd te veel. Ieder jaar overstappen levert nog steeds het meeste voordeel op, zegt de energievergelijker. Sommige leveranciers maken het verlengingsaanbod steeds aantrekkelijker, waardoor een switch naar een verlengcontract daardoor soms evenveel oplevert als overstappen op een andere energieleverancier.
Met overstappen ruim 350 euro besparen
Ook met deze aangekondigde daling betalen klanten voor een standaardcontract met variabele tarieven gemiddeld nog 1970 euro. Bij een overstap naar een contract met vaste tarieven voor de duur van één jaar, is het jaarbedrag gemiddeld 1614 euro. Wie over zou stappen naar zo'n actiecontract, bespaart ruim 350 euro. De wijzigingen voor 2016 in de belastingen zijn hier ook al in meegenomen. Deze kosten zijn bij hetzelfde verbruik bij elke energieleverancier gelijk.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
We zijn al zo ver dat je al meer belasting betaald dan voor de levering zelf!
Als de prijzen vergelijk t.o.v. vorige jaar zijn de gasprijzen met 9 cent voor een M3 gedaald maar de belasting voor een M3 9 cent bijgesteld. Waar heeft de consument dan voordeel met de lage olieprijzen vraag ik me dan af.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...