De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Goede marktwerking leidt in Europa nog tot hoge prijzen

Leestijd: 2 minuten

Het CPB (centraal Plan Bureau) signaleert de laagste energieprijzen in de "beste" markten. Het CPB ontzenuwt tevens de boze spraak, dat de consument thans de dupe is van de fusies van energiebedrijven. Immers, een algemeen gangbare stelling luidt: hoe groter de macht, hoe hoger de prijzen.
Maandag presenteerde het CPB een rapport over de effecten van de liberalisering van de Europese energiemarkten. Het rapport geeft twee tegenstrijdige conclusies (gebaseerd op peiljaar 2000):
Enerzijds: marktmacht van grote ondernemingen in verschillende Europese landen belemmert de realisatie van een Europese elektriciteitsmarkt. Dat is logisch. Met minder aanbieders blijft er voor de afnemers weinig te kiezen over.

Anderszijds: machtsconcentratie leidt tot lage 'kale' prijzen. Dit lijkt tegenstrijdig. CPB geeft echter als reden aan, dat in veel landen nog teveel gereguleerd is om grote energiebedrijven in staat te stellen om hoge prijzen te berekenen. In landen met een 'gezonde concurrentie' zijn de prijzen vaak hoog vanwege de balans tussen vraag en aanbod. 

Gaslicht.com is dus van mening, dat dit er op wijst, dat naarmate de regulering verder wordt opgeheven, de prijzen zullen stijgen. Via acties (prijs en kwaliteit) zullen de prijzen toch weer omlaag gedwongen worden en daar kan Gaslicht.com een goede rol in bekleden.

Hoe staat Nederland er voor in Europees verband?
Qua markt-aandeel van de top-drie energiebedrijven per land? Een paar voorbeelden:
Nederland in de middenmoot met 49%

Landen met weinig machtsblokken zijn bijvooprbeeld:
Luxemburg 37%,
Noorwegen 45%,
Verenigd Koninkrijk 38%.

Landen met grote machtsblokken:
België, Frankrijk en Griekenland meer dan 90%,
Griekenland 100%.

Tot welke prijzen leidt dit?
In Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk (weinig concentratie) zijn de kale prijzen voor eindgebruikers relatief hoog (tot € 15,8 per kWh, bijna twee maal zo hoog als in Nederland).
Daarentegen bedraagt de stroomprijs in Griekenland (100% concentratie) slechts € 6,6 per MWh en in Frankrijk (meer dan 90% concentratie, vnl EdF) € 11,2 per kWh.

In Nederland bedraagt de prijs € 11,6 per kWh, hoewel de concentratie in de middenmoot ligt. Nederland is dus relatief een duur land.

Verder is er in Europees verband op dit punt nog weinig te concluderen. 

Bron Energeia,

15 juli 2003


Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zondag 20 juli 2003
Geactualiseerd: woensdag 6 augustus 2003

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie