Greenchoice wijzigt regeling terugleververgoeding
Leestijd: 3 minutenEnergieleverancier Greenchoice heeft de regeling van teruglevergoeding voor zonnepaneelbezitters gewijzigd. De zogeheten margeregeling is afgeschaft en vervangen door een nieuwe terugleververgoeding die naar eigen zeggen nog steeds de hoogste is. Daarnaast stuurt de groene energieleverancier vanaf 15 januari één jaarnota voor verbruik en teruglevering van stroom.
Margeregeling
Tot 1 januari 2016 gaf Greenchoice een andere terugleververgoeding voor terugleverklanten met een digitale stroommeter. Deze zogeheten 'margeregeling' zat als volgt in elkaar: voor de eerste 1000 kWh netto teruggeleverde energie op jaarbasis gaf Greenchoice een vergoeding van het leveringstarief, inclusief overheidsheffingen en btw. De achterliggende gedachte van de margeregeling was dat de leverancier klanten wilde aanmoedigen en stimuleren om zelf energie op te wekken. Voor 2016 zou dit neerkomen op circa 17,5 (excl. btw) cent per kilowattuur. Het gangbare kale leveringstarief verschilt per regio maar was doorgaans ongeveer 5 cent. Dat betekent dat Greenchoice circa 12,5 cent extra vergoedde bovenop het over het algemeen gangbare kale leveringstarief.
Realistische vergoeding van 11 cent per kWh
Intussen groeit het aantal huishoudens met zonnepanelen hard en wekken steeds meer mensen zelf groene stroom op. Greenchoice zegt er trots op te zijn dat ruim 10% van haar klanten zelf energie opwekt. De margeregeling zou daarmee haar doel bereikt hebben. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald en de opbrengst per zonnepaneel is hoger geworden. Greenchoice: "We willen graag de juiste stimulans blijven geven om zelf stroom op te wekken, maar wel tegen een toekomstbestendige en realistische vergoeding." Om deze reden is de margeregeling vervangen door het terugleververgoeding van 11 cent (excl. btw) per netto teruggeleverde kilowattuur tot een maximum van 10.000 kilowattuur netto teruglevering per jaar. Bij netto teruglevering hoger dan 10.000 kilowattuur per jaar wordt de vergoeding over het geheel aan netto teruglevering gelijk aan het kale leveringstarief. Dit geldt zowel voor klanten met een analoge als digitale meter.
Salderen verandert niet
Bij wie minder verbruikt of evenveel opwekt als verbruikt, wordt de stroom die wordt teruggeleverd afgetrokken van de verbruikte stroom. Dit heet salderen. Aan dit principe verandert niets. Salderen geldt voor particulieren en klein‐zakelijke aansluitingen (tot maximaal 3x80 Ampère). Voor (groot)zakelijke opwekking gelden andere vergoedingen. Wie meer teruglevert aan het net dan zelf verbruikt, dan gaat netto terugleveren. De nieuwe terugleververgoeding heeft alleen betrekking op de netto teruglevering.
Gunstiger en minder gunstig
Greenchoice geeft aan dat voor klanten die tot 2083 kilowattuur per jaar netto stroom terugleveren, de nieuwe regeling iets minder gunstig is dan de oude margeregeling. Voor klanten die tussen de 2083 kilowattuur en 10.000 kilowattuur per jaar netto stroom terugleveren aan het net betekent dit dat de nieuwe opwekkersregeling financieel gunstiger is dan de oude margeregeling. Voor klanten die meer dan 10.000 kilowattuur per jaar netto stroom terugleveren aan het net, betekent dit dat de nieuwe regeling iets minder gunstig is dan de oude margeregeling.
Eén jaarnota voor levering en teruglevering
Per 15 januari staan verbruik en teruglevering samen op één jaarnota. Tot dusver stuurde de energieleverancier twee aparte jaarafrekeningen. Vanaf nu zien klanten verbruik en opbrengst in één oogopslag op één overzichtelijke jaarnota. Deze verplichting, opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), geldt sinds 2015 voor alle energieleveranciers.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Wij hebben zomers veel te veel wat we terugleveren, we zien dit niet als verlies.
Swinters zetten we niet de CV aan, maar zetten we elektrische kachels aan. Waar we niet zijn,brand geen kachel. Bij CV installaties is dat meestal wel zo.
Natuurlijk hebben we eerst alles goed geisoleerd.
We kijken goed naar wat we zomers leveren en wat we swinters verbruiken.
Dit is het eerste jaar dat we dit zo doen, de tijd zal het leren of dit goed gaat.
Mocht het niet lukken, dan nog maar een paar panelen er bij. We schaffen eerst maar geen accu’s aan. Dit is allemaal nog veels te pril.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...