Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Greenpeace: Atoomstroom misleidt klant

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Greenpeace schakelt de Reclame Code Commissie in als het bedrijf Atoomstroom bij pogingen om klanten te werven beweert dat stroom uit kernenergie schoon is en dat er geen subsidie aan te pas komt. De milieuorganisatie reageert daarmee op de lancering van Atoomstroom.

De nieuwe energieleverancier claimt dat kernstroom schoon is, CO2-vrij en niet afhankelijk van subsidies. Greenpeace: "Kernstroom is helemaal niet schoon, kernafval blijft 240.000 jaar gevaarlijk en de productie van kernenergie levert radioactieve vervuiling op. Het is ook niet CO2-vrij, omdat er over de hele keten van winning van uranium tot verwerken van het afval fossiele energiebronnen ingezet worden en er dus CO2 uitgestoten wordt."

Volgens de milieuorganisatie misleidt het bedrijf de consument ook nog eens door te zeggen dat er geen subsidie naar kernstroom gaat. "Kernstroom krijgt staatssteun: het risico op enorme schade bij ongelukken, dat niet te verzekeren is, neemt de overheid op zich. Alle belastingbetalers betalen mee aan het opslaan en bewaken van het levensgevaarlijke kernafval. Dat wordt niet bij het bedrijf in rekening gebracht, en is daarmee subsidie aan het bedrijf."

Greenpeace zal daarom een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie als het bedrijf blijft claimen dat kernstroom schoon is, CO2 vrij en onafhankelijk van subsidies. Eerder diende de milieuorganisatie al een klacht in tegen NUON, dat in reclame beweerde dat hun nieuwe kolencentrale schoon zou zijn. De Commissie stelde Greenpeace in het gelijk en oordeelde dat de claim van NUON misleidend was. Kolenstroom mag niet schoon genoemd worden.

Bron: Greenpeace

Achtergrondinformatie: Kernenergiepagina van Milieu Centraal

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 15 oktober 2008

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: felix smeets ()

Los in een klap en de klimaatverandering door de fossiele brandstoffen en het te kort aan fossiele brandstoffen op , want je moet er zuinig op zijn i.v.m.de koolstof die nodig is voor de productie van kunststoffen in de toekomst.
Er is wel voor 150 jaar uranium in voorraad,daarna gaat de kernfusie een rol spelen van belang.
Die stroom is nodig voor de industrie en voor het maken van z.g. synfuels die de brandstof wordt voor de lange afstand transporten.
Dan komt er ook geen CO2 vrij bij het vervoer van uranium .
Het gevaar voor kernafval wordt zwaar overtrokken als je de huidige gevaren in de wereld in ogeschouw neemt.
Het is de enige mogelijkheid om de mensheid in stand te houden.

Geplaatst door: durk ()

Natuurlijk is Greenpeace tegen. Helaas voor deze milieuclub ga ik atoomstroom vragen. Kreeg ik toch al via een andere leverancier, maar dit doe ik omdat ik mordicus tegen de doorgeslagen milieulobby ben.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.