Honderdduizendste energielabel uitgereikt
Leestijd: 2 minutenHonderdduizend woningen hebben inmiddels een energielabel. Dat maakte minister voor Wonen Ella Vogelaar woensdag bekend. Van dit aantal zijn er ongeveer 20.000 uitgegeven voor koophuizen. De overige labels zijn met name aangevraagd door woningcorporaties voor huurwoningen. Sinds 1 januari is dit label verplicht bij verkoop en nieuwe verhuur van woningen en andere gebouwen.
Door het label krijgen de nieuwe eigenaren of huurders betere informatie over de energiezuinigheid van hun nieuwe huis en worden zij gestimuleerd tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. In dat streven past ook het energielabel. Gebouwen met een 'beter' label kunnen bij verkoop of verhuur aantrekkelijker zijn volgens het ministerie.
Het energielabel voor woningen, dat tien jaar geldig is, is te vergelijken met het energielabel voor auto's en witgoed. Het label loopt van A tot en met G. Een woning met het A-label is het zuinigst, een woning met een G-label verbruikt veel energie. Het energielabel moet worden opgesteld door een daartoe gecertificeerd adviseur.
De meeste labels van de honderdduizend vallen in de D-klasse (ruim 20.000), op de voet gevolgd door de E-klasse (ruim 19.000) en de C-klasse (17.500), zo blijkt uit de gegevens van SenterNovem, dat in opdracht van de overheid duurzaamheidsinitiatieven ondersteunt.
Huurwoningen zijn gemiddeld minder energiezuinig dan koopwoningen. Van de huurhuizen zit 48 procent in de meest energieverbruikende klassen, E, F en G. Bij de koopwoningen is dat 42 procent.
Bij de tot nu toe uitgereikte labels zitten relatief weinig A- en B-labels. Logisch volgens Vrom: dat komt doordat de eigenaar bij verkoop of verhuur van een woning jonger dan 10 jaar geen energielabel nodig heeft. En dat zijn in de regel de zuinigste huizen.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...