Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Honderdduizendste energielabel uitgereikt

Leestijd: 2 minuten

Honderdduizend woningen hebben inmiddels een energielabel. Dat maakte minister voor Wonen Ella Vogelaar woensdag bekend. Van dit aantal zijn er ongeveer 20.000 uitgegeven voor koophuizen. De overige labels zijn met name aangevraagd door woningcorporaties voor huurwoningen. Sinds 1 januari is dit label verplicht bij verkoop en nieuwe verhuur van woningen en andere gebouwen.

Door het label krijgen de nieuwe eigenaren of huurders betere informatie over de energiezuinigheid van hun nieuwe huis en worden zij gestimuleerd tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. In dat streven past ook het energielabel. Gebouwen met een 'beter' label kunnen bij verkoop of verhuur aantrekkelijker zijn volgens het ministerie.

Het energielabel voor woningen, dat tien jaar geldig is, is te vergelijken met het energielabel voor auto's en witgoed. Het label loopt van A tot en met G. Een woning met het A-label is het zuinigst, een woning met een G-label verbruikt veel energie. Het energielabel moet worden opgesteld door een daartoe gecertificeerd adviseur. 

De meeste labels van de honderdduizend vallen in de D-klasse (ruim 20.000), op de voet gevolgd door de E-klasse (ruim 19.000) en de C-klasse (17.500), zo blijkt uit de gegevens van SenterNovem, dat in opdracht van de overheid duurzaamheidsinitiatieven ondersteunt.

Huurwoningen zijn gemiddeld minder energiezuinig dan koopwoningen. Van de huurhuizen zit 48 procent in de meest energieverbruikende klassen, E, F en G. Bij de koopwoningen is dat 42 procent.

Bij de tot nu toe uitgereikte labels zitten relatief weinig A- en B-labels. Logisch volgens Vrom: dat komt doordat de eigenaar bij verkoop of verhuur van een woning jonger dan 10 jaar geen energielabel nodig heeft. En dat zijn in de regel de zuinigste huizen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 14 februari 2008

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.