De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Huishouden betaalt 23 euro meer belasting

door Jeanet Woldring


Wijzigingen-belastingen2017.jpgBenieuwd welk deel van uw energierekening volgend jaar naar de schatkist gaat? Gaslicht.com heeft het uitgezocht: een gemiddeld huishouden is in 2017 zo'n 23 euro méér kwijt aan energiebelasting en opslag duurzame energie.

Dat hebben we uitgerekend op basis van het Belastingplan 2017 waarmee de Eerste Kamer op 20 december heeft ingestemd. Hoe is het bedrag opgebouwd?

Energiebelasting

De overheid hanteert twee vormen van energiebelasting: energiebelasting en opslag duurzame energie. Ze stijgen allebei volgend jaar. De tarieven voor de energiebelasting bedragen voor aardgas per kubieke meter en voor elektriciteit per kilowattuur (excl. btw):

Energiebelasting-aardgas-2017.jpg

Energiebelasting-stroom-2017.jpg

Voor een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 1500 kuub betekent dit een verhoging van zo'n € 4 op jaarbasis (€ 2,54 + € 1,38).

Vermindering energiebelasting

In 2017 geldt per elektriciteitsaansluiting met verblijfsfunctie een belastingvermindering van €373,33. De vermindering energiebelasting werd ook wel teruggave energiebelasting of heffingskorting genoemd. U krijgt dit wanneer iemand woont of werkt op het adres waarvoor u energie aanvraagt. In de 'energiewereld' betekent dit dat u een stroomaansluiting heeft met een verblijfsfunctie. Dan krijgt u de vermindering energiebelasting. Het bedrag dat u terugkrijgt is voor 2017 dus vastgesteld op € 373,33 inclusief btw. Dat is € 2,75 minder dan in 2016. 

Opslag duurzame energie

Op 20 december is eveneens de hoogte vastgesteld van de tarieven in de Wet opslag duurzame energie (ODE). Dit is een heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit die met ingang van het jaar 2013 is geïntroduceerd. De opbrengst van deze heffing dient ter financiering van de uitgaven voor SDE+ (Stimulering van Duurzame Energie). Vlak na Prinsjesdag schreven we al dat deze opslag fors zou stijgen. De prognoses van toen bleken juist te zijn. Per kuub komt er een opslag van 1,92 cent (was 1,37 cent) en per kilowattuur betaalt u volgend jaar 0,90 cent (was 0,68 cent). Dat betekent dat een gemiddeld huishouden volgend jaar € 60 kwijt is aan opslag duurzame energie, ongeveer € 16 meer dan dit jaar.

Conclusie

Een gemiddeld huishouden is volgend jaar € 23 meer kwijt aan overheidsheffingen voor energie, dat is inclusief btw. Daarnaast betaalt u 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over de overheidsheffingen. Ook over de energiebelasting wordt dus 21% btw berekend. Hoeveel energiebelasting u betaalt is afhankelijk van uw verbruik. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de totale energierekening over 2016 voor 44% uit belastingen bestaat, bijna de helft dus.

Lees meer over energiebelasting

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 22 december 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie