De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Huishoudens betalen 800 miljoen teveel aan stroom

Leestijd: 2 minuten

Nederlandse huishoudens betalen op jaarbasis 800-900 miljoen euro teveel voor hun elektriciteit. Dit blijkt uit een aan de Erasmus Universiteit uitgevoerd afstudeeronderzoek naar de liberalisering van de Nederlandse elektriciteitsmarkt voor kleinverbruikers.

Sinds de liberalisering van de elektriciteitsmarkt per 1 juli 2004 kunnen consumenten zelf hun stroomleverancier kiezen. In de praktijk maakt slechts 15% van de huishoudelijke verbruikers gebruik van hun keuzevrijheid, zo stelt de onderzoeker. "De voornaamste oorzaak is de psychologische overstapbarrière die de consument ervaart bij het overstappen naar een leverancier. Dit maakt de consument passief. Het gevolg hiervan is dat grote energiebedrijven hun prijzen kunnen verhogen zonder hun klanten te verliezen."

43 procent meer overstappers op Gaslicht.com
Op de vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl is het percentage overstappers fors gestegen. Vooral de laatste maanden zien we een enorme toename. Vergelijken we de maand juni met september dan zien we een stijging van 43 procent!

Gestegen brandstofprijzen
De hogere elektriciteitsprijzen werden recentelijk vooral verklaard door de gestegen brandstofprijzen. Het onderzoek wijst uit dat dit slechts een deel van de oorzaak is. Doordat het merendeel van de consument (85%) geen gebruik maakt van goedkopere alternatieven hebben de energiebedrijven hun prijzen nog verder kunnen opdrijven. Dit verklaart waarom de winsten in de sector sinds de liberalisering een enorme stijging hebben doorgemaakt.

Massaal overstappen
De liberalisering van de elektriciteitsmarkt had tot doel een efficiënte vraaggestuurde markt te creëren, gekenmerkt door daadwerkelijke mededinging en lagere prijzen voor de consument. Het effect hiervan blijkt echter averechts te zijn. Wanneer de Nederlandse consument massaal overstapt naar goedkopere aanbieders kunnen de leveringskosten voor stroom 35% lager uitvallen, is de conclusie van het onderzoek.

Met de Energiewijzer vindt u de goedkoopste leverancier en kunt u gratis online overstappen.

Achtergrondinformatie: Overstappen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie