Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Huishoudens dupe hoge gasprijzen

2 reacties Leestijd: 2 minuten

Compensatie 52 euro verdampt, consument dupe hoge gasprijzen. Dit kopt een landelijk ochtendblad vandaag.

Nederlandse huishoudens zijn jaarlijks 330 miljoen euro kwijt aan een nieuwe verhoging van de gasprijs. Daarmee wordt de aangekondigde compensatie van 52 euro een sigaar uit eigen doos volgens de Consumentenbond.

De Bond sloot zich gisteren aan bij een klacht van glastuinders bij de NMa tegen de Gasunie Trade & Supply (GUTS).  De toeslag van 3 cent per kubieke meter zou misbruik zijn van marktmacht.  

„Hiermee vloeit de eerdere compensatie van 52 euro per huishouden direct weer terug naar de schatkist”, zegt Michiel Karskens van de Consumentenbond in De Telegraaf. De overheid heeft een belang van vijftig procent in GUTS, dat een gezamenlijk bedrijf is van de Nederlandse staat, Shell en ExxonMobil. De ’vrijemarkttoeslag’ van 3 cent zou neerkomen op circa 52 euro per Nederlands huishouden.

In een brief aan minister Wijn van Economische Zaken eist de Consumentenbond opheldering. Ook glastuinders hebben geklaagd over de prijsverhoging, die hun met een extra kostenpost van 120 miljoen euro opzadelt. 

De consumentenmarkt is aangewezen op zogeheten laagcalorisch gas – dat in Groningen uit de grond komt – en is hiervoor nog altijd aangewezen op ’voormalig’ monopolist Gasunie Trade & Supply (GUTS). Andere leveranciers hebben vooral hoogcalorisch gas in de aanbieding. „Dat er concurrentie is vanuit het buitenland, is dan ook maar een loze kreet”, vindt de Consumentenbond.

De glastuinders: 'Vóór de liberalisatie van de Nederlandse gasmarkt was de koppeling van de laagcalorische gasprijs aan de olieprijs een doorzichtig proces. Vanaf december 2005 heeft GUTS op ondoorzichtige wijze de prijsformules gewijzigd waarmee de gasprijs aan de olieprijs is gekoppeld. Als gevolg hiervan is de prijs in de eerste helft van 2006 voor laagcalorisch aardgas met ongeveer drie cent per kubieke meter extra verhoogd. Deze verhoging staat los van de olieprijsontwikkelingen in die periode. Deze extra prijsstijging kan op geen enkele wijze in verband worden gebracht met de economische waarde van het laagcalorisch gas.'

GUTS kaatst de bal terug door aan te halen dat de consument en de industrie de vrije markt zelf hebben gewild. Ook redeneert het bedrijf dat het feitelijk niets aan consumenten verkoopt, maar aan de energiebedrijven die op hun beurt aan huishoudens leveren.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (2)

Geplaatst door: Kiran Janki ()

Ben net overgestapt naar een nieuwe voordeligere energieleverancier van groene stroom. Ik kreeg een eindafrekening van mijn oude leverancier gepresenteerd voor m.n. het gasverbruik van 336,70 incl. btw. over een periode van 2 maanden en 20 dagen (jan-maart 2013). Kreeg bijna een hartverzakking! Over die periode moeten wij 445,- bijbetalen naast het 150 euro maandelijkse voorschot. Huishoudens lijken wel een kraan voor dit soort bedrijven en overheden die anytime opengedraaid kunnen worden om geld te tappen! Dus blijf de prijzen maar verhogen, denken ze!

Geplaatst door: Pieter ()

We worden stelselmatig door de energiemaffia op schandalige wijze getilt!
En anders wel door de overheid die ook vrolijk meegraait uit de energieinkomsten, dan wel uit de verkopenopbrengsten van energiebedijven en waar de eindverbruiker uiteindelijk weer NIETS voor terug krijgt!!!
Kortom de samenleving wordt gewoonweg een oor aan genaait vervolgens leeggegraait. Dit keer niet door banken of verzekeraars. Vind je het gek dat de sameleving aan het verharden is!!!!!!!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.