De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Meettarieven komen onder toezicht

De tarieven voor het uitlezen van de meter voor elektriciteit zijn de afgelopen drie jaar met maar liefst 57 procent gestegen.  Ondermeer daarom stemt Minister Brinkhorst  in met een advies van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) om de meettarieven voor consumenten te reguleren.

Uit onderzoek van de energietoezichthouder blijkt dat er nog geen concurrentie bestaat op de metermarkt voor consumenten, die in 2000  al vrijgegeven is. Meterbedrijven en regionale netbeheerders gaan nog geen concurrentie met elkaar aan. Daarom adviseert DTe de consument te beschermen door middel van regulering, die naar verwachting op 1 juli a.s. ingaat. 
 
DTe heeft geconstateerd dat de tarieven voor het beschikbaar stellen en het uitlezen van de meter voor elektriciteit met 57% zijn gestegen. Voor gas geldt een prijsstijging in het afgelopen jaar van 24 procent. De regulering houdt in dat de tarieven en voorwaarden waartegen netbeheerders en meetbedrijven meterdiensten aanbieden aan bepaalde eisen moeten voldoen.  
 
Ondanks de prijsstijgingen zijn sinds het vrijgeven van de metermarkt in 2000 (elektriciteit) en 2001 (gas) geen nieuwkomers tot de metermarkt voor kleinverbruikers toegetreden. Dit is ook niet zo vreemd, want er zijn hoge toetredingsdrempels. De totale meterkosten voor een afnemer zijn laag, maar de switchkosten zijn hoog. Dit wordt veroorzaakt doordat een nieuwe meter moet worden aangeschaft en aangelegd en de oude meter moet worden verwijderd. De terugverdientijd van een switch zal daarom lang zijn. Ook zal het switchen van meetbedrijf een consument niet een veel betere dienstverlening opleveren. Volgens de DTe wordt de dienst door netbeheerders op correcte wijze geleverd en zal een andere aanbieder weinig kunnen toevoegen aan de kwaliteit van de dienstverlening. Ook zal het voor een meetbedrijf lastig zijn met de netbeheerder te concurreren. DTe constateert verder dat er in de periode dat de metermarkt vrij is, vrijwel geen kleinverbruikers zijn overgestapt naar een andere netbeheerder of meterbedrijf. Ook dit is niet zo vreemd, want waarschijnlijk was het bij consumenten helemaal niet  bekend dat men al kon kiezen!
 
Het amendement  van 17 mei jl. van de Tweede Kamerleden Crone (PvdA), Hessels (CDA) en de Krom (VVD) over de metermarkt voor kleinverbruikers is geheel in lijn met het advies van DTe. Hierin betogen de Kamerleden dat de meettarieven onder toezicht van DTe geplaatst moeten worden. 
 
Het volledige advies is  te vinden op de website van DTe

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 26 mei 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie