Meettarieven komen onder toezicht
Leestijd: 2 minutenDe tarieven voor het uitlezen van de meter voor elektriciteit zijn de afgelopen drie jaar met maar liefst 57 procent gestegen. Ondermeer daarom stemt Minister Brinkhorst in met een advies van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) om de meettarieven voor consumenten te reguleren.
Uit onderzoek van de energietoezichthouder blijkt dat er nog geen concurrentie bestaat op de metermarkt voor consumenten, die in 2000 al vrijgegeven is. Meterbedrijven en regionale netbeheerders gaan nog geen concurrentie met elkaar aan. Daarom adviseert DTe de consument te beschermen door middel van regulering, die naar verwachting op 1 juli a.s. ingaat.
DTe heeft geconstateerd dat de tarieven voor het beschikbaar stellen en het uitlezen van de meter voor elektriciteit met 57% zijn gestegen. Voor gas geldt een prijsstijging in het afgelopen jaar van 24 procent. De regulering houdt in dat de tarieven en voorwaarden waartegen netbeheerders en meetbedrijven meterdiensten aanbieden aan bepaalde eisen moeten voldoen.
Ondanks de prijsstijgingen zijn sinds het vrijgeven van de metermarkt in 2000 (elektriciteit) en 2001 (gas) geen nieuwkomers tot de metermarkt voor kleinverbruikers toegetreden. Dit is ook niet zo vreemd, want er zijn hoge toetredingsdrempels. De totale meterkosten voor een afnemer zijn laag, maar de switchkosten zijn hoog. Dit wordt veroorzaakt doordat een nieuwe meter moet worden aangeschaft en aangelegd en de oude meter moet worden verwijderd. De terugverdientijd van een switch zal daarom lang zijn. Ook zal het switchen van meetbedrijf een consument niet een veel betere dienstverlening opleveren. Volgens de DTe wordt de dienst door netbeheerders op correcte wijze geleverd en zal een andere aanbieder weinig kunnen toevoegen aan de kwaliteit van de dienstverlening. Ook zal het voor een meetbedrijf lastig zijn met de netbeheerder te concurreren. DTe constateert verder dat er in de periode dat de metermarkt vrij is, vrijwel geen kleinverbruikers zijn overgestapt naar een andere netbeheerder of meterbedrijf. Ook dit is niet zo vreemd, want waarschijnlijk was het bij consumenten helemaal niet bekend dat men al kon kiezen!
Het amendement van 17 mei jl. van de Tweede Kamerleden Crone (PvdA), Hessels (CDA) en de Krom (VVD) over de metermarkt voor kleinverbruikers is geheel in lijn met het advies van DTe. Hierin betogen de Kamerleden dat de meettarieven onder toezicht van DTe geplaatst moeten worden.
Het volledige advies is te vinden op de website van DTe.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...