De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Miljoenennota 2022: wat betekent dat voor uw energierekening?

door Sanne de Jong - Bins 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Vandaag is het weer zover, de derde dinsdag van september. Midden in een roerige tijd, met een demissionair kabinet en waarin we nog uit de coronacrisis aan het klimmen zijn. Desalniettemin is het vandaag Prinsjesdag. En dat betekent dat de miljoenennota bekend is gemaakt met de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Wij zochten uit wat dat voor uw energierekening betekent. 

Media-aandacht voor de energierekening 

In aanloop naar Prinsjesdag was er al veel te doen om de energierekening. Voor veel huishoudens dreigt de energierekening onbetaalbaar te worden. De verwachting is dat de variabele tarieven per 1 januari voor een gemiddeld huishouden met 550 euro omhooggaan. Al die huishoudens worden in het nieuwe jaar met een fikse verhoging geconfronteerd. Daar komen nu de plannen uit de Miljoenennota nog eens bovenop. 

Belastingen op energierekening met 20 euro omhoog 

Zoals verwacht wordt volgend jaar de energierekening ook door de belastingen verder opgeschroefd. Met de gepresenteerde plannen gaat een huishouden dat 3500 kWh en 1500 m³ verbruikt naar verwachting gemiddeld € 20 per jaar meer betalen. Dat komt met name door de belastingen op gas. Het kabinet zet daarmee de plannen voort om vooral het gasverbruik duurder te maken. Het doel is simpel, het gasverbruik verder ontmoedigen.  

Per 1 januari 2022 betekent dat een huishouden 54,42 cent per m³ gas aan belastingen (energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie) betaalt. Dat is 1,9 cent meer dan nu. Daarentegen is de belasting op stroom opnieuw licht gedaald. Nu betaalt een huishouden 15,04 cent per kWh, dat wordt volgend jaar 14,81 cent. De vermindering energiebelasting is vooral opmerkelijk. Die stijgt een dikke euro, van € 558,56 naar € 559,77. 

gaslichtoverheidsheffing2009-2022final.png

Wat betekent dit voor u? 

In onderstaande tabel is te zien wat het totaal aan wijzigingen in de heffingen betekenen voor de gemiddelde energierekening.  

overheidsheffingen-in-2022.png

Energierekening straks nog betaalbaar? 

Gaslicht.com ziet het als een gemiste kans voor de overheid om nu al in te grijpen in de explosief stijgende energierekening. We hopen dat Den Haag de noodkreet alsnog ter harte gaat nemen en de komende tijd kritisch gaat kijken naar het betaalbaar houden van de energierekening. De verhoging in de belastingen lijkt op het eerste gezicht niet substantieel, maar tezamen met de huidige energietarieven is de rekening voor veel huishoudens straks onbetaalbaar.  

Plannen nog door Eerste en Tweede kamer 

Het is nog niet te laat. De plannen uit de Miljoenennota moeten nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Pas daarna zijn ze definitief. Er is dus nog voldoende tijd voor het kabinet de koers te wijzigen en lering te trekken uit het verleden en het buitenland. Daar zien we steeds meer overheden ingrijpen in de heffingen om de energierekening voor iedereen betaalbaar te houden. Het is immers een eerste levensbehoefte en geen luxegoed! 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 21 september 2021

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (1)

Geplaatst door: D. Mast ()

Ik denk dat er tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zeker over de onbetaalbaar dreigend wordende energierekeningen gesproken zal worden er dat er ook moties daarover zullen worden ingediend. Vooral partijen als de PVV, FvD, JA21 en de SP zullen het er daar wel over hebben.

Bedenkt wel dat de Miljoenennota tijdens de afgelopen maanden werd opgesteld, toen de gas- en stroomprijzen nog niet zo extreem hoog waren als nu.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie