Minder stroomuitval in 2011. Toch schade?
Leestijd: 3 minuten
De gemiddelde stroomuitval is in 2011 nog verder gedaald naar 21 minuten. Dat zijn alle uitvalminuten in een jaar bij elkaar opgeteld. Heeft u toch schade door een stroomstoring? Dan kunt u hiervoor een vergoeding krijgen van uw netbeheerder.
Gemiddelde stroomuitval in 2011 gedaald
In 2011 is de gemiddelde stroomuitval gedaald naar 21 minuten. In 2010 was dit nog 30 minuten. Vergeleken met andere Europese landen scoort Nederland hiermee erg goed. In de meeste Europese landen is de stroomuitval per huishouden al snel meer dan twee keer zo hoog als in Nederland.
Endinet, onderdeel van Alliander, sprong er in 2011 uit met 35 minuten. Bij deze netbeheerder in de regio Oost-Brabant kreeg 1 op de 2 afnemers te maken met een stroomonderbreking. Stedin had de tweede hoogste uitvalduur met een gemiddelde van 25 minuten. Deze netbeheerder transporteert stroom en gas naar twee miljoen klanten in de Randstad. Landelijk gezien werd een op de vier huishoudens het afgelopen jaar met een stroomstoring geconfronteerd.
Storingen gas
Afgelopen jaar werd slechts een op de tweehonderd afnemers geconfronteerd met een gasstoring. De gemiddelde uitvalduur van gas was 43 seconden. Dat is de hoogste score van de afgelopen vier jaar, maar ook Europees gezien nog steeds erg laag. Enexis en Endinet scoorden met een uitvalduur van circa 70 seconden op jaarbasis boven het gemiddelde.
Een groot deel van alle stroom- en gasstoringen wordt veroorzaakt door graafschade van derden.
Schade door de storing?
Heeft u schade geleden door een storing? Dan kunt u een schadeclaim indienen bij uw netbeheerder. In de algemene voorwaarden van uw netbeheerder staat wanneer u uw netbeheerder aansprakelijk kunt stellen voor de schade. U moet de schadeclaim schriftelijk indienen bij uw netbeheerder. Eventuele bonnen kunt u hier dan ook bijvoegen.
Storing langer dan 4 uur?
Heeft u een aansluiting van maximaal 3x25 ampère? En heeft u langer dan 4 uur geen stroom gekregen? Dan kunt u een vergoeding krijgen. U krijgt dan 35 euro. Heeft u langer dan 8 uur geen stroom gehad? Dan krijgt u een extra vergoeding van 20 euro. De vergoeding neemt toe met 20 euro per 4 uur dat u geen stroom heeft gekregen. Is uw aansluiting groter, dan kunt u bij uw netbeheerder navragen op welke vergoeding u recht heeft.
Hoe krijgt u de vergoeding?
Uw netbeheerder betaalt de vergoeding aan u. Dat gebeurt automatisch of het wordt verrekend met uw jaarrekening. U hoeft dus eigenlijk niets te doen om deze vergoeding te krijgen.
Bron: Consuwijzer
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...
-
Gasunie: mogelijk gastekort bij koude winters
30 september 2024 Gasunie meldt dat Nederland in de toekomst risico loopt op een gastekort in het geval van een koude ...
-
Prinsjesdag 2024: energiebelasting daalt licht, salderingsregeling stopt in 2027
17 september 2024 Prinsjesdag 2024: de energiebelasting op gas en stroom dalen beide licht, maar de salderingsregeling...
-
Wat vindt Gaslicht.com van de nieuwe Energiewet?
14 september 2024 Er werd op 10 september een deskundigenbijeenkomst over de Energiewet gehouden. Ben Woldring was aan...