Minister wil in 2007 volledige splitsing energiebedrijven
Leestijd: 2 minuten
Minister Brinkhorst is van plan een volledige splitsing van de regionale energiebedrijven per 1 januari 2007 bij wet op te leggen.
Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de visie van het Kabinet op de energiemarkt beschrijft.
Net als bij de liberalisering van de energiemarkt staat bij deze keuze het belang van de afnemers voorop. De minister meent dat een afgesplitst netwerkbedrijf eenvoudiger te reguleren is, waardoor de transparantie aanzienlijk wordt vergroot. Ook wordt het toezicht op de bedrijven door de Dienst uitvoering en Toezicht energie (DTe) dan eenvoudiger.
In de nieuwe situatie mogen het netwerkbedrijf en de rest van het energiebedrijf geen deel meer uitmaken van één onderneming of één holding. Aandeelhouders (lokale en regionale overheden) krijgen de mogelijkheid om hun aandeel in het commerciële bedrijf te vervreemden.
De beheersbevoegdheden van de landelijke hoogspanningsnetbeheerder TenneT (enig aandeelhouder: de Staat) zullen worden uitgebreid. Hierdoor is TenneT beter in staat om zo nodig in te grijpen in het belang van de leveringszekerheid.
De minister denkt dat Nederlandse energiebedrijven op den duur deel gaan uitmaken van internationale ondernemingen die met elkaar concurreren op de Europese markt, waar ook een proces van concentratie plaatsvindt. In de visie van de minister is de Nederlandse markt beter af in dit proces als het netwerk een geheel onafhankelijke rol vervult. Via dit onafhankelijke netwerk kunnen (internationale) ondernemingen dan concurreren om de gunst van de Nederlandse afnemers. Het kabinet is in dit verband ook geen voorstander van een nationale kampioen op de energiemarkt, zoals de Algemene Energieraad in een advies als mogelijkheid suggereert. Deze optie zou niet voldoen niet aan het uitgangspunt van het Kabinet, dat het afnemersbelang centraal stelt.
Minister Brinkhorst schrijft in zijn brief aan de Kamer dat hij de komende maanden wil gebruiken om in overleg met alle betrokkenen een plan van aanpak op te stellen om de splitsing in de praktijk te realiseren. Dit plan zal erop gericht zijn om de hele splitsing uiterlijk op 1 januari 2007 te hebben afgerond. Hierna zouden de productie- en leveringsbedrijven kunnen worden geprivatiseerd. Daarbij benadrukt minister Brinkhorst dat hij wil voorkomen dat deze netwerken in handen kunnen komen van ondernemingen die zich bezig houden met de handel in of de productie van energie.
Bron: persbericht MINEZ
Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com.
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...