De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Minister wil in 2007 volledige splitsing energiebedrijven

door Marlies Hazenberg


Minister Brinkhorst is van plan een volledige splitsing van de regionale energiebedrijven per 1 januari 2007 bij wet op te leggen.
Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de visie van het Kabinet  op de energiemarkt  beschrijft.  
 
Net als bij de liberalisering van de energiemarkt staat bij deze keuze het belang van de afnemers voorop. De minister meent dat een afgesplitst netwerkbedrijf  eenvoudiger te reguleren is, waardoor de transparantie aanzienlijk wordt vergroot. Ook wordt het toezicht op de bedrijven door de Dienst uitvoering en Toezicht energie (DTe) dan eenvoudiger.

In de nieuwe situatie mogen het netwerkbedrijf  en de rest van het energiebedrijf geen deel meer uitmaken van één onderneming of één holding. Aandeelhouders (lokale en regionale overheden) krijgen de mogelijkheid om hun aandeel in het commerciële bedrijf te vervreemden. 
 
De beheersbevoegdheden van de landelijke hoogspanningsnetbeheerder TenneT (enig aandeelhouder: de Staat) zullen worden uitgebreid. Hierdoor is TenneT beter in staat om zo nodig in te grijpen in het belang van de leveringszekerheid. 
 
De minister denkt dat Nederlandse energiebedrijven op den duur deel gaan uitmaken van internationale ondernemingen die met elkaar concurreren op de Europese markt, waar ook een proces van concentratie plaatsvindt. In de visie van de minister is de Nederlandse markt beter af in dit proces als het netwerk een geheel onafhankelijke rol vervult. Via dit onafhankelijke netwerk kunnen (internationale) ondernemingen dan concurreren om de gunst van de Nederlandse afnemers. Het kabinet is in dit verband ook geen voorstander van een nationale kampioen op de energiemarkt, zoals de Algemene Energieraad in een advies als mogelijkheid suggereert. Deze optie zou niet voldoen niet aan het uitgangspunt van het Kabinet, dat het afnemersbelang centraal stelt. 
 
Minister Brinkhorst schrijft in zijn brief aan de Kamer dat hij de komende maanden wil gebruiken om in overleg met alle betrokkenen een plan van aanpak op te stellen om de splitsing in de praktijk te realiseren. Dit plan zal erop gericht zijn om de hele splitsing uiterlijk op 1 januari 2007 te hebben afgerond. Hierna zouden de productie- en leveringsbedrijven kunnen worden geprivatiseerd. Daarbij benadrukt minister Brinkhorst dat hij wil voorkomen dat deze netwerken in handen kunnen komen van ondernemingen die zich bezig houden met de handel in of de productie van energie. 

Bron: persbericht MINEZ 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 31 maart 2004
Geactualiseerd: donderdag 17 juni 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie