Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Netwerkkosten volgend jaar met 10 euro per maand omhoog

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 3 minuten

Huishoudens zijn vanaf 1 januari 2023 zo'n 10 euro per maand meer kwijt aan netwerkkosten. Dat blijkt uit het tariefvoorstel dat netbeheerders bij toezichthouder ACM hebben ingediend. Dit bedrag komt dus nog boven op het bedrag wat u betaalt voor uw verbruik.

Stijging netwerkkosten

Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld 400 euro aan netwerkkosten, dat zou volgend jaar 513 euro worden. Wat u exact aan netwerkkosten betaalt, is afhankelijk van de regio waar u woont. De netbeheerder is eigenaar van de gasleidingen en elektriciteitskabels en verzorgt het transport van gas en stroom. In elke regio is één netbeheerder actief, dus u kunt geen beheerder kiezen. Netwerkkosten zitten in het termijnbedrag en worden betaald via uw energieleverancier. Als u uw postcode invult in onze vergelijker ziet u bij de prijsdetails wat uw netbeheerkosten voor stroom en/of gas zijn. 

Van de grote netbeheerder Enexis, Liander en Stedin zijn consumenten die onder Liander vallen het duurst uit. Zij betalen dit jaar € 429, Enexis vraagt € 409  en bij Stedin zijn mensen € 398 kwijt. Deze tarieven vallen buiten het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland benadrukt dat bij het bepalen van de hoogte van het prijsplafond wel al rekening is gehouden met een tariefsverhoging.

Oorzaken hogere tarieven

Volgens Enexis zijn de 3 belangrijkste oorzaken voor de prijsstijging: 

1. Hogere kosten van netverlies en andere manier van verrekenen
Door de gestegen tarieven van de energieleveranciers betalen netbeheerders ook hoge kosten voor het inkopen voor netverliezen. Netverliezen ontstaan omdat er energie verloren gaat. Bijvoorbeeld bij het transport van gas en elektriciteit en bij het omzetten van hoogspanning naar laagspanning. Normaal gesproken nemen zij een schatting van deze kosten mee in hun tarieven. Nu de energiekosten zo hoog zijn, zijn de geschatte kosten voor de netverliezen te laag. Daarom heeft de ACM besloten om niet de geschatte kosten, maar een voorschot op de werkelijke kosten in de tarieven op te nemen. 

2. Inflatie en btw
Een andere oorzaak van de tariefstijging is de inflatie van 12%. Ook gaat het btw-tarief per 1 januari 2023 terug van 9% naar 21%.

3. Gestegen inkoopkosten bij TenneT
Netbeheerders betalen aan TenneT (de landelijke netbeheerder) transportkosten voor het transport van de energie over het landelijke energienet van TenneT naar het regionale net. Deze kosten worden verwerkt in de tarieven die zij aan hun klanten in rekening brengen. Omdat de inkoopkosten van TenneT structureel zijn gestegen, stijgen de kosten van regionale netbeheerders ook.

Wijziging gaat in per 1 januari 2023

De waakhond moet de voorstellen nog wel beoordelen en maakt de definitieve tarieven eind november bekend. De wijziging gaat dan op 1 januari 2023 in.

Update 29 nov '22: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tariefvoorstellen van de regionale netbeheerders en TenneT (de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) voor het jaar 2023 goedgekeurd. Ook voor bedrijven zullen de transporttarieven stijgen. MKB-bedrijven die vaak een grootverbruikaansluiting op het regionale net hebben, betalen in 2023 circa 30% tot 53% meer voor het transport van elektriciteit en circa 15% tot 35% meer voor het transport van gas, afhankelijk van de netbeheerder. Voor grote bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet (HS-net) stijgen de transportkosten met ongeveer de helft. Grootverbruikers met een directe aansluiting op het landelijke extra-hoogspanningsnet (EHS-net) van TenneT moeten in 2023 gemiddeld 84% meer betalen. De ACM stelt ook de maximumtarieven vast die die netbeheerders in rekening mogen brengen voor de energiemeter. Deze meettarieven worden alleen gecorrigeerd voor inflatie.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 29 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Jes ()

De btw-stijging lijkt mij een non-argument aangezien deze tarieven jaarlijks(per01/01) worden vastgesteld en de btw op 01/01/2022 ook al 21% bedroeg.

Geplaatst door: W Schouwenaar ()

Zoals altijd geen exacte bedragen voor de voorgestelde nieuwe tarieven, het blijft waarschijnlijk bewust wazig. Ook de voorstellen zelf zijn voor een burger nauwelijks te lezen. Meterkosten zijn helemaal geheimzinnig. Wie bepaalt deze, geldt daarvoor nu een maximum van 35 euro? Ik heb gelukkig een echte slimme meter (alleem digitaal) maar moet kennelijk meebetalen voor al die uitvallende "slimme" meters.
Voor wat betreft Dhr/Mw Havelaar. Helaas zijn ook de journalisten en veel zelfbenoemde specialisten de weg kwijt en gooien problemen met gas meters en electriciteitsmeters op één hoop! In oktober zijn er problemen gemeld met gasmeters die bij beperkt gebruik fors gebruik registreerden.

Opmerking van de redactie op 28-11-2022
Beste heer Schouwenaar,

U vraagt zich af wie de netwerktarieven en meterkosten bepaalt. Wel, de tarieven van netbeheerders zijn wettelijk gereguleerd. D.w.z. toezichthouder ACM bepaalt hoeveel elke netbeheerder voor zijn diensten bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen. De netbeheerders doen daarvoor ieder jaar voorstellen. En de toezichthouder heeft op 6 oktober j.l. de voorstellen van de netbeheertarieven 2023 openbaar gemaakt. Zoals bericht worden de definitieve tarieven voor volgend jaar eind november bekendgemaakt. Wij houden het in de gaten en vermelden het zodra er meer duidelijkheid is.

Met vriendelijke groet,
Rita, namens Gaslicht.com

Geplaatst door: Havelaar ()

En de "slimme" meters zijn zo slim dat ze zelfs verbruik meten wat er niet is!! https://www.ad.nl/binnenland/slimme-meters-geven-verkeerde-standen-tot-drie-keer-hoger-stroomverbruik~a56bd5b6/

Opmerking van de redactie op 14-10-2022
Beste meneer/mevrouw Havelaar,

Bedankt voor uw reactie. Dit bericht heeft ons ook bereikt! Dit is natuurlijk erg vervelend. Wij hopen dat dit snel wordt opgelost.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Havelaar ()

https://nos.nl/artikel/2447811-gasprijs-op-laagste-punt-in-drie-maanden-paniek-is-even-weg Gas is nu dus even weer goedkoop maar waarom zien we dat dan niet terug in de prijs voor de consument. Nog meer winst voor de leveranciers. Prijsplafond werkt ook averechts want het verlies op het lage verbruik compenseren ze dubbel op het hogere verbruik...

Opmerking van de redactie op 11-10-2022
Beste meneer/mevrouw Havelaar,

Bedankt voor uw reactie. Nu de prijs weer iets gedaald is, betekent dit helaas niet dat we dit direct in de tarieven terug zien. Energieleveranciers zijn hier erg voorzichtig mee. De afgelopen periodes is het ook vaak voorgekomen dat de volgende dag de prijzen weer enorm stegen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.