NMa: netwerktarieven mogen 8 procent omhoog
Leestijd: 2 minutenVanaf januari 2011 stijgen de tarieven van de regionale netten voor gas en elektriciteit met gemiddeld ongeveer 8 procent, als gevolg van een beslissing van de NMa. Zoals eerder vermeld betekent dit voor een gemiddeld huishouden dat de energierekening met ongeveer 15 euro per jaar omhoog gaat, ongeacht welke energieleverancier u heeft.
De tarieven van de netbeheerders mogen de komende drie jaar stijgen om hun stijgende kosten op het gebied van duurzame energie en vervangingsinvesteringen te dekken.
Na beoordeling van de voorstellen van de netbeheerders heeft de NMa de tarieven nu vastgesteld. En voor het eerst heeft de Mededingingsautoriteit de tarieven voor de aansluitdienst voor gas vastgesteld. Dat leidt tot lagere en meer transparante tarieven, aldus de NMa.
Consumenten en bedrijven betalen de tarieven via hun energierekening; het transport voor elektriciteit en gas is daar een onderdeel van. U betaalt de netbeheerder via uw leverancier, maar het kan ook zijn dat u aan de netbeheerder apart betaalt.
Het bedrag dat u meer gaat betalen is mede afhankelijk van wie uw regionale netbeheerder is. Uit het NMa besluit blijkt dat consumenten voor stroom het duurst uit zijn bij Westland en het voordeligst bij Enexis.
Per 1 januari bedraagt het capaciteitstarief bij Westland 160,04 euro en bij Enexis 114,64 euro per jaar. Voor gas is het capaciteitstarief van Westland echter het laagst, terwijl Rendo het duurst is met een stijging van ruim 15 procent. De drie grootste netbeheerders Enexis, Liander en Stedin maken elkaar niet zoveel. In tegenstelling tot een energieleverancier kunt u uw netbeheerder niet zelf kiezen.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...