Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

NMa: netwerktarieven mogen 8 procent omhoog

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Vanaf januari 2011 stijgen de tarieven van de regionale netten voor gas en elektriciteit met gemiddeld ongeveer 8 procent, als gevolg van een beslissing van de NMa. Zoals eerder vermeld betekent dit voor een gemiddeld huishouden dat de energierekening met ongeveer 15 euro per jaar omhoog gaat, ongeacht welke energieleverancier u heeft.

De tarieven van de netbeheerders mogen de komende drie jaar stijgen om hun stijgende kosten op het gebied van duurzame energie en vervangingsinvesteringen te dekken.

Na beoordeling van de voorstellen van de netbeheerders heeft de NMa de tarieven nu vastgesteld. En voor het eerst heeft de Mededingingsautoriteit de tarieven voor de aansluitdienst voor gas vastgesteld. Dat leidt tot lagere en meer transparante tarieven, aldus de NMa.

Consumenten en bedrijven betalen de tarieven via hun energierekening; het transport voor elektriciteit en gas is daar een onderdeel van. U betaalt de netbeheerder via uw leverancier, maar het kan ook zijn dat u aan de netbeheerder apart betaalt. 

Het bedrag dat u meer gaat betalen is mede afhankelijk van wie uw regionale netbeheerder is. Uit het NMa besluit blijkt dat consumenten voor stroom het duurst uit zijn bij Westland en het voordeligst bij Enexis. 

Per 1 januari bedraagt het capaciteitstarief bij Westland 160,04 euro en bij Enexis 114,64 euro per jaar. Voor gas is het capaciteitstarief van Westland echter het laagst, terwijl Rendo het duurst is met een stijging van ruim 15 procent. De drie grootste netbeheerders Enexis, Liander en Stedin maken elkaar niet zoveel. In tegenstelling tot een energieleverancier kunt u uw netbeheerder niet zelf kiezen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie