Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nog nooit zoveel elektriciteit ingevoerd

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Nederland heeft in mei en juni nog nooit zoveel elektriciteit ingevoerd dan ooit te voren. Tegelijkertijd was de productie van elektriciteit in gasgestookte centrales het afgelopen decennium nog nooit zo laag. Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijging invoer zet onverwacht snel in
 In maart 2012 steeg de invoer van elektriciteit tot een niet eerder bereikt niveau. Dit was onverwacht, omdat vooral eind 2009 en begin 2010 de invoer hard daalde en de uitvoer steeg. In deze periode was Nederland netto-exporteur van elektriciteit. Vanaf begin 2011 nam de invoer weer toe, in mei 2012 was de invoer op het hoogste niveau ooit. Vooral de invoer uit Duitsland en Noorwegen is sterk toegenomen.

Aardgas te duur
 De oorzaak voor de stijging van de invoer moet gezocht worden in het verloop van de energieprijzen. De aardgasprijs is in 2011 en 2012 sterk gestegen, de kolenprijs steeg in 2011 nog, maar daalde begin 2012. De prijs van elektriciteit bleef echter stabiel doordat in buurlanden het aanbod van goedkope elektriciteit relatief sterk steeg. In Noorwegen was in de eerste helft van 2012 veel elektriciteit uit waterkracht beschikbaar door veel neerslag. In Duitsland was elektriciteit uit bruin- en steenkool beschikbaar en nam de hoeveelheid zonnestroom toe. Door subsidies is deze zonnestroom relatief goedkoop.
 
Zo is de situatie ontstaan dat het produceren van elektriciteit met aardgas op veel momenten minder rendabel is, en Nederland goedkopere elektriciteit in Duitsland en Noorwegen koopt.
 
Minder productie in gascentrales
 In Nederland wordt zo’n 60 procent van de elektriciteit opgewekt uit aardgas. In de omliggende landen is aardgas veel minder belangrijk bij de stroomproductie. In Duitsland is bruin- en steenkool een belangrijke bron voor elektriciteit, in Noorwegen is dat waterkracht.
De grotere invoer van elektriciteit ging gepaard met een lagere stroomproductie in gasgestookte elektriciteitscentrales. Van maart tot en met juni zijn de kleinste hoeveelheden aardgas gebruikt voor de productie van elektriciteit sinds 2001.
==
Nederland heeft in mei en juni meer elektriciteit ingevoerd dan ooit te voren. Beide maanden werd meer dan 3000 miljoen kilowattuur stroom geïmporteerd.

In het 2e kwartaal bedroeg de totale elektriciteitsinvoer 8732 miljoen kilowattuur. Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de invoer uit Duitsland en Noorwegen is flink toegenomen. Volgens het CBS komt dat doordat de productie van elektriciteit in Nederlands eigen gasgestookte centrales een stuk duurder is geworden door de hoge prijs van aardgas.

In de buurlanden wordt meer energie opgewekt door waterkracht, steenkool en zonne-energie en daar steeg het aanbod van goedkope stroom juist sterk.

Prijs stabiel

Door de invoer van stroom kon de prijs van elektriciteit het afgelopen kwartaal redelijk stabiel blijven, meldt het statistiekbureau. Woensdag werd bekend dat huishoudens in het eerste kwartaal gemiddeld nog 0,128 euro per kilowattuur moesten betalen. De definitieve prijzen voor het tweede kwartaal geeft het CBS pas over 3 maanden.

De stroomproductie in Nederland lag de afgelopen maanden wel op een laag pitje. In totaal werd afgelopen kwartaal 21.821 kilowattuur elektriciteit opgewekt, de kleinste hoeveelheid in meer dan 10 jaar.

Eind 2009 en begin 2010 gold Nederland nog als netto-exporteur van elektriciteit, maar omdat 60 procent van de productie hier door middel van aardgas gebeurt is het nu moeilijk om te concurreren met andere landen.

Duitsland profiteert van de dalende kosten van kolen en de subsidies die de Duitse regering verstrekt voor zonne-energie. In Noorwegen was in de eerste helft van 2012 daarnaast veel elektriciteit uit waterkracht beschikbaar door grote regenval.

Bron: Nu.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 16 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.