De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Normaaltarief, daltarief of enkeltarief, wat loont?

door Jeanet Woldring 5 reacties

Veel consumenten denken vaak dat enkeltarief voordeliger is dan dubbeltarief. Maar is dat ook zo? Wilt u weten of uw huidige tariefsoort voor stroom (enkeltarief, daltarief en normaaltarief) bij uw huishouden past? Wij leggen graag uit hoe u eenvoudig na kunt gaan welke tariefsoort in uw situatie het voordeligst is. En hoe het zit met de elektriciteitsmeter in verband met een eventuele overstap naar een ander tarief.

Enkeltarief en dubbeltarief (normaaltarief en daltarief)

Als u een enkele meter heeft dan wordt uw gehele stroomverbruik tegen één tarief afgerekend: het enkeltarief. Heeft u een dubbele meter dan betaalt u het dubbeltarief. Dit bestaat uit een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaalt u ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. U betaalt het normaaltarief op werkdagen van 7.00 uur tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio stopt het hoge tarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur. De netbeheerder bepaalt wanneer de daluren beginnen. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Ga naar aansluitingen.nl.

Dubbeltarief is alléén mogelijk als uw meter twee telwerken heeft. Enkeltarief is mogelijk bij een meter met zowel één telwerk als met twee telwerken. Heeft u een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk of een digitale meter, dan betekent dit niet dat u automatisch gebruik kunt maken van dubbeltarief.

Prijsverschil

Het prijsverschil tussen dag- en nachtstroom is ongeveer 2 à 3 cent per kWh. Het is dus nog steeds voordeliger om uw energieverbruik zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief) te verplaatsen wanneer u gebruik maakt van dubbeltarief. Het vastrechtbedrag voor dubbeltarief is gelijk aan het vastrechtbedrag voor enkeltarief.

Enkel tarief bij elektriciteitsmeter met dubbel telwerk

Heeft u een dubbele meter en vraagt u zich af of enkeltarief voordeliger is? Het hangt af van het dagdeel waarop u de meeste energie gebruikt. Grofweg is dubbeltarief voordeliger wanneer u de helft van uw elektriciteitsverbruik verbruikt tijdens de avond, de nacht en in het weekend.

Gebruik de energievergelijker

Wat in uw situatie voordeliger is, kunt u simpel en snel laten uitrekenen door onze Energievergelijker

1. Vul uw stroomverbruik in op basis van uw dubbele meter, dus met uw normaal- en dalverbruik. Bekijk wat de jaarkosten van het voordeligste contract op dit moment zijn. In het voorbeeld met onze postcode en een gemiddeld jaarverbruik van 2100 kWh voor normaaltarief en 1400 kWh voor daltarief is Nuon het voordeligst: 1664,10 euro per jaar (stroom + gas).

2. Verander vervolgens de gegevens naar enkele meter en tel uw normaal- en dalverbruik bij elkaar op. Dan weet u precies het verschil tussen de kosten met enkeltarief en dubbeltarief. In ons voorbeeld met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh is Energiedirect.nl het voordeligst: 1661,21 euro per jaar. 

In ons geval slechts een paar euro verschil op jaarbasis (peildatum 10-6-2015).

Overstappen van daltarief en normaaltarief naar enkeltarief?

Is enkeltarief in uw geval wél een stuk voordeliger, dan kunt u uw leverancier verzoeken om over te stappen van dubbeltarief naar enkeltarief. U kunt niet bij het aanvragen van een nieuw energiecontract al een ander tariefsoort opgeven.

Als u een dubbele meter heeft, wordt automatisch dubbeltarief aangehouden, tenzij u expliciet bij de leverancier aangeeft dat u liever tegen enkeltarief afgerekend wilt worden. Uw meter hoeft daarvoor niet te worden aangepast.

Maar let op! Een leverancier is niet verplicht om enkeltarief af te rekenen als u een dubbele meter heeft. Wisselt u van energiecontract, dan dient u ook bij de nieuwe leverancier opnieuw het verzoek in te dienen dat u liever enkeltarief wilt. Controleer dus eerst of de leverancier hier aan mee zal werken. Energieleveranciers die dit momenteel niet doen zijn Budget Energie en Energieflex.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 9 juni 2015
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: D C van der Woerd ()

Als je zonnepanelen hebt en een meter met 2 telwerken voor levering dan moet je ook een (nieuwe) meter hebben met twee telwerken voor teruglevering! Hoe werkt dat uit voor hoog/laag t.o.v. van enkeltarief?

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Als u een analoge meter heeft draaien de schijven terug (ook bij een dubbel telwerk), u kunt bij de netbeheerder nagaan of uw meter daarvoor geschikt is. Als u een slimme meter heeft kunt u ook met een dubbel telwerk eenvoudig nagaan of het voordeliger is op enkel tarief afgerekend te worden. Ook in die situatie geldt dat u het normaal en dalverbruik invult in de vergelijker. Daarnaast vult u ook de opwekking in de normaal- en daluren in. Als u weet welk pakket het voordeligste is kunt u die jaarkosten noteren. Vervolgens telt u het verbruik bij elkaar op en de opwekking bij elkaar op en vult dat in de vergelijker in (als zijnde dat u een enkele meter heeft). Zo rekent u in één keer uit wat voor uw situatie het voordeligste is. Mocht u nog vragen hebben staat onze servicedesk u ook graag te woord via 0342-411350.
Geplaatst door: D. Dijkstra ()

Als je veel moeite doet, kun je financieel iets besparen. Wij doen dat niet meer. Wassen als het buiten gunstig is om te drogen en afwassen, direct na de warme maaltijd op een korter programma. Dit bespaart energie en is per saldo voordeliger. Ook geeft het 's nachts geen rumoer in huis.

Geplaatst door: Rieke Homoet ()

Wat = waar: telwerk 1= Hoogtarief en telwerk 2 = Laagtarief ???
OF: Telwerk 2= Hoogtarief en Telwerk 1= Laagtarief???

WIE bepaald welk telwerk hoog of laag is ???

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Wij raden aan even contact op te nemen met uw netbeheerder om het na te vragen. Het kan namelijk per meter verschillen.
Geplaatst door: Andre Jans ()

ik zie nergens wat de kosten per m3 gas zijn bij een verbruik van 12.905 m3 en ook niet vaneen kWh bij een verbruik van 24.553 kWh
hoe kan ik dan vergelijken ? U hebt het alleen over energievoordeel per jaar. Het gaat hier over een enrgie verbruik over 2014 van een VVE.

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Als u een vergelijking heeft gemaakt kunt u op ‘prijsdetails’ klikken om de tarieven per kWh en m3 te zien. Bij zakelijke tarieven zijn alle kosten exclusief BTW. Wij helpen u graag bij uw vergelijking. U kunt onze servicedesk bereiken via 0342-411350.
Geplaatst door: j.l.schouten ()

Opvallend is dat in bovengenoemde uiteenzetting niet wordt vermeld hoe de verhouding is van enkeltarief t.o.v. dagtarief.

Opmerking van de redactie op 17-06-2015
Het enkeltarief ligt tussen het normaal- en het daltarief in. De verhouding verschilt per leverancier en per contract. Daarom raden wij aan om op basis van het jaarverbruik te vergelijken en het verschil te bekijken als u een dubbele meter heeft. Zo is eenvoudig te berekenen wat in uw situatie het voordeligste is.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie