De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nuon wil slimme meters invoeren

Netbeheerder Nuon wil slimme stroommeters invoeren die via het elektriciteitsnet gegevens verstuurt. Hiermee kunnen de meterstanden op afstand worden uitgelezen.

Zo'n 1.200 huishoudens in Arnhem en Lelystad hebben meegedaan aan een proef, die  uitgewezen heeft  dat de techniek er klaar voor is. Begin 2006 wil Continuon Netbeheer, de officiële naam van het bedrijf,  starten met het plaatsen van 100.000 systemen. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het gas- en elektriciteitsnet van Nuon, en beheert het netwerk in Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland.

In het najaar van 2005 wordt een definitief besluit genomen over de invoering en de regio waar deze systemen ingevoerd worden. Dat besluit hangt onder meer af van de wet- en regelgeving, die op dit moment sterk in beweging is. Voorwaarde voor Nuon is dat de wetgeving voldoende ruimte biedt om dit systeem bij al haar 2,8 miljoen klanten te installeren.  Naar verwachting ontstaat hierover de komende maanden duidelijkheid.

Bij de slimme meters hoeven klanten de meterstanden niet meer zelf door te geven, omdat die meterstanden op afstand worden uitgelezen. Op elk gewenst moment zijn de actuele en juiste meterstanden bekend. Daarmee worden onjuiste meterstanden bij de jaarafrekening, verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier voorkomen.

Ook het opsporen van energiediefstal wordt eenvoudiger. Wanneer het totale geregistreerde verbruik van een wijk of straat afwijkt van de hoeveelheid geleverde elektriciteit, kan er sprake  zijn van fraude. Zoals het illegaal aftappen van stroom door hennepkwekerijen. 

Stroomdiefstal komt op grote schaal voor. De energiebedrijven hadden vorig jaar te maken met zo'n 8000 gevallen. Begin dit jaar heeft de overheid nog laten uitrekenen wat de kleinverbruiker hiervan merkt op z'n rekening: zo'n 2 euro per jaar.

Naast  een belangrijk wapen in de strijd tegen het illegaal aftappen, biedt het systeem energieleveranciers de mogelijkheid om nieuwe diensten aan te bieden.  Zo kan het systeem op afstand de elektriciteit in- en uitschakelen, stroomuitval meten en netspanning registreren. Ook biedt het mogelijkheden voor meerdere tariefsoorten, energiebesparingacties en prepaid toepassingen.

Ook de andere grote netbeheerders Essent en Eneco experimenteren met slimme stroommeters, maar wachten evenals Nuon tot regelgeving duidelijk is. De vervanging van de stroommeters in Nederland is een miljardenklus.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 10 juni 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie