Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstappen na de wintermaanden

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen stappen over naar een andere energieleverancier om goedkoper uit te zijn. Wanneer kunt u het beste overstappen en klopt het dat het niet verstandig is om net na de wintermaanden over te stappen? Wij leggen het graag uit.

Wanneer bijbetalen en waarom?

U krijgt een eindafrekening van uw oude energieleverancier wanneer u overstapt. Het verbruik wordt verrekend met wat u aan maandelijkse voorschotten heeft betaald. Stapt u net na de winter over en is het minder dan een jaar geleden dat u uw laatste jaarafrekening heeft gekregen? Dan moet u op de eindafrekening mogelijk bijbetalen. Hoe dat komt?

U verbruikt in de winter de meeste energie. Maar u betaalt hier niet extra voor in de winter. De energiekosten worden namelijk in gelijke maandelijkse voorschotten verdeeld over het gehele jaar. Dus: In de zomer betaalt u in verhouding te veel en in de winter te weinig. Als uw oude contract bijvoorbeeld van oktober t/m september loopt en u stapt over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot.

Bij het opmaken van de eindrekening wordt gekeken naar het daadwerkelijke verbruik en dat wordt verrekend met de geïncasseerde voorschotbedragen. Omdat deze relatief te laag waren voor de tijd van het jaar zult u bij het verrekenen van het daadwerkelijke verbruik dus mogelijk moeten bijbetalen. Deze situatie doet zich vrijwel alleen voor wanneer u nog nooit bent overgestapt en u dus elk moment boetevrij weg kunt bij uw huidige leverancier. Of wanneer u uw vast contract voortijdig opzegt na de wintermaanden.

Geld terug na goedkope zomermaanden

Andersom geldt overigens hetzelfde. Stapt u over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u nog geld terug krijgt van uw oude energieleverancier. Per saldo maakt het echter niets uit. Uiteindelijk betaalt u voor de energie die u verbruikt in een jaar.

Heeft u een contract voor een bepaalde duur (bijvoorbeeld 1 jaar) en stapt u aan het eind van het contract over, dan maakt het jaargetijde niet uit, want u heeft dan een volledig jaar afgemaakt en dus ook 12 maanden lang het voorschot betaald.

Overstappen uiteindelijk voordeliger

Heeft u liever geen eindafrekening waarop u moet bijbetalen, en is het minder dan een jaar geleden dat u uw jaarrekening kreeg, stap dan niet over net na de wintermaanden en stel het een tijdje uit. Bedenk wel dat het altijd voordeliger is om wél te switchen. Hoewel u moet bijbetalen, profiteert u met een nieuw energiecontract immers van een voordeliger tarief plus eventuele korting.

Na afloop contract opnieuw vergelijken

In alle andere gevallen is het verstandiger om vlak voor de afloopdatum van het contract opnieuw de tarieven te vergelijken en over te stappen op een voordeliger contract. U voorkomt hiermee dat u automatisch wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd met hogere tarieven.

ContractWekker: gratis herinneringsmailtje

Bent u overgestapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl? En heeft u aangegeven dat u op de hoogte gehouden wilt worden van het aflopen van uw energiecontract? Dan ontvangt u tijdig een herinneringsmailtje. Zodoende kunt u opnieuw gebruikmaken van een overstappremie en switcht u op het juiste moment! Meer lezen over het juiste overstapmoment?

De ContractWekker helpt u gratis met herinneren, opzeggen, overstappen en.... besparen!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie