Oxxio komt met slimme meters
Leestijd: 2 minutenOxxio gaat eind dit jaar 20.000 klanten voorzien van een “slimme meter”. Het energiebedrijf treft momenteel voorbereidingen voor het opzetten van een meetbedrijf voor elektriciteit en gas.
De “slimme meter”, die bij de klant wordt geïnstalleerd, verstuurt meetgegevens via het mobiele telecommunicatienet naar het energiebedrijf. Alle meetgegevens worden bewaard in het geheugen van de elektronische meter, die vervolgens op afstand kunnen worden uitgelezen. De meterstanden hoeven daardoor nooit meer doorgebeld, gemaild of opgestuurd worden. Voor de huur van de meter en de meetdiensten zullen overeenkomen met de huidige tarieven bij bestaande energiebedrijven. Verder zullen er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het vervangen van de meter. Oxxio wil de “slimme meter” aanbieden aan zowel haar eigen klanten als aan klanten van andere energieleveranciers.
De “slimme meter” heeft voor klanten veel voordelen volgens Oxxio. Zo hoeven de meterstanden niet meer doorgegeven te worden en zijn er geen problemen meer met te late of onjuiste eindafrekeningen. Ook heeft de klant de mogelijkheid energie te besparen doordat er online inzage is in het energieverbruik en de kosten daarvan. Andere toekomstige mogelijkheden van de meter zijn een maandelijkse elektronische afrekening op basis van de gemeten waarden, een energiecontract “op maat”, variabele tarieven en de bewaking van de betrouwbaarheid van de energievoorziening.
De belangrijkste reden voor het oprichten van een meetbedrijf is het feit dat het voor een energieleverancier als Oxxio noodzakelijk is om de beschikking te hebben over de juiste meetinformatie.
Erik de Heus, de baas van Oxxio, geeft als commentaar: “De introductie van een eigen meetbedrijf is met name ingegeven door onze wens om onafhankelijk te zijn als het gaat om de operationele processen. De huidige situatie, waarbij wij de informatie voor onder meer het opmaken van nota’s verkrijgen van derden, kan leiden tot vertraging en fouten en is daarom onwenselijk. Door het opzetten van een meetbedrijf zorgen we ervoor dat we alles in eigen beheer hebben. Daardoor beschikken we veel sneller over de juiste informatie, wat tot gevolg heeft dat wij onze klanten beter en sneller van dienst kunnen zijn. Het is daarbij noodzakelijk dat er sprake is van een vrije metermarkt, omdat op die manier onafhankelijke energieleveranciers zelf invloed kunnen blijven uitoefenen op het tijdstip en de wijze waarop meetdata worden ontvangen. Momenteel ondervinden wij namelijk nog teveel hinder van de gebrekkige informatie-uitwisseling vanuit de netbeheerders. Bovendien past een vrije metermarkt goed in het totale proces van de energieliberalisering.”
Laatste nieuws
-
ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
13 maart 2025 De terugleverkosten zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in f...
-
Gasbelasting in 10 jaar meer dan verdrievoudigd – impact op huishoudens groeit
4 maart 2025 Sinds 2015 steeg de gasbelasting van 23 cent naar 70 cent per m³, een stijging van ruim 200%. Meer d...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van maart 2025
3 maart 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Insiders Den Haag: 195 miljard euro nodig voor oplossingen overvol stroomnet
28 februari 2025 Om de problemen op het overvolle stroomnet op te lossen, zijn er naar verluidt de komende 15 jaar ma...
-
ACM: energietarieven stijgen, gasvoorraden dalen
14 februari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont een stijging van vaste tarieven, fors duurdere dynamische tarieve...