De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Oxxio komt met slimme meters

Oxxio gaat eind dit jaar 20.000 klanten voorzien van een “slimme meter”. Het energiebedrijf treft momenteel voorbereidingen voor het opzetten van een meetbedrijf voor elektriciteit en gas.

De “slimme meter”, die bij de klant wordt geïnstalleerd, verstuurt meetgegevens via het mobiele telecommunicatienet naar het energiebedrijf. Alle meetgegevens worden bewaard in het geheugen van de elektronische meter, die vervolgens op afstand kunnen worden uitgelezen. De meterstanden hoeven daardoor nooit meer doorgebeld, gemaild of opgestuurd worden. Voor de huur van de meter en de meetdiensten zullen overeenkomen met de huidige tarieven bij bestaande energiebedrijven. Verder zullen er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het vervangen van de meter. Oxxio wil de “slimme meter” aanbieden aan zowel haar eigen klanten als aan klanten van andere energieleveranciers.

De “slimme meter” heeft voor klanten veel voordelen volgens Oxxio. Zo hoeven de meterstanden niet meer doorgegeven te worden en zijn er geen problemen meer met te late of onjuiste eindafrekeningen. Ook heeft de klant de mogelijkheid energie te besparen doordat er online inzage is in het energieverbruik en de kosten daarvan. Andere toekomstige mogelijkheden van de meter zijn een maandelijkse elektronische afrekening op basis van de gemeten waarden, een energiecontract “op maat”, variabele tarieven en de bewaking van de betrouwbaarheid van de energievoorziening.

De belangrijkste reden voor het oprichten van een meetbedrijf is het feit dat het voor een energieleverancier als Oxxio noodzakelijk is om de beschikking te hebben over de juiste meetinformatie.

Erik de Heus, de baas van Oxxio, geeft als commentaar: “De introductie van een eigen meetbedrijf is met name ingegeven door onze wens om onafhankelijk te zijn als het gaat om de operationele processen. De huidige situatie, waarbij wij de informatie voor onder meer het opmaken van nota’s verkrijgen van derden, kan leiden tot vertraging en fouten en is daarom onwenselijk. Door het opzetten van een meetbedrijf zorgen we ervoor dat we alles in eigen beheer hebben. Daardoor beschikken we veel sneller over de juiste informatie, wat tot gevolg heeft dat wij onze klanten beter en sneller van dienst kunnen zijn. Het is daarbij noodzakelijk dat er sprake is van een vrije metermarkt, omdat op die manier onafhankelijke energieleveranciers zelf invloed kunnen blijven uitoefenen op het tijdstip en de wijze waarop meetdata worden ontvangen. Momenteel ondervinden wij namelijk nog teveel hinder van de gebrekkige informatie-uitwisseling vanuit de netbeheerders. Bovendien past een vrije metermarkt goed in het totale proces van de energieliberalisering.” 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 11 juli 2005
Geactualiseerd: woensdag 13 juli 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie