De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Reacties Essent, Nuon en Eneco op splitsing


De energiesector reageert geschrokken nu Minister Brinkhorst heeft aangegeven dat hij het netwerkbeheer en de levering van elektriciteit wil opsplitsen. Met name Eneco, Essent en Eneco protesteren hevig tegen de opsplitsing van hun bedrijven. Overigens zijn ook sommige Provinciale Staten felle tegenstanders van het voorgenomen besluit.

De verwachting is dat Eneco, Essent en Nuon in de toekomst niet kunnen concurreren met grote Europese energiereuzen, met een overname als mogelijk gevolg. Europese concurrenten mogen in hun eigen land hun netwerken wel behouden. Nederland loopt dus voorop met dit beleid. Met een afsplitsing van het netwerkbedrijf hoopt Brinkhorst de kwaliteit en betrouwbaarheid van het netwerk te garanderen, en ervoor te zorgen dat deze niet in buitenlandse handen komt. De nieuwe eigenaar van het netwerk moet onafhankelijk zijn van stroombedrijven.

De bestuursvoorzitters van de drie grote partijen Eneco, Essent en Nuon reageren uiteraard als gebeten honden. De afsplitsing van de netwerken zouden voor extra kosten zorgen voor bijvoorbeeld nieuwe computersystemen en aparte call centers. Deze kosten zullen waarschijnlijk doorberekend moeten worden aan de consument. Ditzelfde geldt voor kosten die buitenlandse partijen moeten maken bij toekomstige overnames van Nederlandse energiebedrijven.
 
Ook vinden de grote Nederlandse energiebedrijven dat toekomstige overnames door grote Europese partijen uiteindelijk zal leiden tot minder partijen en minder concurrentie. Daarnaast denken zij dat Nederlandse energiebedrijven minder zullen investeren in productie n.a.v. het mislopen van inkomsten uit netwerkbeheer.

Bovendien verwachten ze dat buitenlandse partijen niet wensen te investeren in energieproductie binnen Nederland. Met als gevolg dat Nederland in de toekomst het merendeel van haar energie uit het buitenland dient te betrekken. De Minister heeft al aangegeven na te gaan denken over maatregelen die stroomproductie binnen Nederland stimuleren.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 6 april 2004
Geactualiseerd: maandag 14 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie