Reacties Essent, Nuon en Eneco op splitsing
Leestijd: 2 minuten
De energiesector reageert geschrokken nu Minister Brinkhorst heeft aangegeven dat hij het netwerkbeheer en de levering van elektriciteit wil opsplitsen. Met name Eneco, Essent en Eneco protesteren hevig tegen de opsplitsing van hun bedrijven. Overigens zijn ook sommige Provinciale Staten felle tegenstanders van het voorgenomen besluit.
De verwachting is dat Eneco, Essent en Nuon in de toekomst niet kunnen concurreren met grote Europese energiereuzen, met een overname als mogelijk gevolg. Europese concurrenten mogen in hun eigen land hun netwerken wel behouden. Nederland loopt dus voorop met dit beleid. Met een afsplitsing van het netwerkbedrijf hoopt Brinkhorst de kwaliteit en betrouwbaarheid van het netwerk te garanderen, en ervoor te zorgen dat deze niet in buitenlandse handen komt. De nieuwe eigenaar van het netwerk moet onafhankelijk zijn van stroombedrijven.
De bestuursvoorzitters van de drie grote partijen Eneco, Essent en Nuon reageren uiteraard als gebeten honden. De afsplitsing van de netwerken zouden voor extra kosten zorgen voor bijvoorbeeld nieuwe computersystemen en aparte call centers. Deze kosten zullen waarschijnlijk doorberekend moeten worden aan de consument. Ditzelfde geldt voor kosten die buitenlandse partijen moeten maken bij toekomstige overnames van Nederlandse energiebedrijven.
Ook vinden de grote Nederlandse energiebedrijven dat toekomstige overnames door grote Europese partijen uiteindelijk zal leiden tot minder partijen en minder concurrentie. Daarnaast denken zij dat Nederlandse energiebedrijven minder zullen investeren in productie n.a.v. het mislopen van inkomsten uit netwerkbeheer.
Bovendien verwachten ze dat buitenlandse partijen niet wensen te investeren in energieproductie binnen Nederland. Met als gevolg dat Nederland in de toekomst het merendeel van haar energie uit het buitenland dient te betrekken. De Minister heeft al aangegeven na te gaan denken over maatregelen die stroomproductie binnen Nederland stimuleren.
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...