De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stadsverwarming, een duur geintje?

door Jeanet Woldring 4 reacties

Regelmatig krijgen wij vragen van consumenten over stadsverwarming. Ondanks de Warmtewet van 2014 is er nog steeds veel gedoe over met name de kosten die gebruikers moeten betalen. De energierekening lijkt vaak hoger te zijn dan van mensen met een gasaansluiting. Wat is uw ervaring?

In samenwerking met het het Noordhollands Dagblad bieden we bezoekers de mogelijkheid om hun jaarafrekening van stads- of blokverwarming op te sturen om meer inzicht te krijgen in tarieven en afrekeningen.

Cartoon-stadsverwarming.jpg
illustratie Pieter Hogenbirk

Wat is stadsverwarming en blokverwarming?

Stadsverwarming gebruikt restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales, of restwarmte van bedrijven. Deze restwarmte kan water verwarmen. Zo worden woningen verwarmd en voorzien van warm kraanwater. Bij blokverwarming verwarmt een gezamenlijke warmtebron een heel blok huizen of een appartementencomplex. Dat kan een centrale cv-ketel op gas zijn. Maar dat kan ook een gezamenlijke aansluiting op het stadsverwarmingsnet zijn. 

Ongeveer 600.000 mensen hebben in Nederland blok- of stadsverwarming. De meeste mensen wonen in de provincie Flevoland (32,8%) gevolgd door Utrecht en daarna Noord- en Zuid-Holland. De noordelijke provincies kennen dit soort verwarming nauwelijks. 

Geen keuzevrijheid

Als u stadsverwarming of blokverwarming heeft, kunt u niet kiezen bij wie u warmte afneemt. Er is namelijk geen landelijk netwerk zoals bij elektriciteit en gas. Ook kunt u niet overstappen op gas. Stroom moet wel apart worden afgenomen. Daarom moet de Warmtewet* uit 2014 consumenten beschermen tegen te hoge prijzen en stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks maximumtarieven vast. De maximumprijs voor de levering van warmte in 2016 bestaat uit een vast bedrag van 276,13 euro en daarbovenop 22,66 euro per verbruikte gigajoule.     

Hoge kosten

Evaluatie warmtewet 2016.jpgDe meest gehoorde klacht naast het hebben van geen keuzevrijheid zijn de hoge kosten. Afgesproken is dat mensen met stadsverwarming of blokverwarming niet meer kwijt zouden moeten zijn dan wanneer zij een gewone gasaansluiting zouden hebben. Dit noemen ze het 'Niet-Meer-Dan-Anders-principe'. 

In de praktijk blijken mensen met stadsverwarming toch duurder uit te zijn. Naast de tarieven voor het verbruik worden er ook meetkosten in rekening gebracht. Dit tarief is voor 2016 vastgesteld op 24,97 euro. Verder kunnen er nog kosten voor een afleverset in rekening worden gebracht. De ACM stelt dat de huur daarvan redelijk moet zijn, maar heeft hiervoor geen bedrag vastgesteld. 

Gigajoule of kubieke meter

Stadsverwarming wordt afgerekend in gigajoules (GJ). Nuon en Eneco hanteren een omrekeneenheid van ongeveer 36 m³ = 1 GJ. Als we kijken naar de vastgestelde maximumtarieven per GJ komen we daarmee omgerekend op een gastarief van 60 cent per m³ gas. Dat is duur. Gaan we uit van een in de regel meer gehanteerde omrekeneenheid van 33,67 m³ = 1 GJ warmte, dan kom je op 64 cent per m³. 

Prijsverschil

Als we kijken naar de rekenvoorbeelden die leveranciers hanteren, dan kom je met alle bijkomende kosten al snel op een prijsverschil van zo’n 300 euro op jaarbasis. Daar komt bij dat consumenten zonder gasaansluiting alleen keuzevrijheid hebben voor hun stroomaansluiting. Maar de acties op alléén stroom zijn vaak minder aantrekkelijk, omdat de hoge kortingen en welkomstpremies alleen gelden voor de combinatiecontracten stroom én gas. Ook hierin hebben mensen met een gasaansluiting dus een voordeel. uiteraard is overstappen op een andere stroomleverancier nog altijd voordeliger dan helemaal niet overstappen. 

Stuur uw jaarafrekening naar ons op

Gaslicht.com wil graag meer inzicht krijgen in de tarieven en jaarafrekeningen. De energierekeningen die mensen krijgen lijken voor de meesten abracadabra. Daarnaast zouden wij heel graag input krijgen van mensen die eerst stadsverwarming hadden en nu een gasaansluiting of vice versa. Wellicht kunt u ons meer inzicht geven in de grote prijsverschillen. Stuur daarom uw afrekeningen en ervaringen naar info@gaslicht.com onder vermelding van 'Stadsverwarming'.

* De Warmtewet wordt herzien. Met dit wetsvoorstel moeten de knelpunten worden opgelost.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 21 oktober 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Natasja Schenkeveld ()

Goedemorgen
Graag zou ik jullie willen vragen om eens naar mijn jaarrekening te kijken.
Deze is van ista en die krijgen alles aangeleverd van maasdelta.
Aangezien wij met heel de flat bezig zijn om bezwaar te maken maar er niet uit komen met Maazdelta. Kunnen wij alle hulp gebruiken.
Wij zijn ons namelijk rot geschrokken van de jaarrekening daar ik vorig jaar bijna 500 euro terug kreeg en nu maar 42 euro ben ik ook eens beter naar de rekening gaan kijken. En zie dat alleen al de leidingverlies op 594 euro staat voor iedere bewoner.

Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groet natasja Schenkeveld

Opmerking van de redactie op 19-10-2017
Bedankt voor uw bericht. Stuur gerust uw afrekening naar info@gaslicht.com met uw vragen. Dan kijken wij deze graag voor u na.
Geplaatst door: Alma ()

Is er al iets (bijna) aangepast via de wet omtrent de hoge rekeningen van stadsverwarming? Ik wil namelijk een huis kopen maar deze heeft stadsverwarming.

Opmerking van de redactie op 07-08-2017
Nee, helaas. U kunt de verkopende partij of mensen in de buurt eens vragen naar de kosten. In sommige gevallen lijkt het mee te vallen. Dit hangt ook van de leverancier en de bijkomende kosten af. Dit blijft een lastige keuze.
Geplaatst door: Felipe Cortes ()

Hello, I am an expat living in Rotterdam since 2015. During our first year we rented a 140 m2 house (tussenwoning) and we paid around 140 euros /month on both gas and electricity. In 2016 we moved to a 130 m2 appartment (energy level A) connected to the Stadverwarming of Eneco, I expected to see a decrease in my monthly payments, nonetheless I kept paying 140 euros/month as a security. To my surprise I just received my jaarnota were it is stated that my new monthly payments for 2017 will be 230 euros. Eneco states that I spent 73 GJ during 2016. This is 3 times more than the average appartment in The Netherlands. To my knowledge in my family we have not multiplied our energy consuption routine significantly between 2015 and 2016 and given the energy level of our new appartment I tend to believe there's a serious problem in the way Eneco is measuring the GJ consumption of our family. I feel completely trapped gived that I can not switch of provider, I have no option but to pay the extra 1000 euros a year that Eneco demands. Any advice I could receive on this will be very welcome. Thank you in advance.

Opmerking van de redactie op 28-04-2017
Thank you for your review. We also have received a mail from you. We have answer this e-mail. If you have more questions left, than you can mail us.
Geplaatst door: Johan Groen ()

Ik woon sinds okt.1971 in Lelystad. In maart 1998 vanuit een koopwoning tijdelijk een huurwoning betrokken, met stadsverwarming, in afwachting van de nieuwe koopwoning òòk met stadsverwarming. Betrokken in jan.1999. In deze woning hebben wij een zeer vreemd verloop in het verbruik beleefd.Van 65 Gj in het begin "met ups en downs" naar 40 Gj t/m 2015. Iets wat nog steeds boven het gemiddelde is van andere mij bekende vergelijkbare woningen in deze wijk.Ik was al bekend met klokthermostaten in mijn 1e huis en door mijn werk later. (eerst kort c.v.onderhoud en later onderhoudsmonteur) Het omgekeerde beeld bestaat hierin dat de jaren dat wij (toen met z'n 3en) werkten het verbruik (veel) hoger was dan in de jaren (ik vanaf april 2011 en mijn vrouw jan.2012 gestopt) dat we vaak thuis waren. Gepaard aan het onlogische verschil met de gemeten graaddagen door het meetstation Lelystad. Ik twijfel nog steeds of er geen buitenshuis defect was in het eerste decennium, mede omdat we ook regelmatig minder goed warm water hadden. In het 1e huis 1971 t/m 1998 "met gasverwarming" had ik de 1e jaren soms teveel verstookt" door onbekendheid met het systeem" met wisselende wintertemperaturen in aanmerking genomen. Toen hadden waren we met zijn vieren incl. toen 2 kleine kinderen. Al gauw begon ik met een weersafhankelijke thermostaat bij de c.v.ketel en een klokthermostaat in de huiskamer. Dit hele verhaal is allemaal met de NUON besproken. Ze konden alleen maar beschuldigend beledigen onder het niet geloven. met vriendelijke groet, Johan

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie