Stadsverwarming lijkt duurder door nieuwe Warmtewet
Leestijd: 2 minutenDe prijzen voor stadsverwarming zijn te hoog en niet transparant, was de kritiek van onder andere de Rekenkamer. De Warmtewet moest in het voordeel van de consument worden aangepast, maar blijkt nu de prijzen nog 5 tot 15 procent hoger te laten uitvallen, aldus de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
Woningen met stadverwarming zijn doorgaans woningen zonder een gasaansluiting. Stadsverwarming gebruikt de restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales. Deze warmte wordt gebruikt om warm water te produceren en woningen te verwarmen.
Geen keuze
Het grootste probleem van stadsverwarming is dat u als consument niet over kan stappen op een andere warmtevoorziening, bijvoorbeeld gas. en ook niet voor een andere leverancier van stadswarmte. Dit zorgt voor een monopolie, waarbij de tarieven niet worden gedrukt door concurrentie.
In 2007 stelde de Algemene Rekenkamer dat ‘de tarieven voor stadsverwarming niet onafhankelijk en objectief tot stand komen en dat onafhankelijk toezicht hierop ontbreekt’. Om dit te verbeteren, moet de Warmtewet worden aangepast.
Het gehanteerde principe van ‘Niet Meer Dan Anders’ – waarbij de consument nooit meer mag betalen voor stadswarmte dan wanneer hij op een gasnet was aangesloten – bleek moeilijk na te rekenen zijn, waardoor de opbouw van het tarief ondoorzichtig was. Ook konden consumenten zo niet narekenen of zij goede tarieven ontvingen.
In de nieuwe wet is er een formule voor de berekening van een maximaal tarief, die op het oog eenvoudiger is dan de eerdere formule, aldus vaksite Energeia. Echter, de maximale tarieven die berekend worden met de nieuwe formule, vallen hoger uit dan de tarieven die uit de huidige formule komen.
Het nieuwe wetsvoorstel zou dus betekenen dat voor drie van de vier grote netten de kosten met ongeveer 5 tot 15 procent gaan stijgen, aldus de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Dit maakten de Woonbond en Vereniging Eigen Huis bekend.
Een kanttekening hierbij is echter dat leveranciers van stadswarmte niet perse de maximumtarieven hoeven te hanteren. Heeft u stadwarmte? Dan kunt u doorgaans alleen stroom afnemen. Stroom vergelijken kan hier.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...