De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stadsverwarming lijkt duurder door nieuwe Warmtewet

De prijzen voor stadsverwarming zijn te hoog en niet transparant, was de kritiek van onder andere de Rekenkamer. De Warmtewet moest in het voordeel van de consument worden aangepast, maar blijkt nu de prijzen nog 5 tot 15 procent hoger te laten uitvallen, aldus de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Woningen met stadverwarming zijn doorgaans woningen zonder een gasaansluiting. Stadsverwarming gebruikt de restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales. Deze warmte wordt gebruikt om warm water te produceren en woningen te verwarmen.

Geen keuze
Het grootste probleem van stadsverwarming is dat u als consument niet over kan stappen op een andere warmtevoorziening, bijvoorbeeld gas. en ook niet voor een andere leverancier van stadswarmte. Dit zorgt voor een monopolie, waarbij de tarieven niet worden gedrukt door concurrentie.

In 2007 stelde de Algemene Rekenkamer dat ‘de tarieven voor stadsverwarming niet onafhankelijk en objectief tot stand komen en dat onafhankelijk toezicht hierop ontbreekt’. Om dit te verbeteren, moet de Warmtewet worden aangepast.

Het gehanteerde principe van ‘Niet Meer Dan Anders’ – waarbij de consument nooit meer mag betalen voor stadswarmte dan wanneer hij op een gasnet was aangesloten – bleek moeilijk na te rekenen zijn, waardoor de opbouw van het tarief ondoorzichtig was. Ook konden consumenten zo niet narekenen of zij goede tarieven ontvingen.

In de nieuwe wet is er een formule voor de berekening van een maximaal tarief, die op het oog eenvoudiger is dan de eerdere formule, aldus vaksite Energeia. Echter, de maximale tarieven die berekend worden met de nieuwe formule, vallen hoger uit dan de tarieven die uit de huidige formule komen.

Het nieuwe wetsvoorstel zou dus betekenen dat voor drie van de vier grote netten de kosten met ongeveer 5 tot 15 procent gaan stijgen, aldus de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Dit maakten de Woonbond en Vereniging Eigen Huis bekend.

Een kanttekening hierbij is echter dat leveranciers van stadswarmte niet perse de maximumtarieven hoeven te hanteren. Heeft u stadwarmte? Dan kunt u doorgaans alleen stroom afnemen. Stroom vergelijken kan hier.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 19 augustus 2011

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie