Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Subsidiepot duurzame energie nu alweer leeg

door Els Werkman 9 reacties Leestijd: 3 minuten

Duurzame energie moet gestimuleerd worden, vindt de overheid. Maar om dat te stimuleren is er geld nodig, veel geld. Sinds 1 juli kunnen bedrijven zich inschrijven voor het nieuwe subsidiepotje SDE+, dat staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Als consument krijgt u hiervoor vanaf 2013 een toeslag op uw nota te zien.

Naast Energiebelasting komt er een nieuwe toeslag op uw energierekening: de SDE+. Deze toeslag moet de duurzame energie in Nederland stimuleren. Het komt in een subsidiepotje terecht, waar bedrijven aanvragen voor in kunnen dienen.

Stimulering Duurzame Energieproductie(SDE+) 
Sinds 1 juli is het mogelijk om projecten in te schrijven die voor SDE+ in aanmerking komen. De subsidie wordt net als bij een veiling bij opbod toegekend. De veilingklok begint te lopen bij negen cent subsidie per kilowattuur hernieuwbare energie. Hoe langer de klok loopt, hoe hoger de subsidie; maar ook hoe groter de kans dat alle beschikbare subsidie is toegekend en de aanvrager achter het net vist.

Er is één budget waaruit producenten van alle vormen van hernieuwbare energie kunnen putten. 'Dus niet de overheid maar de markt bepaalt of wind, water, zon of biomassa de beste oplossing is voor onze toekomstige energievoorziening', stelt Maxime Verhagen  in het FD*.

Toeslag op energienota
De toeslag laat nog even op zich wachten: pas in 2013 komt deze op uw energierekening terecht. De gedachte erachter is dat de aangemelde projecten zo’n lange aanlooptijd nodig hebben, dat deze pas vanaf 2013 gefinancierd hoeven te worden.

Om de groene initiatieven te kunnen financieren, betaalt u dus een toeslag op uw energie. Minister Verhagen wil deze kosten langzaam laten oplopen: een opslag op de energierekening van huishoudens van gemiddeld 8 euro per jaar in 2013 tot 25 euro per jaar in 2015. De opslag kan in 2028 oplopen tot ongeveer € 120 per jaar.

Subsidiepot alweer leeg
Op 1 juli werd het subsidiepotje opengetrokken. Er zijn echter in de afgelopen paar dagen al zoveel aanvragen geweest dat op 6 juli de beschikbare 1,5 miljard euro’s alweer op zijn. De subsidie die wordt verleend, is onder de huidige marktomstandigheden vier cent per opgewekte kilowattuur elektriciteit. Zonne-energie kreeg onder de oude SDE-regeling het tienvoudige.

Toch zijn er veel aanvragen ingediend voor zonne-energie, terwijl dat volgens experts nog een van de duurste vormen van hernieuwbare energie is. Doordat de prijs voor zonnepanelen de afgelopen maanden extreem is gedaald, kan zonne-energie nu blijkbaar toch meedoen volgens experts.

Zelf duurzame energie opwekken
Mocht u graag uw eigen project willen inschrijven omdat u zonnepanelen of een warmtepomp wilt laten installeren, dan gaat dat helaas niet. De SDE+ is namelijk bedoeld voor bedrijven en (non-profit)instellingen.

*Ingezonden brief Maxime Verhagen aan het Financieele Dagblad  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (9)

Geplaatst door: gb ()

kort maar krachtig we worden al heel lang voor de gek gehouden door dit kabinet steeds meer leugens niemand is meer te vertrouwen met dank aan de marktwerking alles kon beter en goedkoper zie hier het resultaat aan de rand van de afgrond zijn we aanbeland hoe lang duurt het nog voor we over de rand kukelen de afgrond in,bedankt dames en heren van ons kabinet vooral doorgaan met het achterhouden van alles zodat de rijken rijker worden en de armen armer jullie moeten je diep schamen voor dit beleid diep diep triest

Geplaatst door: wm ()

Eigenlijk ben ik het met Jaap eens. De burgers mogen gewoon weer de pot vullen en de bedrijven kunnen dit geld als subsidie ontvangen. Echter wil ik zeggen dat ook de eenmanszaken zijn uitgesloten waar de particulier het meeste baat bij heeft. Dit komt door een handige actie van KvK. Iedere vestiging moet in 2011 een uniek vestigingnummer hebben. B.V. en N.V. hadden al een uniek nummer behalve de eenmanszaken. Omdat de KvK het unieke nummer pas na 18 juli vrijgeeft via het uitreksel en agentschap dit unieke nummer als voorwaarde stelt om subsidie aan te kunnen vragen, vallen alle eenmanszaken buiten de boot. Dit was natuurlijk een uitgelezen kans voor agentschap om de SDE+ regeling vanaf 1 juli open te stellen. Zodra de eenmanszaken het unieke nummer hebben (vanaf 18 juli) is de pot mooi leeg, al na 6 dagen.
Kort om de kleinere bedrijven tellen dus ook niet mee.
Dit kabinet gaat blijkbaar alleen voor groot, macht en status.

Geplaatst door: peter ()

Bedrijven betalen toch al veel minder voor hum energie als partikulieren, daar betalen de burgers toch al subsidie voor
dus dit is weer een nieuwe diefstal van de Hr, verhagen met zijn zo o cristelijke (a)sociale inslag van het CDA over de andere regering/gedoog partijen maar te zwijgen.
Doorgaaan zo jongens krijgen we vanzelf een nederlandse revalautie want hoelang pikt nederland dit nog.

Geplaatst door: belcampo ()

Ach, wat maakt het uit, elke subsidie wordt uiteindelijk van onze belastingcenten betaald. Het enige verschil is waarop de belasting geheven word. Loonbelasting, BTW, Energiebelasting. In principe betaald de energie-bewuste, dus weinig energie-balasting betalende burger het minst.

Geplaatst door: Jaap ()

Subsidiepotje leeg.Nu moeten de burgers het potje gewoon maar weer even vullen.Omdat een andere groep het heeft leeg gemaakt.Is dat allemaal wel zo? Is het geen manier om de staatskas te vullen? Pure roof op de lage inkomens.

Geplaatst door: micu ()

Kunnen ze niet beter ons salaris helemaal inpikken en dan zakgeld geven aan de brave burgers!
In ieder geval weten we dan waar we aan toe zijn als ze tenminste niet voor straf op het zakgeld gaan korten!

Geplaatst door: energie.paneel ()

Het wordt tijd dat dit op europees niveau geregeld wordt,
met Duitsland als goede voorbeeld met hun SDE regeling.
Zonder extreme lasten voor de burger!

Geplaatst door: energie.paneel ()

Dit alles dankzij Maxime Verhagen hoe is deze regeling in de politiek door de strot geduwd?
Nooit stemmen op Maxime verhagen dus!

Geplaatst door: Energie.paneel ()

Ronduit schandalig, particulieren moeten wel betalen en kunnen niet zelf een project starten en daar subsidie voor aanvragen. Hoezo 1 richtings verkeer? Dit is gewoon dicriminatie en pure diefstal richting de consument!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.