Te hoge eindafrekening van oude energieleverancier?
Leestijd: 3 minutenBij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het misgegaan met de meterstanden. Nu ontvang ik een veel te hoge eindafrekening van mijn oude energieleverancier. Wat kan ik hiertegen doen?
Opgeven meterstanden
Bij een overstap (of: 'switch') is de nieuwe energieleverancier verplicht om je te vragen de meterstanden op te geven. Je nieuwe energieleverancier mag tot 15 werkdagen na de datum van overstappen je meterstanden indienen bij de netbeheerder. Je nieuwe energieleverancier moet je melden dat het niet (tijdig) opgeven van de bedoelde meterstanden leidt tot een berekening of een schatting van de switchmeterstanden door de netbeheerder.
Meterstand als basis voor eindafrekening en nieuwe maandelijkse betaling
De netbeheerder geeft de (officiële) switchmeterstanden uiterlijk 22 werkdagen na de datum van overstappen door aan de oude en de nieuwe leverancier. Met deze meterstanden kan je oude energieleverancier een goede eindafrekening maken. En je nieuwe energieleverancier kan met de meterstanden bepalen hoeveel je vooraf per maand aan energie gaat betalen.
Zowel de oude als de nieuwe leverancier zijn gehouden aan deze meterstanden. Als er dus geen of niet tijdig meterstanden worden doorgegeven, zullen de berekende dan wel geschatte meterstanden van de netbeheerder gehanteerd worden op de eindafrekening en bij de bepaling van de nieuwe maandelijkse betaling.
Correctie meterstand
Wanneer je bij de eindafrekening van je oude leverancier of bij de welkomstbrief van je nieuwe leverancier constateert dat de gehanteerde meterstanden afwijken van de door jou doorgegeven meterstanden, dan kun je deze laten corrigeren. Je kunt hiervoor een meterstandenopname aanvragen bij je nieuwe leverancier. Deze kan je hiervoor kosten in rekening brengen, tenzij je kunt aantonen dat je op tijd de meterstanden aan hem hebt doorgegeven. Je nieuwe energieleverancier kan er voor zorgen dat er een correctie over de meterstanden wordt aangevraagd bij je netbeheerder.
Als je netbeheerder de meterstanden heeft gecorrigeerd, kunnen die standen overgenomen worden door zowel de oude als de nieuwe energieleverancier. Het kan echter zijn dat je oude energieleverancier geen gecorrigeerde eindafrekening wil opmaken. Als je kunt aantonen dat je op tijd, dus binnen 15 werkdagen na de switchdatum, de meterstanden hebt doorgegeven aan de nieuwe leverancier, zal deze er voor moeten zorgen dat jij niet teveel betaalt. Dat kan dus inhouden dat je de eindafrekening van je oude energieleverancier betaalt, maar dat je het teveel betaalde van je nieuwe energieleverancier terugkrijgt.
Bezwaar maken
Wil je bij je energieleverancier bezwaar maken tegen de gehanteerde meterstanden, dan kun je gebruik maken van onze voorbeeldbrief.
Voorbeeldbrief - Klacht over de gehanteerde meterstanden
Als het probleem met je energieleverancier niet naar je tevredenheid wordt opgelost, is er sprake van een geschil. Een geschil kun je bij de Geschillencommissie Energie en Water indienen. Meer informatie kun je vinden op de website van De Geschillencommissie.
Website van De Geschillencommissie
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...