De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Tijdelijk geen nieuwe subsidie voor biomassa: daardoor een hogere energierekening?

door Maartje Sebek Leestijd: 4 minuten

Het demissionaire kabinet zet een grote eerste stap naar het stopzetten van subsidie op biomassa. Dit stelt de Telegraaf vandaag. Het komende najaar komt er een tijdelijke subsidiestop voor het verbranden van biomassa. Verstandig, want consumenten geven al tijden aan dat aanleg van dure warmtenetten en biomassa niet de oplossing zijn.

Biomassa

Tijdelijk geen nieuwe subsidie voor biomassa 

Voorlopig wordt alleen het komende najaar geen subsidies meer toegezegd voor nieuwe biomassaprojecten. Op verzoek van de Tweede Kamer stopt het kabinet tijdelijk met subsidie totdat er een afbouwpad is. Dit heeft geen gevolgen voor al afgegeven subsidies. De plannen voor een definitief einde aan biomassa worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. Volgens staatssecretaris Yesilgöz (klimaat) zitten aan het afbouwen voor subsidies grote nadelen. Zo waarschuwt Yesilgöz dat het einde van biomassa voor een duurdere energierekening zorgt. PBL-onderzoeker Bart Strengers heeft ook zijn bedenkingen: “Alternatieven als aardwarmte zijn nog niet voldoende beschikbaar. Als je biomassa uitsluit, hoe willen we dan de puzzel leggen om toch onze klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen?”

Definitief einde in zicht of niet?

“Het dichthouden dit najaar van de pot SDE-subsidies voor nieuwe biomassa-projecten is slechts ‘een eerste stap’, zegt milieustrijder Johan Vollenbroek die deze aankondiging enorm belangrijk vindt. Er wordt dan ook met smart gewacht op een afbouwplan voor alle subsidies. Echter stelt Yesilgöz dat het parlement hier zijn bedenkingen bij heeft, dus ligt dat in handen van het nieuwe kabinet. Het blijft daardoor onzeker of dit de eerste stap is naar het definitieve einde van biomassa of dat de nieuwe regering dit volgend jaar weer opentrekt.

Consequenties voor de energierekening

D66-Kamerlid Raoul Boucke is niet bang voor een hogere energienota. „Wij willen van biomassa af, er zijn alternatieven in de maak en met die nieuwe technieken kan de energierekening juist omlaag”, zegt de democraat. Nog belangrijker: hij wil dat Yesilgöz haast maakt. Het afbouwpad is volgens hem niet controversieel. „Er is geen excuus om stil te zitten. De staatssecretaris kan hoe dan ook alles voorbereiden.”

Ook Fenna Swart van Comités schone lucht denkt dat de kosten juist omlaag kunnen gaan: “Zonder subsidies voor houtstook komt er een riante pot geld vrij voor zaken zoals woningisolatie en innovatie. Denk aan nieuwe technieken als aquathermie. Tijdens die investering kun je in de tussentijd gewoon doorgaan met het gas, dat nog altijd schoner is dan biomassa. Dan kan de energierekening juist omlaag.”

Hier sluit Gaslicht.com zich bij aan. “De helft van de energierekening bestaat uit belastingen. Dus als de politiek zich echt zorgen maakt over oplopende energiekosten, heeft het zelf een belangrijke knop om dat te beperken” aldus Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com.

De wens van de consument

Kijken we naar de wensen van de consument, dan zien we bij Gaslicht.com al lange tijd dat ze niet zitten te wachten op zaken als biomassa of warmtenetten. Vorig jaar constateerden wij dit al: er is een flinke afname te zien van het aantal afgesloten stroomcontracten waarbij biomassa als bron geldt. En voor wat betreft warmtenetten: bij het jaarlijks terugkerende energiespreekuur in samenwerking met de Telegraaf zijn warmtenetten een veelgehoorde klacht. Niet alleen kunnen huishoudens dan niet overstappen van energieleverancier en is het duur, maar het blijkt ook nog eens slecht voor het milieu. De technologie hiervan is sterk verouderd waarbij het neerkomt dat er letterlijk warm water door de leidingen stuurt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van restwarmte van fabrieken, terwijl fabrieken er alles aan doen om dit te voorkomen.

En nu?

Vooralsnog kunnen we tevreden zijn met de eerste stap die het demissionair kabinet heeft genomen ten aanzien van biomassa. Het is echter afwachten wat het volgende kabinet hierover beslist voor de lange termijn.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 10 juni 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie