Toezichthouder wil andere facturering
Leestijd: 2 minuten
De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) wil dat de opzet en toepassing van het leveranciersmodel op de kleinverbruikersmarkt wordt aangepast. De dienst zegt dit naar aanleiding van een onderzoek door KPMG. Hieruit blijkt dat het huidige leveranciersmodel risico's bevat voor de concurrentie tussen leveringsbedrijven op de kleinverbruikermarkt.
Het 'leveranciersmodel' houdt in dat u als afnemer één rekening krijgt van uw leverancier, waarin niet alleen de leveringskosten zijn opgenomen, maar ook de kosten van de netbeheerder. De toezichthouder hecht veel waarde aan dit zogeheten leveranciersmodel, omdat het mogelijk maakt te switchen van leverancier zonder twee aparte rekeningen te krijgen.
Er zijn twee mogelijkheden wat betreft de facturering van de energierekening: U ontvangt één totaalrekening van uw energieleverancier met daarop de afgenomen energie én de netkosten (leveranciersmodel). Óf u krijgt twee rekeningen: één van uw leverancier voor de afgenomen energie én één van de netbeheerder voor de netkosten (netbeheerdersmodel).
Over de toepassing van het 'leveranciersmodel' (één rekening dus) zijn afspraken gemaakt tussen de leveringsbedrijven en de netbeheerders in de zogenaamde Modelovereenkomsten Leveranciersmodel. Volgens het KPMG onderzoek kunnen deze afspraken leiden tot ongelijke concurrentie tussen bestaande leveranciers en nieuwe leveranciers.
DTe heeft brancheorganisatie EnergieNed verzocht uiterlijk in december 2004 met concrete voorstellen te komen over de belangrijkste aanbevelingen van KPMG.
Wie van de nieuwe energie-aanbieders één rekening stuurt voor leverings- en netwerkkosten, kunt u terugvinden op Gaslicht.com onder detailinformatie bij de aanbieders. Door op de naam van de aanbieder te klikken, ziet u hoe er gefactureerd wordt. Zo ziet u bijvoorbeeld dat Greenchoice het leveranciersmodel hanteert. Verder zijn er nog nauwelijks nieuwe aanbieders die van het leveranciersmodel gebruikmaken.
Laatste nieuws
-
Energiespreekuur 2023: prijsplafond
7 januari 2023
-
Meer dan een miljoen huishoudens duurder uit, ondanks prijsplafond
16 december 2022 Zit u met uw verbruik boven het prijsplafond, dan bestaat de kans dat u juist meer gaat betalen dan ...
-
ACM: energieleveranciers geven tariefwijzigingen nu op tijd door
15 december 2022 Energieleveranciers geven tariefwijzigingen nu 30 dagen van te voren door. ACM wil dat consumenten h...
-
Energieprijzen vergelijken in december: lees de tips
13 december 2022 Weten wat het prijsplafond betekent voor uw energiekosten? Gaslicht.com toont als eerste vergelijker...
-
Gaslicht.com uitgeroepen tot Website van het Jaar 2022!
24 november 2022