Toezichthouder wil onderzoek naar Warmtewet
Leestijd: 2 minutenDe Warmtewet lijkt te leiden tot hogere tarieven voor consumenten met stadsverwarming. Dat is in strijd met het doel van deze wet die begin 2014 in werking trad. Uitgangspunt was dat iemand met stads- of blokverwarming een vergelijkbare rekening ontvangt als iemand met een gasaansluiting. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt nu dat er onderzoek gedaan moet worden naar het 'Niet-Meer-Dan-Anders-principe' van de Warmtewet.
De Warmtewet
Ruim een half miljoen huishoudens krijgen warmte via stads- of blokverwarming. De Warmtewet is begin 2014 in werking getreden om deze huishoudens te beschermen tegen te hoge tarieven. Zij kunnen namelijk niet overstappen naar een andere warmteleverancier. ACM houdt toezicht op de uitvoering van de Warmtewet en bepaalt jaarlijks het maximumtarief voor de levering van warmte. De prijs is gebaseerd op wat een consument die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. Voor 2015 heeft ACM besloten om de maximumprijs voor stads- of blokverwarming met gemiddeld 20 euro te verlagen.
Stadsverwarming nog altijd duur
Vorig jaar april berichtte Gaslicht.com dat er behoorlijk wat nadelen kleven aan een woning met stadsverwarming. Ondanks de maximumtarieven betalen kleinverbruikers met stadsverwarming nog altijd meer. De gereguleerde tarieven zullen nooit de scherpe actieaanbiedingen halen die leveranciers bieden aan verbruikers met een gasaansluiting. Ook Vereniging Eigen Huis plaatste kanttekeningen bij de nieuwe wet.
Wijzigingen op de Warmtewet
Ook ACM ontving signalen dat de Warmtewet niet altijd goed aansluit op de praktijk. De minister van Economische Zaken heeft op 7 juli daarom aangekondigd dat hij de Warmtewet wil aanpassen. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met blokverwarming niet meer onder de Warmtewet zullen vallen. VvE’s die zijn aangesloten op stadsverwarming en VvE’s waar één of meer woningcorporaties deel uitmaken van de vereniging blijven overigens nog steeds onder de Warmtewet vallen.
Onderzoek
ACM vindt nu dat er onderzoek gedaan moet worden naar het 'Niet-Meer-Dan-Anders-principe' van de Warmtewet. De toezichthouder vraagt zich af of het principe wel werkt dat consumenten die energie krijgen via het warmtenet niet duurder uit zijn dan consumenten met een gewone gasaansluiting. Daarnaast vraagt ACM zich af of voor de lange termijn wel aan dit principe moet worden vastgehouden. "Initiatieven voor duurzame warmtenetten komen namelijk moeilijk van de grond als de kosten niet gedekt kunnen worden door de inkomsten.”
Sinds de invoering van de Warmtewet zijn bij ConsuWijzer 970 vragen en klachten binnengekomen.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...