De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Toezichthouder wil onderzoek naar Warmtewet

door Jeanet Woldring

De Warmtewet lijkt te leiden tot hogere tarieven voor consumenten met stadsverwarming. Dat is in strijd met het doel van deze wet die begin 2014 in werking trad. Uitgangspunt was dat iemand met stads- of blokverwarming een vergelijkbare rekening ontvangt als iemand met een gasaansluiting. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt nu dat er onderzoek gedaan moet worden naar het 'Niet-Meer-Dan-Anders-principe' van de Warmtewet. 

De Warmtewet

Ruim een half miljoen huishoudens krijgen warmte via stads- of blokverwarming. De Warmtewet is begin 2014 in werking getreden om deze huishoudens te beschermen tegen te hoge tarieven. Zij kunnen namelijk niet overstappen naar een andere warmteleverancier. ACM houdt toezicht op de uitvoering van de Warmtewet en bepaalt jaarlijks het maximumtarief voor de levering van warmte. De prijs is gebaseerd op wat een consument die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. Voor 2015 heeft ACM besloten om de maximumprijs voor stads- of blokverwarming met gemiddeld 20 euro te verlagen.

Stadsverwarming nog altijd duur

Vorig jaar april berichtte Gaslicht.com dat er behoorlijk wat nadelen kleven aan een woning met stadsverwarming. Ondanks de maximumtarieven betalen kleinverbruikers met stadsverwarming nog altijd meer. De gereguleerde tarieven zullen nooit de scherpe actieaanbiedingen halen die leveranciers bieden aan verbruikers met een gasaansluiting. Ook Vereniging Eigen Huis plaatste kanttekeningen bij de nieuwe wet.

Wijzigingen op de Warmtewet

Ook ACM ontving signalen dat de Warmtewet niet altijd goed aansluit op de praktijk. De minister van Economische Zaken heeft op 7 juli daarom aangekondigd dat hij de Warmtewet wil aanpassen. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met blokverwarming niet meer onder de Warmtewet zullen vallen. VvE’s die zijn aangesloten op stadsverwarming en VvE’s waar één of meer woningcorporaties deel uitmaken van de vereniging blijven overigens nog steeds onder de Warmtewet vallen.

Onderzoek

ACM vindt nu dat er onderzoek gedaan moet worden naar het 'Niet-Meer-Dan-Anders-principe' van de Warmtewet. De toezichthouder vraagt zich af of het principe wel werkt dat consumenten die energie krijgen via het warmtenet niet duurder uit zijn dan consumenten met een gewone gasaansluiting. Daarnaast vraagt ACM zich af of voor de lange termijn wel aan dit principe moet worden vastgehouden. "Initiatieven voor duurzame warmtenetten komen namelijk moeilijk van de grond als de kosten niet gedekt kunnen worden door de inkomsten.”

Sinds de invoering van de Warmtewet zijn bij ConsuWijzer 970 vragen en klachten binnengekomen.  

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie