De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vanaf 1 juli 'Aanbod op Maat' van energieleveranciers

door Jeanet Woldring

Vanaf 1 juli wordt energie vergelijken nog gemakkelijker. Consumenten krijgen vanaf dat moment namelijk een vergelijkbaar en begrijpelijk aanbod van energieleveranciers.  Het Aanbod op Maat moet voldoen aan scherpe regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Benergy juicht de nieuwe regelgeving toe, waartoe alle aanbieders van energiecontracten moeten voldoen. Ook prijsvergelijkers van energie worden als aanbieders beschouwd. Op onze vergelijkingssites is de inzichtelijkheid en vergelijkbaarheid van energiecontracten echter al jaren de standaard. Het werd hoog tijd dat ook energieleveranciers hun aanbod transparant maken.

'Aanbod op Maat'
Tot nu toe gebruiken energieleveranciers voor het berekenen van de kosten vaak alleen schattingen op basis van gemiddeld verbruik, gezinsgrootte of type huis, maar deze bedragen wijken bij veel mensen af van hun werkelijke energiekosten. 

Vanaf 1 juli moeten energieleveranciers altijd een ‘Aanbod op Maat’ bieden aan consumenten die energie vergelijken. Het Aanbod op Maat wordt gebaseerd op de persoonlijke situatie. Dit houdt in dat het werkelijke energieverbruik en de postcode van de consument het uitgangspunt zijn in het aanbod. Daarbij moet de totaalprijs worden weergegeven inclusief alle kosten, waaronder overheidsheffingen en netbeheerkosten. 

Ook de terminologie die wordt gebruikt op websites van leveranciers en vergelijkers moet per 1 juli hetzelfde zijn. Het Aanbod op Maat en het eenduidige gebruik van begrippen stelt consumenten in staat de aanbiedingen op websites van energieleveranciers en vergelijkingsswebsites gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

Scherpere regels zijn in het belang van consument
De nieuwe regelgeving van de ACM wordt toegejuicht door Energieleveranciers.nl. “Wij zijn al meer dan tien jaar bezig om de energiemarkt transparant te maken en ervoor te zorgen dat energiecontracten vergelijkbaar zijn. Het is goed dat energieleveranciers zich nu ook aan deze standaard moeten houden. Het belangrijkste is immers dat de consument een weloverwogen keuze kan maken voor een passend energiecontract”, stelt Freek van den Berg, oprichter van Energieleveranciers.nl.

Uit onderzoek van ACM blijkt dat consumenten na het gebruiken van een online energievergelijker vaak ook de website van de gekozen energieleverancier bezoeken. “Tot hun grote verbazing zien ze op de leverancierswebsites vaak heel andere tarieven staan. Voor consumenten is niet duidelijk dat soms niet alle kosten zijn meegenomen in de getoonde prijs of dat er wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruiksprofiel, waardoor het gepresenteerde voorschotbedrag in de praktijk hoger uit blijkt te vallen dan verwacht. Die tijd is nu voorbij. Dankzij het Aanbod op Maat geldt straks: what you see is what you get. Hiermee wordt het belang van de consument centraal gesteld en het vertrouwen in de energiemarkt vergroot.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie