De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Vaste prijs contracten ongunstig?

2 reacties Leestijd: 2 minuten

Consumenten die zich vorig jaar hebben laten verleiden tot het nemen van een ‘vasteprijscontract’ bij hun energieleverancier, zijn daarmee vermoedelijk duurder uit dan wanneer ze dat niet hadden gedaan. Dat stelt UnitedConsumers. Energiedeskundigen noemen deze stellingname 'stemmingmakerij'.

Vaste of variabel prijs contracten
Volgens het consumentenplatform profiteren mensen met een vast contract  niet van de prijsverlaging. Binnenkort, per 1 juli gaan de energieprijzen namelijk omlaag en mensen die zo’n vast contract hebben voor bijvoorbeeld drie of vijf jaar, profiteren daar niet van. Xandrion, een inkoopcollectief voor ondernemers, meent dat de energiebedrijven hun klanten beter hadden moeten voorlichten. De inkooporganisatie heeft daarvoor een klacht ingediend bij energiewaakhond DTe. 

Vergelijking hypotheken
Om hoeveel vermeende gedupeerden het precies gaat, is onduidelijk. Energiebedrijven willen uit concurrentieoverwegingen niet zeggen hoeveel klanten zo’n vasteprijscontract hebben. Een woordvoerster van Nuon begrijpt de commotie niet. ,,Bij rente en hypotheken werkt het toch óók zo. Daar kun je ook kiezen voor variabel of vast. Hebt u daar dan eveneens problemen mee?’’

DTe: vaste prijs = zekerheid
De toezichthouder op de energiemarkt stelt dat het moeilijk te voorspellen is of de prijzen hoger of lager zullen worden. DTe adviseert consumenten om vooraf  goed na te gaan of men de 'zekerheid van een vaste prijs' wil. Als u nu de prijs vastzet en de prijzen gaan dalen, heeft u wel zekerheid, maar bent u ook duurder uit dan wanneer u voor variabel had gekozen. Vastzetten kan gunstig zijn, maar het hoeft niet.

Gaslicht.com: sorteerfunctie op vaste en variabele prijs
Op onze vergelijkingssites staan de contracten met vaste en variabele prijs door elkaar. Het goedkoopste contract bij een bepaald verbruik staat bovenaan. U kunt de lijst echter ook rangschikken op het soort contract, zowel qua tariefsoort (vast of variabel), looptijd, als op prijs. U zult zien dat Energie:direct het voordeligste jaarcontract voor gas én stroom met variabele prijs heeft en dat Nuon het voordeligst is met het vaste prijs contract. Een gemiddeld huishouden betaalt bij Energie:direct € 901,02 en bij Nuon € 948,32 per jaar. Kiest u voor variabele tarieven van Nuon, dan betaalt u nu bijna € 1200. Het loont dus wel de moeite over te stappen. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Reacties (2)

Geplaatst door: Frans Vermeer ()

De energieprijzen zijn vorig jaar lager geworden, voor de consument komt dat later pas door,Dus hebben alle energie-bedrijven ingezet op vaste prijzen, terwijl ze al wisten dat de prijzen ongeveer 35% lager zouden worden.

Geplaatst door: Toe maar ()

Lekker vergelijk die 1200 euro, neem dan wel de prijzen die gelden per 1 juli!

Opmerking van de redactie op 13-06-2007
`Toe maar` op z`n wenken bediend: Nuon variabele tarieven vergeleken met vaste prijscontracten m.i.v. 1 juli: scheelt ca. 80 euro op jaarbasis voor een gemiddeld gezin! Voor alle duidelijkheid: Nuon`s vasteprijscontracten zijn goedkoper.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie