Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Veel Nederlanders verduurzamen en zijn zuiniger met stroom en gas

door Arnoud Timmerman Leestijd: 4 minuten

Begin oktober 2021 kwam de energiemarkt onder hoogspanning te staan. Leveranciers verhoogden en masse de prijzen en veel huishoudens werden geconfronteerd met hard oplopende energierekeningen. Bijna één op de drie (32%) Nederlandse huizenbezitters investeert ondertussen in verduurzaming van hun woning. Dit blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht, onder 1.000 Nederlanders met een eigen woning.

Zonnepanelen meeste gekozen

Onder alle huiseigenaren die het afgelopen half jaar hebben geïnvesteerd in energiebesparende installaties koos 39% voor zonnepanelen. Daarmee is eigen groene stroom opwekken het meest populair. 31% heeft de eigen woning geïsoleerd en 24% liet ramen in huis vervangen door HR++ of triple glas. Daarna volgden het aanschaffen van een zuinigere cv-ketel (21%), een warmtepomp (14%), of een houtkachel (7%). Van alle woningbezitters zonder zonnepanelen overweegt ruim 50% deze nog aan te schaffen, waarvan 12% zegt dat dit jaar te willen doen.

Belangrijkste reden (77%) om zonnepanelen aan te schaffen is om simpelweg te besparen op de energiekosten. Ook schaffen woningbezitters zonnepanelen aan om mee te willen gaan met de verduurzaming (42%) en vanwege de hoge energieprijzen (48%).

Verwarming lager en korter douchen

Het kabinet startte onlangs een campagne met als slogan ‘zet de knop om’. De Rijksoverheid zet de thermostaat in haar eigen gebouwen op 19 graden. Ze moedigen Nederlanders aan om dit voorbeeld te volgen en daarnaast om korter te douchen. Dat moet zorgen voor een lagere energierekening en minder afhankelijkheid van Russisch gas. Uit onderzoek van Gaslicht.com onder 1.000 Nederlanders blijkt dat meer dan de helft (54%) de verwarming de afgelopen winter al lager heeft gezet vanwege de oplopende energieprijzen. Eén op de drie huishoudens verwarmt alleen ruimtes waar ze vaak verblijven, 39% staat al korter onder de douche en 29% heeft energiezuinige LED-verlichting aangeschaft. “Wat we zien is dat veel consumenten de afgelopen maanden op verschillende manieren in actie zijn gekomen om te verduurzamen en zo de energierekening te drukken. Een trend die we van harte toejuichen”, aldus Ben Woldring, eigenaar van Gaslicht.com.

Energieprijzen explosief gestegen

De energieprijzen zijn vanaf vorig jaar zomer de hoogte in geschoten. Eerst de gas- en elektriciteitsprijs, later ook olie en daarmee onder meer benzine. Gevolg is dat huishoudens op jaarbasis soms duizenden euro's meer kwijt zijn aan gas en licht. Afgelopen januari lag de energierekening 86 procent hoger dan een jaar eerder, becijferde het CBS. En dat was nog voor de oorlog in Oekraïne.

Tegelijk zuchten lang niet alle Nederlanders nog onder de tarieven. Veel huishoudens hebben hun prijzen langjarig vastgezet. Bijna zes op de tien huishoudens (59 procent) zegt nog geen last te hebben van de torenhoge prijzen, vier op de tien wél. Heel optimistisch zijn Nederlanders niet dat energie snel weer veel goedkoper is. Een vijfde verwacht dat de energieprijs zich niet herstelt en gas en licht onbetaalbaar blijft. Ruim een derde (36 procent) gaat wel uit van een daling, maar verwacht wel dat gas en licht altijd duurder blijven.

Een op de vijf woningbezitters denkt de energierekening dit jaar niet te kunnen betalen. 36 procent kan dat wel, maar moet besparen op de vaste lasten. 50% van alle huishoudens is van plan over te stappen van energieleverancier, waarvan bijna een kwart zegt dat zo snel mogelijk te willen, mits er een aantrekkelijk aanbod is.

Goed nieuws: er is weer aanbod

Betaalt u nu een hoog tarief? Er zijn weer pakketten beschikbaar met scherpere tarieven dan de modelcontracten. Neem uw huidige energiecontract eens onder de loep en beoordeel of u een gunstiger variabel tarief kunt afsluiten bij een andere leverancier. Via een nieuwe functionaliteit in onze vergelijker kunt u eenvoudig uw huidige tarieven vergelijken met het aanbod op onze website.

tarieventool.png
In de afgelopen maanden hebben we geleerd dat de energiemarkt snel beweegt en het aanbod van de ene op andere dag kan wijzigen en zelfs verdwijnen.
Heeft u vragen, dan denken onze energie-experts graag met u mee. Wij zijn dagelijks bereikbaar via 0342-411350.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie