Voorschotbedrag misleidend op websites energieleveranciers
Leestijd: 2 minutenVeel energieleveranciers vermelden het voorschotbedrag zonder netwerkkosten op hun websites. Daardoor betalen nieuwe klanten de rekening voor misleidende communicatie. Dat is de conclusie van de Vastelastenbond die de websites van de tien grootste energieleveranciers onderzocht. De bond dient een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Duidelijke prijzen, duidelijke rekeningen
Deze week liet ACM nog weten dat energieleveranciers veel duidelijker moeten worden over hun prijzen. De toezichthouder gaat in overleg met de energiesector om hiervoor een oplossing uit te werken die op korte termijn echt blijvend werkt voor energieklanten.
exclusief netwerkkosten | exclusief netwerkkosten | Essent: incl. netwerkkosten |
Prijsvergelijker Gaslicht.com toont wél alle kosten
Bij energie vergelijken op Gaslicht.com hoeft u niet bang te zijn voor onverwachte kosten achteraf. Wij tonen de jaarkosten inclusief de netwerkkosten. De toezichthouder controleert prijsvergelijkers regelmatig omdat zij een belangrijke bron van informatie zijn bij het overstappen naar een andere energieleverancier.
Netwerkkosten vast onderdeel
Netwerkkosten vormen een vast onderdeel van de maandelijkse voorschotbedragen die consumenten aan hun energieleverancier betalen. De Vastelastenbond rook onraad bij het zien van de voorschotbedragen op de website van grote energieleveranciers en deed onderzoek. 60 procent van de aanbieders zou de netwerkkosten niet opnemen in het voorgespiegelde voorschotbedrag. Het merendeel van de leveranciers gebruikt misleidende bedragen om potentiële klanten over de streep te trekken, concludeert de Vastelastenbond.
Onverwacht 415 euro per jaar méér kosten
De gemiddelde netwerkkosten bedragen zo'n 415 euro per huishouden per jaar. Nieuwe klanten betalen dit bedrag extra als energieleveranciers het voorschotbedrag exclusief netwerkkosten vermelden op hun website. "Consumenten tekenen een contract bij hun nieuwe energieleverancier en ontdekken 4 weken later dat hun daadwerkelijke voorschotbedrag veel hoger uitvalt. Op dat moment is het te laat om het contract te annuleren. Na de bevestiging door de leverancier krijgen ze hiervoor 14 dagen de tijd. Daarna zitten ze onder valse voorwendselen vast aan een veel duurder energiecontract. Deze oneerlijke praktijken tonen opvallende gelijkenissen met de wijze waarop vliegtickets via internet verkocht worden", aldus de Vastelastenbond.
Klacht ACM
De Vastelastenbond is verbolgen over deze misleidende communicatie en dient een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Vastelastenbond onderzoek weergave websites leveranciers (pdf)
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van mei 2025
1 mei 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...