De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Voorschotbedrag misleidend op websites energieleveranciers

door Jeanet Woldring

Veel energieleveranciers vermelden het voorschotbedrag zonder netwerkkosten op hun websites. Daardoor betalen nieuwe klanten de rekening voor misleidende communicatie. Dat is de conclusie van de Vastelastenbond die de websites van de tien grootste energieleveranciers onderzocht. De bond dient een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Duidelijke prijzen, duidelijke rekeningen

Deze week liet ACM nog weten dat energieleveranciers veel duidelijker moeten worden over hun prijzen. De toezichthouder gaat in overleg met de energiesector om hiervoor een oplossing uit te werken die op korte termijn echt blijvend werkt voor energieklanten.

 exclusief netwerkkosten  exclusief netwerkkosten  Essent: incl. netwerkkosten

Prijsvergelijker Gaslicht.com toont wél alle kosten

Bij energie vergelijken op Gaslicht.com hoeft u niet bang te zijn voor onverwachte kosten achteraf. Wij tonen de jaarkosten inclusief de netwerkkosten. De toezichthouder controleert prijsvergelijkers regelmatig omdat zij een belangrijke bron van informatie zijn bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

Netwerkkosten vast onderdeel

Netwerkkosten vormen een vast onderdeel van de maandelijkse voorschotbedragen die consumenten aan hun energieleverancier betalen. De Vastelastenbond rook onraad bij het zien van de voorschotbedragen op de website van grote energieleveranciers en deed onderzoek. 60 procent van de aanbieders zou de netwerkkosten niet opnemen in het voorgespiegelde voorschotbedrag. Het merendeel van de leveranciers gebruikt misleidende bedragen om potentiële klanten over de streep te trekken, concludeert de Vastelastenbond.

Onverwacht 415 euro per jaar méér kosten

De gemiddelde netwerkkosten bedragen zo'n 415 euro per huishouden per jaar. Nieuwe klanten betalen dit bedrag extra als energieleveranciers het voorschotbedrag exclusief netwerkkosten vermelden op hun website. "Consumenten tekenen een contract bij hun nieuwe energieleverancier en ontdekken 4 weken later dat hun daadwerkelijke voorschotbedrag veel hoger uitvalt. Op dat moment is het te laat om het contract te annuleren. Na de bevestiging door de leverancier krijgen ze hiervoor 14 dagen de tijd. Daarna zitten ze onder valse voorwendselen vast aan een veel duurder energiecontract. Deze oneerlijke praktijken tonen opvallende gelijkenissen met de wijze waarop vliegtickets via internet verkocht worden", aldus de Vastelastenbond.

Klacht ACM

De Vastelastenbond is verbolgen over deze misleidende communicatie en dient een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Vastelastenbond onderzoek weergave websites leveranciers (pdf)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 15 mei 2014
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie