Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wanneer en waarom een slimme meter?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De slimme meter: een op afstand uitleesbare meter die zorgt voor kloppende jaarnota’s en een goed voorschot. Ze werden geschuwd omdat ze de privacy zouden aantasten. Nu de wet is aangepast zullen ze echter vanaf 2012 in de huizen worden gemonteerd. Wat betekent dat voor u?

Artikel:

Er is nogal wat om te doen geweest: de komst van de slimme meter. Vooral de aangetaste privacy was een heet hangijzer. Nu is de wet echter aangepast, waardoor de slimmer meter niet langer verplicht is. Ook mag de meter slechts een aantal keer per jaar worden uitgelezen door de netbeheerder.

Waarom de slimme meter?
Er zijn enkele redenen waarom er een nieuwe, slimme meter komt. Momenteel is uw jaarnota vaak gebaseerd op geschatte meterstanden, en één keer per 3 jaar komt een medewerker van uw netbeheerder langs om de precieze meterstanden op te nemen. Met de slimme meter is dit verleden tijd: elke 2 maanden worden meterstanden opgehaald en wordt u op de hoogte gebracht van het verbruik en de kosten.

Energiebesparing
Doordat u directer inzicht heeft in uw verbruik kan u eenvoudiger energie besparen. Door zelf een extra display te kopen bij de meter, of uw leverancier de gegevens vaker te laten uitlezen, kan u zo goed zien wanneer u meer verbruikt. Zo kan u energieverbruikers in huis beter in beeld krijgen, en op die manier eenvoudiger besparen.

Privacy
Er werd gevreesd voor de privacy door de komst van de slimme meter. Doordat de meterstanden in principe per minuut uit te lezen zijn, zou er makkelijk te achterhalen zijn of iemand thuis is en wat het leefpatroon van iemand is. Doordat de netbeheerder echter maar één keer per 2 maanden de standen mag uitlezen is dit niet het geval. Bovendien mag u het uitlezen op afstand ook weigeren.

Verplicht
In eerste instantie zou de slimme meter verplicht worden. Na veel protest is er echter besloten dat de slimme meter niet langer verplicht is. Dat betekent dat u, wanneer u deze meter niet in huis wenst, de meter mag weigeren.

Invoering
De nieuwe meters zullen per 2012 in de meterkasten verschijnen. Dit zal allereerst bij nieuwbouwwoningen en grote renovaties het geval zijn, daarna zullen ook bestaande meters worden vervangen. De kosten voor de invoering zal u als consument niet terugzien op uw energierekening: de kosten voor de meter blijven even hoog.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 16 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.