De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Wat betekent hogere belasting voor uw eindnota?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Wijzigingen belastingen-2018.jpgEen gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar 75 euro meer aan energiebelasting en opslag duurzame energie. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Gaslicht.com gebaseerd op het overzicht van de Rijksoverheid. Verbruikt u in 2018 meer dan 3500 kilowatt stroom en 1500 kubieke meter gas, dan brengt u nóg meer naar de schatkist. Hoe zit dat precies?

Wat betekent de verhoging van energiebelasting?

Net als voorgaande jaren was er weer een hoop te doen over de verhoging van de energiebelasting. Het regeerakkoord was allesbehalve duidelijk en de Belastingdienst heeft het niet leuker kunnen maken. De tarieven voor 2018 worden nog steeds niet vermeld. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving gaat de belasting op stroom nu toch iets omhoog, net als de belasting op gas. Feit is dat de vaste belastingkorting in 2019 met 62 euro gaat afnemen. Feit is ook: hoe meer gas en stroom u verbruikt, hoe meer belasting u betaalt. 

Gemiddeld huishouden bestaat niet

In antwoord op vragen over het Belastingplan geeft de Staatssecretaris een overzicht van de stijgende energiekosten. Daaruit blijkt dat een gemiddeld huishouden dit jaar 394 euro aan de schatkist bijdraagt en volgend jaar 429 euro. Netto komt dat neer op een verhoging van 35 euro. Vanwaar dit verschil met onze berekening van 75 euro? Wel, dat is vrij makkelijk te verklaren. Wij gaan van een hoger gemiddeld energieverbruik uit: 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Maar eigenlijk zijn gemiddelden nietszeggend. De overheid kiest een laag gemiddeld verbruik per huishouden en neemt vervolgens aan dat dit gemiddelde verbruik gemiddeld gaat dalen volgens de doelstellingen van het regeerakkoord. Dit zou dan moeten komen van energiebesparing, isolatie, zonnepanelen, enzovoort. 

Energiebelasting 2017-2021.jpg

Meer energieverbruik betekent meer belasting. Maar bedrijven dan?

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie zijn overheidsheffingen die u betaalt over elke kWh stroom of m³ gas die u verbruikt. Dus des te meer energie u verbruikt des te meer brengt u naar de belasting. Maar hoe zit het dan met bedrijven? Het gekke is dat zij een lager tarief betalen (zie tabel). De overheid is onlangs gevraagd om een eerlijker verdeling van alle energiebelastingen over huishoudens en bedrijven. Volgens staatssecretaris Snel worden de kosten echter al eerlijk verdeeld. Zijn reactie:

'De energiebelasting en ODE, inclusief de belastingvermindering, slaan in 2018 voor ongeveer 50% neer bij huishoudens en voor ongeveer 50% bij bedrijven. Bij het berekenen van de verdeling tussen huishoudens en bedrijven moet bedacht worden dat niet van elke aansluiting precies bekend is of deze wordt gebruikt door een bedrijf of een huishouden. Daarom wordt in onderstaande tabel gebruik gemaakt van een bandbreedte.'  

Verdeling_energiebelasting_incl.ODE_2018.jpg

Nieuwe tarieven al verwerkt op Gaslicht.com?

Deze week zijn de nieuwe belastingtarieven voor 2018 ingevoerd in onze energievergelijker. Ook de hogere netbeheerkosten (+ ca. € 31)  worden al meegenomen, alsmede de variabele leveringstarieven (+ ca. € 32) die ingaan per 1 januari aanstaande. In totaal is een gemiddeld huishouden dat nog nooit is overgestapt zo'n € 138 meer kwijt aan energiekosten. Overstappen op een energiecontract met vaste tarieven levert momenteel een besparing op van € 269.

Lees meer over energiebelasting op energieverbruik

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie