Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat betekent contract vaste start-en einddatum?

door Els Werkman 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Energieleveranciers hanteren bij contracten steeds vaker een vaste start- en einddatum, waarbij het actietarief niet vanzelfsprekend geldig is gedurende exact 12 maanden of een veelvoud daarvan. Wat houdt dit precies in en wat heeft dit voor gevolgen?

Vaste einddatum

Steeds meer leveranciers hanteren bij contracten met een vaste prijs een vaste einddatum. Dit betekent dat een dergelijk contract niet vanzelfsprekend exact 12 maanden -of een veelvoud daarvan- na de startdatum van de levering afloopt. Buiten die contractstermijn geldt het standaard variabele tarief van de leverancier.

Wat betekent dit voor u?

Een vaste einddatum betekent dat u na die datum niet meer de vaste (actie)prijs betaalt, maar het dan geldende standaard variabele tarief voor onbepaalde tijd, omdat uw contract is afgelopen. Dat houdt meestal in dat u duurder uit bent. 

Vanaf de gestelde einddatum kan er zonder problemen en boetevrij overgestapt worden naar een andere leverancier. Als consument bent u dus niet verplicht bij de leverancier te blijven, ook al bent u niet exact 12 maanden (afhankelijk van de contractduur) klant geweest. Belangrijk is ook dat het geen invloed heeft op de korting. Ook al loopt uw contract door de vaste einddatum minder lang dan een jaar, de korting zal gewoon uitgekeerd worden.

Vaste startdatum

Een vaste startdatum komt ook steeds meer voor. Dit houdt in dat het (actie) tarief pas geldig is vanaf de aangegeven startdatum.

Wat betekent dit voor u?

Het opgegeven (actie)tarief start pas op de vermelde startdatum. Mocht uw levering eerder beginnen (bijvoorbeeld bij een verhuizing) dan krijgt u tot de startdatum tijdelijk een variabel tarief.

Voor consumenten waar gas- en stroomcontracten verschillende startdata hebben, geeft dit als voordeel dat de contracten aan het einde van het jaar gelijk getrokken worden.

Waar moet u op letten?

Het is belangrijk dat u de product- c.q. actievoorwaarden van de leverancier van uw keuze zorgvuldig doorneemt en kijkt of het contract wellicht een vaste start- of einddatum hanteert. En als dit het geval is, houdt u hier dan rekening mee.

Tip: Om te voorkomen dat u aan het einde van het contract automatisch overgezet wordt naar een variabel tarief kunt u circa 2 maanden voor de einddatum weer overstappen. Zet de einddatum minus 2 maanden dus in uw agenda! 

Bent u overgestapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl, dan krijgt u automatisch een herinneringsmailtje van ons, zodat u opnieuw tarieven kunt vergelijken en tijdig een keuze kunt maken voor een eventuele overstap. Daarnaast kunt u gebruikmaken van onze ContractWekker, waar u exact de afloopdatum van uw contract kunt aangeven.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (1)

Geplaatst door: J.Vos ()

Naar aanleiding van uw schrijven, geef ik mijn persoonlijke ervaring.

Zelf wissel ik al een aantal jaren van leverancier, steeds met een vast jaar contract.Mijn eerste overstap was van Essent naar Energie direct.

Zo is het eerste vaste contract geboren op 10 januari.

Ondanks mijn verzoek om dit op 1 januari in te laten gaan, echter dat was administratief niet mogelijk. ( aanmelding eind november)Deze 10 dagen worden vervolgens met een variabel tarief verrekend.

Want de officiële looptijd van een contract is van 1 januari tot 31 december.

Dit schijnt in de kleine letters te staan van de algemene voorwaarden.Als proef op de som heb ik de klantenservice gebeld ( 2012) van de top 5 bedrijven.

De klantenservice spreken allemaal over een vast jaar contract, ongeacht de instap data.

Bij verdere doorvraag, gaf men mij aan om de kleine letters maar te gaan lezen.

Een firma die begint met de E en eindigt met ENT gaf aan, waar heeft u het over het is maar een paar cent verschil.Voor mij is het echter een principe kwestie en wil graag een vast contract van 12 maand.jakob

Opmerking van de redactie op 10-12-2012
U kunt dit het beste in uw algemene voorwaarden nagaan. Daar staat het in als een energiebedrijf in bepaalde situaties toch het vaste tarief mag verhogen. Zo niet, dan bent u vrij om over te stappen op het moment dat een leverancier het vaste tarief wijzigt. Veel leveranciers hanteren op dit moment een vaste einddatum (dit vindt u terug in de voorwaarden). Aan de hand daarvan kunt u besluiten naar een leverancier over te stappen die nog wel exact een contract voor 12 maanden aanbiedt.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie