De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wat verandert in 2015 op energiegebied

door Jeanet Woldring 1 reactie

In 2015 verandert er nogal wat op energiegebied. Zo krijgt elk huis een verplicht energielabel en zullen de energiemeters vervangen worden. U krijgt dan de keuze tussen een 'gewone' digitale meter of een zogenaamde 'slimme meter'. Wij hebben de belangrijkste maatregelen en gevolgen voor u op een rij gezet, zodat u energiebewust het nieuwe jaar in kunt!

Energielabel

In 2015 ontvangen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hebben, een voorlopig label per brief. U kunt dit label voor een paar tientjes laten omzetten naar een definitief label. Het vereenvoudigde energielabel maakt inzichtelijk hoe energiezuinig een woning is. Bij nieuwe verhuur en verkoop wordt dit label verplicht.

Slimme meter

Vanaf 2015 krijgen alle huishoudens de slimme meter aangeboden. Met een slimme meter kunt u inzicht krijgen in uw energieverbruik en kan uw netbeheerder de meterstanden op afstand aflezen. De analoge gas- en elektriciteitsmeters worden straat voor straat vervangen.

U mag de slimme meter weigeren. Uw netbeheerder installeert dan een digitale meter zonder communicatiemodule. Of u behoudt uw oude meter tot dat deze moet worden vervangen. U moet dan wel zelf uw verbruiksgegevens doorgeven.

Heffing duurzame energie omhoog

De heffing 'Opslag Duurzame Energie' (ODE) is per 1 januari 2015 verhoogd. Deze heffing betaalt u via de energierekening. Voor stroom stijgt de ODE van € 0,0023 naar € 0,0036 exclusief btw per kWh. Voor gas stijgt de ODE van € 0,0046 naar € 0,0074 exclusief btw per m3. U betaalt per aansluiting voor de geleverde hoeveelheid energie per jaar.

Een gemiddeld huishouden gaat door de stijging zo'n € 12 per jaar meer betalen, inclusief btw. De heffing is bestemd voor de subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), waarmee duurzame energieprojecten worden gestimuleerd.

Energiebelasting op gas en elektriciteit omhoog

De energiebelasting op stroom gaat van € 0,1434 naar € 0,1447 per kWh. De energiebelasting op gas gaat van € 0,2292 naar € 0,2312 per m3, inclusief btw. Hierdoor gaat een gemiddeld huishouden in 2015 ruim € 8 meer betalen. Lees meer over energiebelasting

Heffingskorting energiebelasting verlaagd

De heffingskorting op energiebelasting is het bedrag dat in mindering wordt gebracht op de energiebelasting over uw energieverbruik. Deze korting wordt in 2015 verlaagd van € 385,53 naar € 377,33. Ieder huishouden krijgt dus € 8,20 minder korting. De heffingskorting van € 144,74 voor energie voor gebouwen zonder verblijfsfunctie, zoals garageboxen en algemene ruimten van een appartementencomplex, wordt helemaal afgeschaft.

Op uw energierekening wordt de heffingskorting voor energie verrekend. Omdat uw energiecontract vaak niet precies van 1 januari tot 31 december loopt, ziet u op uw jaarrekening een gemiddelde prijs voor de energiebelasting en een heffingskorting naar rato.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 3 januari 2015
Geactualiseerd: woensdag 5 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Paul ()

Jammer dat de heffingskorting omlaag gaat, net nu we als land gaan digitaliseren.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie