Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wijziging Energiewet aangenomen

1 reactie

De Tweede kamer heeft op 3 juni 2004 ingestemd met wijziging van de Energiewet. Door de wetswijziging wordt  de positie van consumenten op de markt voor elektriciteit en gas aanzienlijk versterkt. 

Zo zorgt het ondermeer voor een verruiming van de bevoegdheden van toezichthouder DTe. Deze kan hierdoor boetes opleggen voor zware overtredingen. met een maximum van tien procent van de omzet van de onderneming.

Verder is als wijziging opgenomen dat stroomleveranciers  per 1 januari 2005 jaarlijks informatie moeten verschaffen over de brandstofmix die voor de stroomopwekking is gebruikt. Ook moeten afnemers informatie krijgen over de milieukwaliteit van de geleverde stroom.

In de gewijzigde wet zijn ook een aantal regels opgenomen die ervoor dienen dat de veiligheid en betrouwbaarheid van de netten wordt gewaarborgd. Tevens wordt  de netbeheerder fysiek gescheiden van de energieleverancier. Dit zou eerlijke concurrentie beter mogelijk maken op de energiemarkt.

Ook wordt de wet Koop op afstand van toepassing  bij het aangaan van een nieuw contract via telefonische verkoop of internet. Dit betekent dat men 7 dagen bedenktijd heeft, wanneer men alle benodigde bescheiden ontvangt. Bij internet gaan de 7 dagen direct in.

Een andere belangrijke bepaling is dat een afnemer  'elke overeenkomst tot levering van elektriciteit kan beëindigen met inachtneming van een termijn van dertig dagen.' Het maakt daarbij niet uit of er een contract voor onbepaalde of bepaalde duur (bijvoorbeeld 1 of 2 jaar)  gesloten is. 

Echter, in dat laatste geval mag wel een redelijke vergoeding worden geëist. Er is niet in de wet opgenomen wat onder 'redelijk' wordt verstaan. Het wordt dus afwachten of de hoogte van een dergelijke 'boete' het opzeggen van het huidige contract wel rechtvaardigt. Immers, het prijsvoordeel van een nieuw contract moet natuurlijk groter zijn dan de boeteclausule, wil een overstap rendabel zijn. Eigenlijk een soortgelijke constructie zoals we die ook in de hypotheekmarkt kennen bij het oversluiten van een hypotheek.

In hetzelfde artikel van maximale opzegtermijnen staat ook dat een consument die niet expliciet gekozen heeft voor een contract voor bepaalde duur, automatisch een contract voor onbepaalde tijd heeft. D.w.z. waar hij zonder boete met in achtneming van 30 dagen opzegtermijn vanaf kan.

De wet dient nog wel te worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar dit zal naar verwachting geen problemen op gaan leveren.

Deel dit artikel op:

Reacties (1)

Geplaatst door: theo bruin ()

mag een tussenleveranciertje onbeperkt de prijzen van gas water en stroom verhogen om er andere dingen mee te financeren

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie