Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zonne-energie dreigt weg te smelten

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten


Shell vreest het instorten van de markt van zonne-energie als de overheid de subsidie op de aanschaf van zonnepanelen afschaft. Dat zegt Robert Kleiburg in de Financiële Telegraaf. Daarmee pleit Shell voor eigen parochie, want Shell is vrijwel de enige leverancier van PV-zonnecellen in Nederland.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) dreigde de energiesubsidies stop te zetten, maar inmiddels werkt Van Geel aan een regeling voor uitzonderingen.

Shell heeft echter een positief lange termijn beeld. De onzekerheid rond het voortbestaan van de subsidieregeling weerhoudt energieconcern Shell er niet van de huidige productiecapaciteit voor zonnecellen flink uit te breiden. 

EnergyMatch, het energie-advies- en bemiddelingsbureau in Voorthuizen, is van mening, dat zonne-energie thuis hoort in een omgeving, waar een zonnecel het aanleggen van dure infra-structuur (wegen en leidingen) kan voorkomen en economische bloei kan brengen. Dan denk je vooral aan ontwikkelingslanden in de tropen. Ook voor schepen op zee bestaan mogelijkheden. In toeristische gebieden zijn zonneboilers zeer geschikt.

Als zekerheidsstelling voor de energievoorziening in Europa is zonne-energie absoluut niet geschikt, zelfs niet in de langste termijn visie. De kostprijs van zonne-energie is ongeveer 10-20 maal zo hoog als fossiele energie. Alleen al de energie, die nodig is voor het fabriceren van een zonnecel is waarschijnlijk al meer dan de fossiele energie, die de zonnecel in zijn hele leven bespaart.

Het aantal gebruiksuren van zonnecellen is zeer beperkt, zodat  er altijd nog teruggevallen moet worden op conventionele oplossingen. Deze investering blijft om die reden bestaan. Met een hoop belastinggeld wordt dus iets in stand gehouden wat niet levensvatbaar is. 
 
Bron: De Financiële Telegraaf en EnergyMatch

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie